Fiskegrateng variant 2

Jeg har kaget fiskegrateng før.  Da hadde jeg cremefraiche og brukte den som base for den hvite sausen.  Det er en absolutt brukbar måte å gjøre det på men jeg syns noen ganger at gratengen kan falle litt sammen og også ha litt mye overskuddsveske.

Denne gagen jeg skulle lage grateng oppdager jeg at jeg ikke hadde creme fraiche som jeg trodde.  Fløte har jeg derimot så jegbruker det som base til hvit saus.  Ellers er oppskriften omtrent som den var sist  jeg postet :

 

500 gram kokt og  renset  hvit fisk

1/3 l kremfløte

1 liten ts johannesbrødkjernemel

2 eggeplommer

2 eggehviter stivpiskede

salt pepper

muskatnøtt

Kok opp fløten og la det koke 3-4 minutter. dryss litt og litt johannesbrødkjernemel inn mens det røres kraftig,  dete jevner sausen fort så du ser fort hvor mye du trenger.  Sausen skal være tykk. Smak til med krydder.  Sett sasuen til avkjøling.  Det er viktig at både saus og fisk  er helt kalde før neste steg.  Når sausen er blitt kald tilsettes  eggeplommene.  Det kan virke som sausen blir enda tykkere når den står for min er blitt mer pudding enn saus, men løser seg opp igjen med eggeplommer.

Ha og fisken i før det tilsutt  forsiktig blandes i stivpiskede eggehviter.

Ha massen i en smurt ildfast form og stek i ovn på 200 grader.

Jeg lar den stå i 20 min før jeg strør på litt revet ost og lar den igjen steke i 10-15 min.

Server med kokte grønsaker og litt smeltet smør.

 

Sjokolade med chili & mandler

Denne oppskriften har blitt liggende som kladd siden før jul, kanskje på tide å få den publisert.

Igjen har jeg tatt utgangspunkt i et oppskriftheftet som var med i Allers i oktober 2011.   Jeg har brukt oppskriften nesten som den sto i bladet. Jeg hadde ikke frisk chili som opprinnelig var  hakket og strødd på konfektene, jeg prøvde meg med sambal oelek og blandet i selve konfektmassen

200 gram cocosa

200 gram mørk sjokolade

300 gram hakkete mandler

1 medium sterk chili (eller 1 ts samnal oelek)

en klype flaksalt (feks maldon)

knekkformer

legg hakkete mandler og litt salt  i hver form

Smelt sjokolade og cocosa bland det ordentlig sammen og hell litt i hverform -bruker du sambal oelek blander du også dette i massen . hell i formene.  dersom du bruker frisk chili strø litt på toppen av hver form.

La det stivne i kjøleskap eller fryser. Oppbevar kaldt og la få noen minutter i romtemperatur før servering.  Sjokolade med litt ekstra smak – neste gang tror jeg at jeg vil øke chilimengden litt, den kan være enda mer fremtredende enn den var på disse konfektbitene.

 

Fiskesuppe med reker og tomater

I et blad fant jeg en fiskesuppe som så litt spennede ut.  Jeg gjorde noen små endringer på oppskiften og kom frem med følgende lettlagde suppe :

1/2 purre

1 liten squash

et par skiver med sellerirot

4 dl fiskekraft

3 dl fløte

500 gram torskefilet

7-8 grønne asparges

5-6 brokkolibuketter delt i mindre stykker

200 gram reker

200 gram perletomat

salt, pepper

timiane

saft av en halv sitron

Del squashen på langs og fjern frøene i midten.  Del  i skiver,  kutt opp purren i tynne skiver og  hakk hvitløkfedden

Fres det hele i en gryte.

Hell på fiskekraft og fløte og krydre med salt pepper og timian og rør inn sitronsaften  Ha i fisk asparges i biter og brokkolien.   La det småkoke i 5-6 minutter til fisken er gjennomtrukket.    Like før servering tilsettes  hele perletomater og reker, bland forsiktig inn og topp det hele med litt dill.

En enkel og rask fiskesuppe som smaker utrolig godt.

 

 

Creme brulee lavkarbo variant

I dag har bloggen 2 års bursdag.   Da jeg famlende begynte med de første innleggene hadde jeg aldri drømt om at jeg skulle bli funnet av andre og få så mye postive tilbakemeldinger som jeg har fått.  Spesielt da jeg flyttet over på eget domene tok det nærmest av, besøkstallet ble tredobbelt på få uker og på facebook er jeg snart oppe i 9300 likere utrolig -en stor takk til hver og en av dere.

