Mos av knutekål

Rens og del knutekål.

Kutt den i mindre biter og kok den mør i vann.   Jeg har prøvd koke kålen mør i fløte slik jeg gjør når jeg lager blomkålmos, men opplever at denne trenger litt god koketid og da syns jeg ikke det fungerte så godt med fløten.  Mulig jeg skal prøve igjen og kutte kålen veldig tynt.

Hell av vannet,  Tilsett litt fløte og smør, litt salt og godt med revet muskat.

La det koke et par minutter med fløte før det moses sammen med en stavmikser.

Server som tilbehør til kjøtt eller fisk.  Kan oppbevares noen dager i kjøleskap

Reke- og eggsalat

Helt siden jeg laget majones har jeg villet lage rekesalat.  På en ikea -tur kjøpte jeg med meg noen poser med frosne reker -slett ikke dumme.  De er løsfrosset og rimelig i forhold til boksene med reker i lake.

Å lage salat selv er enkelt og greit og raskt.  Krever ikke store jobben. Godt er det også.

125 gr reker

2 egg

majones

vårløk

salt/pepper etter smak

Bland sammen reker finhakket egg og vårløk.

Ha i majones til passe konsistens og smak til med pepper evt salt.  Dette er ikke så veldig stor porsjon.  Jeg foretrekker heller lage opp litt oftere ennlage porsjonene så veldig stor.

Kremet kjøttdeiggryte

Jeg trenger av og til rydde opp i kjøleskapet.  I det siste er det blitt til noen slike  retter da det har vært mye endringer i planer og ting har blitt liggende litt for lenge.

Inspirert av Lines tomat og kjøttdeigkos gikk jeg løs på tingene jeg hadde og fikk en rask og god middag / lunsj

Jeg brukte følgende:

1 pakke kjøttdeig

1 løk

1 rød paprika

3-4 tomater

sopp

vårløk

Krydder

fløte

Evt :  2 ss frisk revet parmesan

Stek  kjøttdeig i smør i  en gryte med litt kanter .

Hakk løk, sopp, vårløk/purre,tomater, paprika og ha dette oppi kjøttdeigen når den begynner bli stekt.

Rør det godt sammen og la det putre på middels varme til løk en og paprikaene begynner bli myk.

Ha i krydder etter ønske -jeg bruker basilikum oregano litt salt og pepper.   Tilsett litt olje og la det surre i noen minutter .  Hell på fløte og la denne koke godt sammen med resten av gryten…..  Ha i et par ss frisk revet parmesan om du ønsker -dette kan jevne fløten litt, men er ikke nødvendig.

Mettende og god rask rett som kan serveres som den er, eller med feks kokt blomkål, brokkoli, eller annet man ønsker til.

Pollo tonnato

I sommer fikk jeg kokeboken «Lavkarbo fra  Middelhavet »  utgitt av Forlaget Lille Måne .

Forlaget har gitt meg tillatelse til å gjengi noen  av oppskriftene i bloggen min.  Jeg har bladd og bladd og merket meg en del opskrifter jeg ville prøve ut.  Her går det i kylling, fisk og masse grønt i form av grønsaker og urter.  Det er en spennede kokebok som også har med fagsider om lavkarbokost.

En av de første oppskriftene som jeg merket meg var en oppskrift kalt » Buljongkokt kyllingfilet med tunfisksaus.»  Dette er en variant av den italienske oppskriften på Vitello tonnato.  Kalvestek i tynne skiver som nærmest marineres i en tunfiskmajones. Første gang jeg så den retten ble laget hadde jeg en viss formening om at kokken hadde mistet litt av sin gode dømmekraft men endret raskt mening.  For noen smaker.  Retten tar litt tid mht hviletid og slikt men er verdt vente på.

Denne oppskriften er en omskriving av kalveretten.  Forfatteren har brukt kylling og laget sin egen vri.  Jeg har testet den ut, og kan trygt anbefale videre.

Jeg har valgt kalle den Pollo tonnato siden det er kylling i den og for å assosiere den med den orginale Vitello tonnato.

Man trenger :

4 kyllingfileter

1 liter hønsebuljong

Kok opp hønsebuljongen, legg kyllingfiletene i buljongen og la trekke på svak varme i 15 min.  La de deretter bli liggende i buljongen til avkjøling, på denne måten suger kyllingene til seg buljongen og blir saftig.

Tunfisksaus

1 boks tunfisk i olje

2 ss majones

2 ss rømme

(her endret jeg til 3 ss majones og 1 ss rømme)

1-2 ss kapers

1-2 ss hakket rødløk

sitronsaft

litt hønsebuljong

salt svart pepper

vårløk eller purre

Jeg valgte her å kjøre alt sammen med stavmikser til en fin saus.  En kan også hakke tunfisken med en gaffel og blande inn majones, rømme løk kapers og hønsebuljong til en  middels tykk saus.  Smak til med salt pepper og sitron.  Smaken skal være både salt og syrlig.

I boken serveres kjøtt og saus hver for seg ser det ut som på bildet.  Enten varmt eller kaldt, men jeg har valgt den måten jeg er vant til med vitello tonnato.  Skjær kjøttet i tynne skiver, legg det i en  form eller på fat, ha litt kuttet vårløk over.

Hell sausen over kjøttet og la smakene trekke sammen et par timer .

Server gjerne med en enkel salat med  noen flak med parmesan og litt olje og  eventuelt med godt brød til

Jeg får ikke betalt for å skrive dette innlegget,  men får en liten provisjon ved salg av boken gjennom bloggen.

Superenkel pølseform

I de fleste hjem trengs det jevnlig skikkelig hurtige løsninger på middag

Dette er en slik superhurtig løsning, egentlig noe jeg ser jeg  har gjort i varianter før, men som spontant oppstår og er like god som om den var nøye  planlagt

Pølse

vårløk

revet ost

egg

fløte

Pølse kuttes i terninger eller skiver, vårløk i tynne ringer.  Egg, fløte og revetost piskes sammen i en bolle før vårløken og pølsen blandes inn.   Det hele helles i en smurt ildfast form og stekes til eggene er stivnet og retten har en fin farge.  Spises som den er, eller med en lett salat til. Eventuelt rømme og en liten skje salsa.  Rask, såre enkelt og godt

 

Fårikål

Høst  er fårikåltid og jeg må ha en fårikålmiddag i september ellers er det ikke riktig høst !! Enkel grei middag som nærmest gjør seg selv og de ferreste trenger oppskrift på .

For de få som må minnes på fremgangsmåten:

Legg kjøtt og kål er lagt lagvis i gryta.  Drysse salt og pepper og hele pepperkorn mellom lagene.  Noen bruker ha mel mellom lagene også for å jevne kraften litt, men det er helt unødvendig.  Det er nok karbohydrater i kålen.  Hell på vann 3-4 dl alt etter størelsen på gryta og la det hele småkoke i 3 timer ca til kjøttet er mørt og løsner fra beina.  Ikke rør rundt i gryten det vli bare ødelegge kåle,  Server rykende varm og nyt !

Potet klarer jeg meg fint uten også til fårikål

 

Hjemmelaget majones

Det er de utroligste steder som kan inspirere en til lage noe.  Et klipp på you tube av Gordon Ramsey som lagde majones fikk meg til prøve det.  Tanken har vært der noen ganger men blitt slått fra meg like fort som tenkt den.  Men denne metoden var så lett at jeg bare måtte prøve.

Han brukte en høyt smalt beger og stavmikser og fikk tykk fin majones på sekunder. NB:  Det er viktig at alle ingrediensene er romtemperert

1 egg

1/2 -1 ss hvitvinseddik

1/2 ts sennep

3,5 dl raps olje

litt salt og pepper

evt saft av 1/2 sitron

Ha ingrediensene i begeret i samme rekkefølge som det står i listen

Sett stavmikseren nedi helt i bunn og start den på lav hastighet.  Ingrediensene vil nå blande seg og majonesen stiger opp.  Når det er helt blandet kan en heve stavmikeren forsiktig opp langs kanten.

Prøvde ta noen bilder -ikke lett både mikse og knipse samtidig så om majonesen ble ok ble bildene ikke fult så bra -legger ved en samling for vise prosessen likevel :

Det er viktig ikke begynne for fort, da kan det hele skille seg og det blir bare en tynn suppe av det hele.  Forskjellige smaker kan tilsettes som en vil -mer pepper , eller mer sitron. Urter av forskjellig slag, kommer helt an på hva man vil bruke den til.

Har en hvitløk i blir det en form for aioli

Gordon Ramsey lage majones kan du se her

Kremet asparges med scampi

Fersk grønn asparges er en av mine store favoritter.  Scampi er en annen stor favoritt.  Sistnevnte er ofte vanskelig å vite hva en skal servere den med.  Oftest havner den i diverse fiskeretter eller alene på  et tapasbord.

Da jeg hadde gjort de limemarinerte scampiene spiseklar forleden lurte jeg fælt på om jeg bare skulle spise de som de var, men jeg hadde også lyst på aspargesen jeg hadde liggende.  Hadde parmesangratinerte asparges i bakhodet hele dagen, så hvorfor ikke kombinere etter prinsippet godt hver for seg, godt sammen.

Til en porsjon brukte jeg :

5 asparges

ca 1 dl fløte

1 knapp dl revet fersk parmesan

20 scampi ca

Varm godt med smør i en stekepanne.  Knekk av nederste del av aspargesene og kast dette,  brekk aspargesene i to og fres de i et par tre minutter i denvarme pannen.

Hell på fløte og la det koke godt.

Dryss over revet parmesan og rør den inn.

Ha scampien i blandingen rør det raskt sammen før det haes over på tallerken.

Nytes alene eller sammen med godt lavkarbobrød.

 

 

Grillet ørret

I sommer kjøpte jeg en rutet «plast» sak som skulle være så fin på grillen -ikke noe ville sette seg fast het det blandt annet.   Jeg kom aldri helt i gang med å bruke denne -syns liksom ikke det var noe vits for jeg prøvde den ut på kjøttretter og det utgjorde ikke noe særlig forskjell.

Forleden kjøpte jeg noe ørret filet og tenkte jeg ville prøve denne matten. Eller bruker jeg pakke fisk i folie når jeg har den på grillen. La den på grillen samtidig som jeg tente grillen.  Da den var varm la jeg på fiskestykkene.  Jeg skal innromme at jeg hadde et lite tynt lag med smør på fisken.  Lot fiskestykkene ligge til jeg så kanten begynte endre farge før jeg snudde de forsiktig.

 

Fisken satt ikke fast i grillen og var perfekt stekt, og i ett stykke fortsatt.  Så slett ingen dum matte å ha til grilling av fisk.  Jeg kjøpte min i Danmark, men jeg har sett de her og på flere steder som selger grill og grillutstyr.

Til laksen denne dagen hadde jeg en enkel salat og en mos av knutekål. Oppskrift på knutekål mos kommer.

Gry’s polarbrød

I bloggen til Gry fant jeg en brødoppskrift jeg ville prøve. Jeg har prøvd mange lignende og har flere av de her i bloggen, men forandring fryder så hvorfor ikke en til.

Denne gangen klarte jeg følge oppskriften helt, iallefall til jeg kom til utformingen av brødet.

Oppskriften på brødet finner du her

Gry har hatt hele deigen i en langpanne eller form og klappet den flat, mens jeg satt de på plate som rundstykker. Klapp de litt flate med en gaffel dyppet i kaldt vann.

Mine ble litt høyere enn de Gry hadde så jeg delte de.  Smaker godt med smør og pålegg på.  Jeg har aldri før prøvd fryse brød av denne typen.  Det gjorde jeg denne gangenog det gikk helt fint.  Merket ingen forskjell på de fersk eller frosset.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →