Kjekt å ha

Jeg har her prøvd sette opp en oversikt over det jeg bruker mest i matlagingen min. Jeg legger vekt på at det skal være mest mulig lett tilgjengelige og normale råstoffer. Noe som er å få tak i butikken på hjørnet eller en helt vanlig liten helsekost. Det hender jo likevel at jeg er innom litt større velassorterte butikker og får med meg litt derfra, men stort sett handler jeg på butikker som Ica, coop x-tra, Rema 1000 og kiwi og får det jeg i hovedsak trenger. Er en liten tur innom nærmeste helsekost og innimellom, samt byens beste (egen oppfatning) innvandrerbutikk. Ideen med lavkarbo er mat som er back to basic. Rene råvarer og mat  tilberedt fra bunnen, med gode innkjøp og litt planlegging tar det ikke særlig lenger tid enn å lage fra halvfabrikata.

Egg:


I alle former, rå, kokt, stekt, eggerøre, osv.…….

Kjøtt:

Bacon , rent kjøtt av svin, kylling , storfe og lam. Kjøttdeig av typer. Innimellom kjøttfarse, men sjekk da at det er den som bare er tilsatt krydder og egg – ikke melprodukter.

Fisk:


Fisk og skaldyr er fin mat. Bruk gjerne mye laks som er fet og makrell når det er sesong for den.

Grønnsaker:


Hovedregel alle som vokser over bakken med unntak av mais. Ingen regel uten unntak, man kan spise løk. Jordskokk og selleri går også som forandring

Avokado er en god fettkilde

Meieriprodukter:

Rømme, Creme fraiche, cottage cheese og fløte, smør, ekte majones

Ost:


I utgangspunktet ikke karbohydrater i ost, noen smøreoster har litt så sjekk på pakken.

Nøtter:


Gode fett kilder men ikke ubegrenset, kan stoppe nedgang

Frukt og bær:


Frukt inneholder mye sukker, man kan spise det , men hver enkelt må finne ut hvordan kroppen reagerer på frukten.  Begrens inntak av frukt til en om dagen om en må ha frukt. Bær, særlig bringebær er bra.

Mel og baking:

Solsikkemel: Malt opp på mandel kvern av vanlige solsikkefrø – pleier å ta noen pakker om gangen, det holder seg fint i tett boks

Linfrø mel: Malt opp med stavmikser (går hele igjennom min mandel kvern) også dette kan en male opp en del av og det holder seg

Sesamfrø mel: Også her maler jeg med stavmikser, men bare til hvert bruk –er mye fuktighet i frøene massen blir litt kompakt og jeg er redd det ikke vil holde seg noe særlig.

Mandel mel: Mandler malt på mandlekvern – holder seg fint i tet boks. Mandlemel fås også kjøpt på helsekost butikker, det er enda finere enn malte mandler, og det er forholdsvis dyrt. Jeg har latt meg friste til kjøpe en pose men enda ikke prøvd den.

Kokosmel: Har til nå bare brukt kokos som den er. Også her har helsekosten et finmalt mel, men jag har  ikke prøvd det.

Kruskakli: Jeg bruker litt i brød og knekkebrød, men jeg kan ikke ha for stor andel av kli. Klien trikker “vil ha mer “ følelse hos meg.

Fiberhusk: Bindemiddel ved baking –gjør deigen seigere og tykkere også. Selges i litt større butikker og helsekost. Står med glutenfrie produkter.

Sukker:

Sukrin: Er ensete naturlige sukkererstaningen som ikker har  karbohydrater , finnes også som melis. For mye sukrin kan gi en isende smak -så vær forsiktig.

Splenda: Kunstig fremstilt – har mye høyere søtningsgrad enn sukker og trengs kun i små mengder

Bourbon vanilje: Beste er vaniljestang eller finmalt vanilje (etterhvert i salg i flere  helsekostbutikker)

Til konfekt og desserter:


Gelantin, fun light safter, mørk sjokolade med høy kakaoprosent, cocosa