Med litt bursdagsfølese synes jeg følgende oppskrift passe bra til dagen:

 

I et selskap i julen ble det servert creme brule og siden har jeg lurt på om det var mulig å få til en lavkarbo variant av denne desserten.  Største problemet er sukkeret på toppen men siden tagatesse sies å kunne karameliseres fant jeg ut at jeg ville prøve.

til hver porsjon creme brule trenger en

1 eggeplomme

1 dl fløte

1 t-skje tagatesse(eller sukrin om du heller vil bruke det )

vanilje stang eller pulver (ikke vaniljesukker)

Pisk sammen eggeplommene.

Ha fløte sukker og vanilje i en gryte og la det langsomt komme opp til kokepunktet.  Bruker du vaniljestang del den og skrap førne forsiktig ut. La stangen bli med på oppkoket.

Hell en tynn stråle med fløte forsiktig i eggene mens du rører.  I starten bare litt om gangen for temperere eggene.  Har du for mye og for fort blir det eggerøre …… når det hele er blandet siles blandingen og helles i former.  Massen skal være helt glatt uten bobler.  Er du uheldig og får bobler er det bare å føre brenneren forsiktig over skålen og boblene løser seg opp.

Stek creme brule i vannbad (bruk varmt vann ) Vannet skal stå ca halveis opp på formene

Stekes på 150 grader i 25 -40 minutter til de er fast men med litt skjelvende midte.  Pass på at de ikke blir brune oppå.

Avkjøl og la den hvile i kjøleskap i minst 4 timer helst natten over.   Slik som de er nå kan de står i flere dager.

 

Rett før servering skal sukkeret på.

Jeg testet en med halvparten tagatesse og halvparten sukrin.  Utseende messig ble halvdelene veldig like, men den delen med sukrin var helt myk , sukrinet var bare smeltet og tatt farge.  På tagatessedelen var det klart et sprøtt sukkerlokk .   Det skal bare være et tynt tynt lag med tagatesse på toppen og hell av det som ikke fester seg på overflaten før en brenner forsiktig. Pass på så det ikke blir brent.  La tagatessen få avkjøle og stivne før du server.  Tar bare et lite minutt eller to.

Brenn litt av tagatesen til det smelter og vent noen sekunder før en ny runde med brenneren

ferdig resultat

 

 

Kyllingmiks med gratinert fennikel.

På en liten tur innom butikken for kjøpe noen småting kom jeg over en kurv med fennikel.  Og jeg tenkte den kunne fint brukes til noe middag.  Er egntlig litt rart dette, mottstandere av lavkarbo hyler om bare  fett og mangel på grønnsaker, personlig har jeg aldri hatt så mange forskjellige grønnsaker i kostholdet mitt noen sinne.

Kyllingfileter har jeg altid i frysen.  Denne gang ble de delt i mindre biter for tine fortere.  Bitene ble deretter brunet lett før jeg tilsatte sopp parika og purre og lot det hele steke videre under lokk på svak varme.

Så fant jeg oppskriften til Line med ovnsbakt fennikel.  Hos meg ble det noen små endringer fra Lines oppskrift , jeg hadde ikke hvitløk og  heller ikke bacon , ellers brukte jeg samme fremgangsmåte .

Nydelig tilbehør til kyllingmiksen og jeg er sikker på at det er godt til kraftigere slag med kjøtt også.  Definitivt noe som vil bli laget flere ganger.  Spennede med nye retter og nye smaker og ikke minst en variasjon til den evige brokkoli/ blomkål blandingen som lett går igjen.

 

Helstekt laksehale med parmesan

Jeg har hatt liggende et halestykke  med laks i frysen.  Planen da jeg tok det opp var å bare trekke det på vanlig måte, men så fant jeg ut -hvorfor ikke dele det videre langs buksiden -og skjære vekk bein.  Da sitter en igjen med en stor fin dobblet filet.

Denne ble krydret og fikk et godt dryss med parmesan før jeg brettet ene halvdelsen over igjen, slik at halestykket så ut som i utgangspunket.

Legg så fiskestykket på bakepapir ha over et par klatter med smør.  Pakk det hele inn i folie -mens fisken fortsatt ligger på bakepapir.  Dette hindrer fisken brenne fast i folien.  Stek ved 200 grader i 30 -40 minutter ettersom hvor tykk fisken er.

Når fisken er stekt løsner skinnet lett fra kjøttet.  dra det øverste laget av -og snus så fisken forsiktig med hjelp av bakepapiret og dra av skinnet på undersiden også.  Del i passe stykker og ha på tallerken.  Det er nå fine serveringsstykker helt fri for skinn og ben.

Som tilbehør tid denne rev jeg litt agurk på et rivjern og blandet dette med litt rømme.  Bittelitt sukrin (eller annet søtstoff ) samt litt lime gir en god smak.  Server sammen med fisken og øsnkete grønsaker, et stykke med brokkoli gir fin farge til det hele.

Kjøttbollegryte

Kjøttboller kan være spennede men også temmelig kjedelige.  For en tid siden kjøpte jeg en pakke kjøttboller som bare hadde 3 gram karbohydrat pr 100 gram.  Husker dessverre  ikke hvor…….

Jeg har hatt en middag av de før  og det var nå på tide å ta siste rest av pakken . Jeg hadde også en pose med soppblanding, noe paprika, purrre og en liten squash.

Soppen fikk frese til vesken var asorbert igjen før paprika, purre og tynne strimler av squash ble tilsatt.

Da squashen begynte bli myk blandet jeg inn kjøttbollene og bittelitt  fløte.  Grov pepper over det hele og la surre sammen til alt er varmt.


En rask og grei måte å bruke opp kjøttboller eller rester av kjøtt/pølse.

Man tar hva man har ……

Det har vært en del god mat i heimen siste par uker og det har vært  litt smårester igjen.  Forleden  dag til middag hadde jeg egentlig ikke lyst på noe av det, men samtidig måtte det spises.  Dermes ble det litt prinsippet man tar hva man har:

Roastbiff (eller annet kjøtt ) kuttes i biter og legges i bunnen av en form.   Brokkoli, paprika purre og sopp legges oppå og til slutt en klatt med smør.   Dekket det hele med folie og inn i ovnen …… ganske kjedelig egentlig men en liten vri til servering var å blande knust chili i rømme og ha over.   Dermed ble det litt mer futt i maten og jeg fikk samtidig brukt opp restene uten å legge så veldig mye arbeid og energi i det hele – slikt er vel lov nå i begynnelsen av januar ………..

 

 

 

 

Syltetøy- tips

Når man går på lavkarbo er syltetøy noe som ikke kan være med som en daglig del av kosten.  Det er rimelig mye karbohydrater i de fleste typer, men det begynner og å dukke opp noen typer der det ikke er tilsatt suklker og karboinnholdet er lavere.

En av disse er lerum syltetøy uten tilsatt sukker.  I blåbærsyltetøyet er det kun 15 gram karbohydrat der 9 av de er sukkeralkoholer og dermed skal trekkes fra. Med andre ord står vi igjen med 6 gram karbohydrat pr 100 gram

I bringebær med eple syltetøyet er det 14,5 gram karbo med 9,5 sukkeralkoholer -altså står vi igjen med 5 gram karbohydrat . Så dette syltetøyet må være lov å unne seg littegranne av innimellom.  De andre smakene har jeg ikke prøvd enda -fant ut at det som lavkarbo spiser holdt komme hjem med to glass syltetøy 😉

Dette  innlegget er ikke ment som reklame -Jeg er ikke på noen måte sponset av Lærum eller får provisjon av noe salg av deres produkter .  Det er kun et tips til de av dere som gjerne vil ha et alternativ på syltetøy fronten.

Pizza middag

Man blir lei flott selskaps mat og alt det ekstra høytider som jul og nyttår bringer med seg.  Derfor var det utrolig deilig å kunne bruke noen av restene i en pizza.

Som sist jeg hadde pizza brukte jeg posen med adamo pizza.  Noen reagerte på prisen da jeg la ut det innlegget, men jeg syns den var utrolig god -og med 4 mnd mellom to pizza middager står jeg i den 50 lappen den kostet.

Frister det med pizza etter julematen er det sikkert litt forskjellige rester som kan brukes.  Hos meg var det spekeskinke og edamer ost som røk med som deler av fyllet.  Utrolig godt og lettvint.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →