Rabarbra smuldre pai, ny type

Det er sommer og rabarbra tid og jeg har nok av rabarbra i hagen jeg må få brukt. Tidligere har jeg laget en smuldrepai som jeg prøvde å gjøre om fra min vanlige oppskrift med sukker og mel. Den har vært grei nok men nå hadde jeg lyst prøve noe nytt.  Etter litt leting rundt på nettet fant jeg Cecilie Tb sin oppskrift og fant ut at den ville jeg prøve.  Siden bakelysten dukket opp på en søndag og jeg  selvfølgelig ikke hadde alle ingrediensene hun bruker  byttet ut med det jeg hadde. Dette er en liten porsjon beregnet til 2-3 personer.

Min versjon denne gang  ble derfor slik :

4 store rabarbra i terninger

2 ss sukrin gold

1 ss kanel

——–

Deig :

1 dl fin-malte mandler

2 dl hasselnøtter

2 ss sukrin gold (klarer ikke ismetal smaken fra vanlig sukrin)

1 ts vanilje

50 gram mykt smør

Bland sammen rabarbra, sukrin gold og kanel. Jeg lot dette stå litt med det resultat at rabarbra og sukker smeltet litt så ble en del veske i skålen, oppdaget et og fikk helt det av.

_DSC3591

Bland sammen det tørre til deigen og tilslutt det myke smøret, lettest er det å bruke fingrene for blande dette inn. Legg rabarbraen over i en liten ildfast skål og ha på deigen Jeg valgte å rør deigen inn blant rabarbraen.

_DSC3595

Stek midt i ovnen ved 180 º i ca 20 min ( kan være forskjell på ovner så noen kan trenge kortere / lengre tid )

_DSC3597

Server med litt is eller pisket krem.

_DSC3599

Kjempegod kake som seiler opp som favoritt i denne kategorien, mange gode smaker sammen her.

 

Formkake

Det er helg igjen og noen har kanskje lyst å bake. Denne formkaken ble til ved en ren tilfeldighet eller feiltagelse , men det var ikke noe dumt resultat så den fortjener et innlegg.  I desember  hadde jeg satt av en dag til bake en del lavkarbo bakst til jul, deriblant krydderkake . Jeg startet da med måle opp krydderne jeg skal ha til kaken. Satte disse i en skål og fortsetter med de andre ingrediensene.  Alt  måles opp og gjøres klart i skåler til bakingen.   Kaken mikses sammen etter alle kunstens regler og deigen ser riktig så fin ut, men jeg syns den var lys -og at krydderet ga lite preg til kaken.  Men med litt mange jern i ilden gikk det litt fort ……. Da kaken er i ovnen og jeg begynner rydde opp og skal gjøre klart til neste kake ser jeg hvorfor krydderet ikke gjorde seg så veldig gjeldende i kaken …..Det står nemlig igjen på benken i skålen sin.   Ikke noe annet å gjøre med det enn å steke kaken ferdig. En kake  som nå ble til en nøytral formkake. Til formkaken trenger du da samme ingredienser som krydderkaken, med unntak av krydderet . Litt dumt at vaniljen var i samme skål som krydderet men neste gang får det bli med……..

Da blir det som følger:

6 egg

2 1/2 dl sukrinmelis

150 gram smeltet smør

1 dl kokosmel

1 dl mandelmel ( fettredusert mandelmel)

2 ss fiberfin

2 ss fiberhusk

2 ts bakepulver

1 ts ekte vanilje

Topping: (evt )

mandleflak/ kanel/ sukrinmelis

Sett ovnen på 150 ° Kle en brødform (ca 12 x 24 cm) med bakepapir.  Jeg bruker ha en remse i bunn og opp på kortsiden, og smøre langsidene.

Smelt smøret forsiktig. Pisk egg og sukrinmelis til tykk eggedosis. Bland sammen de tørre ingrediensene og vend dette inn i eggedosisen vekselvis med smøret.  Hell røren i formen. Dryss over mandelflak, kanel og sukrinmelis dersom du ønsker det.

Stek kaken midt i ovn i ca 50 min. 150 °

_DSC0619

 

Mini sjokolademuffins

Lyst til  å bake i helgen? Som alle vet kan bakverk kan ofte være en utfordring på lavkarbo.  Så når jeg finner gode oppskrifter er det bare å få delt de videre til andre.  Denne oppskriften på mini muffins fant jeg hos Line på bloggen The Shrinking Line

Du trenger til deigen:

 • 30 gr kokosmel (fåes på helsekost eller funksjonell mat )
 • 20 gr kakao
 • 3 store egg
 • 60 ml fløte
 • 35 gr sukrin
 • 35 gr kokosnøtt sukker

Dette gir ca 24 stk mini muffins. (Jeg fikk 20 )

Pisk  egg sukker og fløte godt,  Bland sammen det tørre og ha i eggeblandingen.  La røren stå et par minutter så den tykner før du fordeler den i formene.  Jeg likte ideen til Line om helle røren i formene så jeg lagde den i en bolle med helle-tut.

_DSC0526

Stek i ovn ved 175 ° i 10 – 15 minutter, men pass på så de ikke blir for mye stekt, alle ovner er forskjellig.

Jeg hadde ikke noe mini  muffins brett så jeg brukte bare papir.  Må nok ut å kjøpe et slikt brett for de holder nok fasongen bedre med å stå i et brett, papirformene sklei litt utover, men smaken var det ikke noe å si på selv om de ser litt varierende ut.

_DSC0538

Muffinsene kan fint spises som de er men selvfølgelig måtte jeg og prøve kremen til Line.

Jeg brukte bare vanlig krem-ost (ikke Philadelphia)

krem-ost (naturell)

1 god ts smør

vaniljepulver

evt søtning

Bland sammen myk ost og mykt smør og smaksett med vanilje og søtning.  Ha det evt i en sprøytepose og sett litt krem på toppen av muffinsen.  Går fint å bare smøre litt på toppen og om du ikke vil ha så mye krem på.

_DSC0535

Jeg  har prøvd fryse muffinsene da uten krem og det gikk helt fint.  De er små så de tiner raskt også.  Jeg vil tro deigen funker til muffins i vanlig størrelse også, men ikke bare er de søte disse små det er og kjekt med god samvittighet kunne ta et par tre stykker istedenfor en stor 😉

 

Scones med sesam mel

Funksjonell mat har lagt ut en del oppskrifter som er verdt ta en titt på.  Selv er jeg i ferd med å teste ut en del av de og først ut var sconsene de har.  Kjempegode og absolutt verdt et forsøk.  Sconsene er bakt med sesam mel, et relativt nytt mel som selges fra funksjonell mat eller i helsekost forretninger.

Til en porsjon trenger du

 • 100 gram sesam mel
 • 35 gram fiberhusk
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 50 gr linfrø/sesamfrø
 • 50 gr smeltet smør
 • 150 gr cottage cheese
 • 2 egg
 • 1-1,5 dl vann
 • Eventuelt 1 ts sukrin for å balansere smaken

Stekes i 20 -25 minutter ved 200 °

Bland alle ingrediensene sammen,  dette blir en relativt tung deig så kan være greit bruke kjøkkenmaskin dersom man har problem med armer eller skuldre.  Jeg pleier vanligvis kjøre cottage cheese glatt i en stavmikser, denne gangen brukte jeg den som den er. Før steking var det store hvite kuler av den men de smelter fint sammen med de andre ingrediensen under steking.

_DSC0464

Kjempegode scones/ rundstykker som og fint kan fryses.  Anbefales

_DSC0485

Kokosmakroner – igjen

Kokosmakroner høre julen til.  Jeg har postet oppskrift tidligere.  I år har jeg prøvd lage kokosmakronene med tagatesse istedenfor sukrin ettersom jeg reagerer så ekstremt på sukrin smaken.

Samme oppskrift og fremgangsmåte som tidligere,, bare med annet sukker.

 • 4 eggehviter
 • 100 gram tagatesse
 • 1/2 ts vanilje eller vaniljesukker
 • 250 gram kokosmasse

Stivpisk eggehvitene. Ha gjerne en liten klype salt  og et par dråper eddik i eggehvitene da blir den lettere å få helt stivpisket.  Hell forsiktig i tagatessen og pisk til det er godt blandet og stivt.  Rør forsiktig inn kokos og vanilje.

Sett i små toppet på bakepapir og stek ved 150 ° i 10- 20 minutter.

Avkjøl på rist

Jeg hadde først satt varmen til 180 grader- helt glemt at tagatesse ikke tåler høyere temperatur enn 160 grader.  Jeg fikk ikke kokosmakronene sprø på utsiden da temperaturen var så høy. Senkes den og steketiden økes litt bør det gå bedre.

_DSC0612

Krydderkake

Krydderkake er skikkelig godt til jul.  I boken  «Lettere Lavkarbo» av Marthe Garmann fant jeg en krydderkake som jeg bare måtte prøve.  Jeg har fått tillatelse av Marte Garmann til å gjengi oppskriften og har også fått til sendt bilde fra boken hennes.

Til en kake trenger du :

6 egg

2 1/2 dl sukrinmelis

150 gram smeltet smør

1 dl kokosmel

1 dl mandelmel ( fettredusert mandelmel)

2 ss fiberfin

2 ss fiberhusk

2 ts bakepulver

1/2 ts malt kardemomme

2 ts malt kanel

2 ts malt ingefær

1 ts malt stjerneanis

1 ts ekte vanilje

1/2 ts malt nellik

topping:

mandleflak/ kanel/ sukrinmelis

Sett ovnen på 150 ° Kle en brødform (ca 12 x 24 cm) med bakepapir.  Jeg bruker ha en remse i bunn og opp på kortsiden, og smøre langsidene.

Smelt smøret forsiktig. Pisk egg og sukrinmelis til tykk eggedosis. Bland sammen de tørre ingrediensene og vend dette inn i eggedosisen vekselvis med smøret.  Hell røren i formen. Dryss over mandelflak, kanel og sukrinmelis. Stek kaken midt i ovn i ca 50 min.

Jeg hadde ikke klart å kjøpe mandelflak, så jeg brukte hakkede mandler.  Jeg byttet og ut sukrin melis på toppen med en halv ts cocosa sukker.

krydderkake Bilde fra boken – gjengitt med tillatelse av Marte Garmann 

 

 

Kanelkake med ostekrem

Line i bloggen The shrinking Line har bakt litt i det siste,  og jeg har hevet meg på og prøvd  noen av oppskriftene hennes.  Det nærmer seg jo jul så det kan være greit å ha noe som er litt mer lov å spise på lavkarbo enn de vanlig julekakene.  Til denne kaken, som jeg valgte lage i en  brødform trenger du :

 • 300 gr malte mandler
 • 6 store egg
 • 2 ts bakepulver
 • 2 ss kanel
 • 150 gr søtning (feks  75 gr sukrin og 75 gr tagatose)

Pisk eggedosis av egg og sukker. Vær tålmodig så eggedosisen blir så tykk som mulig.  Bland sammen det tørre og vend dette forsiktig inn i eggedosisen.  Ha det hele i en smurt form, rund eller brødform.  Jeg hadde to silikonformer på ca 1 liter til denne kaken.

Stek kaken ved 150   ° i 20 -40 minutter alt avhengig av hvilken form og høyden på kaken.  Avkjøl på rist.

Til oste-kremen (på ene av mine to små formkaker )  brukte jeg ca :

 • 1 pk tine naturell kremost
 • 1-2 ss sukrinmelis
 • 1-2 ss mykt meierismør

Nøyaktige mål på kremosten har jeg ikke da jeg prøvde meg litt frem  etter smak og glemte bort å huske på nøyaktige mål.  Jeg smurte bare kremen oppå kaken, uten pynte så fint som Line hadde gjort.  Kjempegod kake.  Jeg har puttet den ene av mine to kaker i frysen -uten krem, og håper den tåler nedfrysingen.

1aa

Oppdatering :  Da jeg lagde denne kaken, frøs jeg ned et lite stykke av den med oste-kremen på i en plastboks.  I morges tok jeg det ut av frysen, lot det stå på benken i boksen.  Nå har jeg testet det ut sammen med en kopp kaffe 🙂 og konklusjonen er at jeg kommer til fortsette fryse den ferdig laget med krem på.  Ikke noe problem i det hele tatt å fryse også kremen.

Julekjeks

Det jeg savner nå som julen nærmer seg er skikkelige pepperkaker med blåmuggost og en liten klatt syltetøy opp der igjen.  Brie funker og bra.   For dere som nå mener det har tørnet for meg så har det ikke det, pepperkaker og blå ost er skikkelig snadder  Jeg kikka rart på de som presenterte varianten til meg første gang, men ble fort frelst. Jeg fant ut at jeg skulle prøve lage en egen variant av litt «julete» kjeks og med utgangspunkt i mandelkjeksene gikk jeg i gang . Dette blir forøvrig  det siste kjeks innslaget på en stund 😉

Det du trenger er

 • 2 dl malte mandler
 • 1 dl sesamfrø
 • 2 eggehviter
 • 1/2 ts salt
 • 1 ts sukrin
 • 2 ts fiberhusk
 • 1 ts kanel
 • 1/2 ts nellik
 • 1/2 ts ingefær
 • 2 ss vann

Bland alt sammen.

Hell hele deigen på bakepair ( jeg bruker gjerne disse av silikon, bruker du vanlig bakepapir ha litt olje på.  Klapp sån deigen litt utover med våte hender, før du dekker den med fuktig matpapir og kjevler ut en tynn leiv.

_DSC0545

Del så med pizza hjul i den størrelsen du vil ha kjeksene.

_DSC0548

Stek ved 180 ° i caa 15 min, men pass på det kan være stor forskjell på ovnene.  Syns du kjeksene beg bli for mørke uten å være blitt sprø, skru varmen ned til 50 grader og tørk de 5-10 min med døren på gløtt.

Disse kjeksene får en ettersmak som minner litt om pepperkaker.  Jeg tror nok jeg kommer til ha litt mer krydder i neste gang, da jeg gjerne vil ha smaken mer fremtredende. Mulig jeg må prøve perfeksjonere varianten litt.

_DSC0558

Nydelige til ost.

Middelhavs kjeks

En stund nå har jeg hatt lyst på   kjeks med litt mer smak på, og forleden dag fant jeg ut det var på tide å fylle opp kjeksboksen igjen.  Jeg startet med lage en porsjon vanlige mandel kjeks, ha på en dråpe olje på hver kjeks etter de var lagt på brettet og så drysse litt salt og urter på ( tørkede urter – timian, oregano, rosmarin eller basilikum)  Jeg fant og ut at det var lurt å trykke urtene litt nedi deigen.

På jakt etter flere kjekstyper å prøve fant jeg enda en  variant av mandelkjeksene hos Frida på LCHF-bloggen og de måtte jeg bare prøve.

Det er de gode gamle mandelkjeksene som er utgangspunkt men oppskriften er endret en smule.  Det er blant annet brukt ristet sesamfrø.  Jeg ristet sesamfrøene i en tørr stekepanne og sørget for røre eller riste i panna hele tiden.  Usikker på hvor lenge og hvor brun frøene skulle bli, tok jeg de av da de begynte å få litt farge, og det begynte å  «poppe» i de.  Avkjøl helt før de brukes i deigen. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang og oppbevar de du ikke trenger på et glass.

_DSC0147

Når det gjelder mandler kan du bruke skåldede eller vanlige. Jeg  har brukt ferdig skåldede mandler kjøpt på helsekosten.

 

 • 1 dl mandler
 • 1,5 dl ristet sesamfrø
 • 1/2 dl revet fersk parmesan
 • 1-2 ts fiberhusk
 • 2 eggehviter
 • olivenolje ( ca 1 ss )
 • tørkede urter

 

Bland sammen det tørre.  Urtene kan du velge om du vil blande i deigen eller drysse  oppå kjeksen, jeg valgte ha de oppå.

Ha i olje og eggehvite og rør det hele sammen til en deig.  Form små kuler som du trykker flate på stekeplaten (husk bakepapir ) eller bre det hele utover stekeplaten og rut det opp til passe store kjeks.  Velger du siste metode ha litt olje på bakepapiret.
Ha litt vann på fingrene når de klapper kjeksene flate eller brer deigen utover.
Jeg valgte som sagt drysse urter og litt salt oppå kjekene, hadde litt olje på en finger og trykket toppingen litt nedi hver kjeks

_DSC0155

Stek på 160 grader i 20 min men følg med steketid avhenger av hvor tykk du har laget de. Mine er ganske tynne.  Kjeksene skal bli tørre og sprø.  Føler du at de ikke blir helt sprø igjennom kan du la de ligge i ovnen med åpen dør når denne kjøler seg ned.  avkjøl helt og oppbevar i tett boks.  Disse kjeksene med ristet sesamfrø ble mørkere på farge enn vanlige mandelkjeks ble …..vet ikke om det har noe med frøene å gjøre.

_DSC0159

 

Utrolig gode kjeks som er fantastisk til ost.  Hvilket krydder du drysser på eller blander i deigen kan du variere etter smak.

 

Mandelkjeks

Jeg har skrevet om disse kjeksen før, og den gang linket jeg til bloggen jeg hadde funnet de på, slik at folk måtte gå dit for å finne oppskriften.  I ettertid har den bloggen blitt lagt ned og det er ikke noe oppskrift å finne .  Derfor er det like greit å lage et nytt innlegg om kjeksene siden jeg også har brukt disse som utgangspunkt til et par varianter av de som kommer snart. Oprinnelig kommer disse kjeksene fra LCHF -bloggen 

Det du trenger er

 • 2 dl malte mandler
 • 1 dl sesamfrø
 • 2 eggehviter
 • 1/2 ts salt
 • 1 ts sukrin
 • 2 ts fiberhusk

Bland alt sammen og ha evt i litt vann om deigen er veldig tørr.

Sett kuler på oljet bakepapir,  Trykk de flat med en gaffel dyppet i vann.  Det jeg har gjort i den senere tiden er å ha hele deigen på bakepair ( jeg bruker gjerne disse av silikon, bruker du vanlig bakepapir ha litt olje på.  Klapp så deigen litt utover med våte hender, før du dekker den med fuktig matpapir og kjevler ut en tynn leiv.  Del så med pizza hjul i den størrelsen du vil ha kjeksene.

Stek ved 180 ° i ca 15 min, men pass på det kan være stor forskjell på ovnene.  Synes du kjeksene begynner bli for mørke uten å være blitt sprø, skru varmen ned til 50 grader og tørk de 5-10 min med døren på gløtt.

DSCF0315

Fantastisk gode kjeks som smaker godt med ost.  Holder seg lenge i en tett boks.

DSCF0318-001

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →