Aioli

Aioli er godt tilbehør til sommermaten, både til grillmat og skalldyr er det et supert og smakrikt suplement.  Det er mange ferdige typter å få kjøpt, noen bedre enn andre.

Å lage aiolien selsies å være enkelt, jeg har likevel hatt noen forsøk før jeg ble fornøyd med resultatet.  Mange mener ailoi kun er olje og hvitløk, mens andre har med eggeplomme i oppskriften.  Jeg pleier bruke siste.

Til en liten porsjon trengs

Knus hvitløken i morter eller med hvitløkspresse. Visp sammen eggeplomme, hvitløk, sitronsaft og litt salt.

Bruk en ballongvisp.

Tilsett litt og litt olje mens du visper kraftig. kor  Det vil gradvis blir tykkere.

Jeg lager som regel små porsjoner og visper for hånd men jeg tror både stavmikser og kjøkkenmaskin kan brukes.  Visp til den har fått en tykk konsistens.

 

Grillet haloumi

I fjor sommer prøvde jeg grille fetaost, og med stor suksess.  I en kommentar fikk jeg tips om prøve med haloumi ost.  Jeg slet lenge med få tak i den, men fant den nå i vår i en innvandrer butikk.

Jeg testen den først på samme måte som med fetaosten, pakket i folie.  Smaken var for så videt grei, men osten ble fort litt tyggegummikonsistens …….

Fant så ut at jeg kanskje skulle lese kommetaren på fremgangsmåten,   litt etter prinsippet når alt annet slår feil, les bruksanvisningen ……. og der sto det da at osten bare skulle legges direkte på grillristen.  Dermed måtte det og prøves og.

God varm grill og osten rett på risten.  Den skal ligge til den har striper av risten og er varm tvers gjennom.  Osten er «fast i fisken» og vil ikke smelte.  Garantert godt til grillmat.  Hos oss ble den forrett til en middag med moussaka. Rask liten rett som jeg skal prøve igjen.  Litt urter og et par dråper olje på -skikkelig snadder.

Salat med grillet chevre

Chevre, eller hvit geitost er en ost som er utmerket å grille og ha i salater.  En får kjøpt norsk chevre,disse erlaget i ganske små runde «pølser»   .  Den  norske chevre’n smelter fort når man prøver steke eller grille den.  Man kan  også få importert chevre som gir mye større skiver og er lettere å grille

Jeg spiste salat med grillet chevre i Frankrike første gang og har prøvd så godt jeg kan å etterligne den.

Salaten lages porsjonsvis .  Legg salat, tomat,agurk sopp, løk utover en tallerken.

Skjær osten i cm tykke skiver.

Stek eller rist en tynn skive som er kuttet til i samme størrelse som osteskivene. Brødet skal være sprøtt.  Ha litt smør i stekepannen og legg chevre’en i.  Snu den forsikteig når den har fått stekeskorpe på undersiden.  Når begge sider er stekt legg den oppå brødskiven og dander en eller to skiver oppå salaten.  Drypp litt god olivenolje med basilikum over det hele og pynt med noen blader frisk basilikum.  En skive spekeskinke rullet på toppen av osten passer godt til.  Det hadde jeg dessverre ikke denne dagen.  Salaten er utrolig god og mettende.

 

Pølsesuppe

Nye retter blir til når en minst tenker på å være kreativ.  En dag jeg var alene skulle jeg lage meg en rask middag og tenkte i utgagspunktet å lage en skikkelig omelett. I kjøleskapet hadde jeg gode pølser med lite karber, litt blomkål, purre og paprika.  Dette ble kuttet opp og brunnet i en stekepanne før jeg skulle helle eggene over.

Mens dette surret i pannen fant jeg ut at jeg egentlig ikke hadde så lyst på omelett.  På benken la en pakke med kjøttbuljong terninger så jeg tar en av terningene og 5 dl kokende vann i stekepannen sammen med pølsene og grønnsakene.  Lar det koke sammen noen minutter og vips har jeg en helt ny suppe klar.  Suppen smaker utrolig godt og skal nok lages igjen, må vel være en av de forteste supper jeg noen gang har laget.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...