Bergensk sosekjøtt

Sosekjøtt er en middag jeg er vokst opp med -og har tatt med meg videre.  Siden jeg begynte på lavkarbo har jeg flere ganger lurt på hvordan jeg skulle knekke koden med sausen – sosekjøtt skal normalt sett koke i god litt tykk saus -og det betyr meljevning.
Selvfølgelig kunne jeg si dette har jeg så skjelden at pytt vi tar ulempene med den sausen i dag, men dog -det blir for enkelt, pluss at det fort kam få følge av flere slike avgjørelser – snøballer kan rulle fort.

Det gjelder finne en løsning -og jeg tror jeg har funnet en tåelig grei en.

2 kilo storfekjøtt ( bankekjøtt grytekjøtt el l -skal koke lenge så trenger ikke være noe «fint» kjøtt
2-3 løk
2 laurbærblad
oksefond
creme fraiche
salt
pepper
sukkerkulør

Kjøttet deles i terninger på 3-4 cm og brunes i en stor jerngryte eller stekepanne.

 

 

På slutten av bruningstiden legger jeg løk i også.  Løken er delt i «båter»

 

 

Normalt sett når jeg lager sosekjøtt har jeg hatt kjøttet i mel først og får dermed en jevnet saus når jeg heller på vann eller kraft.  I dag er kjøttet naturelt og jeg har 3 ss med oksefond i 1,5 liter vann som jeg tilsetter kjøttet.  Et par laurbær blad får og bli med i gryten.  Det hyele skal koke i et par timer – til kjøttet er skikkelig mørt og godt.

 

kjøttet skal være mørt og trevlete

 

Så kommer utfordringen – hvordan få en god saus til – jeg tar opp  et par øser med kraften og rører inn to bokser creme fraiche i den før jeg har det hele tilbake i gryten.  Lar det få et oppkok og, for fargen sin del har jeg i sukkerkulør,  Jeg har ikke klart å finne ut hvor mye karbohydrater sukkerkulør har,  men jeg heller sukkerkulør i en t-skje som ligger på vekten min (veier ned til 1 gram ) en halvfull skje gir ikke utslag.  Jeg bruker heller ikke alt av den for å få en brukbar farge på sausen så jeg tar sjansen på sukkerkuløren.  Jeg har igjen et par ss av soppsausen jeg laget forleden og har det også oppi, mest for bruke den opp.  Jeg får rimelig mye saus -kunne nok brukt litt mindre kraft til kokingen.

 

 

Servere med blomkål og brokkoli og rørte tyttebær .  Skikkelig god tradisjonell høst/vinter søndags middag

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

4 kommentarer til “Bergensk sosekjøtt”

 1. Frida - 24.10.2010 19:39

  Åh! Sosekjøtt! Det har jeg ikke spist på mange år. Men gudameg så GODT det er. Takk for denne oppskriften. Den skal jeg nok prøve meg på.

 2. Makronella - 24.10.2010 20:36

  JA det er godt – veldig godt 😉 og det greie er at jeg har rester til i morgen

 3. Janicke - 24.10.2010 20:37

  Sosekjøtt har jeg også vokst opp med!! Lenge siden jeg har spist. Tusen takk for oppskrift 🙂

 4. Anonymous - 28.10.2010 10:57

  For en fantastisk fin blogg! Jeg er herved en fast leser!:) Og så mange bra oppskrifter du har lagt ut og da:)

  I dag må det bare bli kyllingform med purre og ostesaus til middag:)

  Ha en strålende dag videre!

  Hilsen Vanessa

Legg igjen en kommentar
Beklager, ingen emner funnet. Søk igjen.