Brun lapskaus – lavkarbo variant

Ganske lenge nå har jeg gått og hatt lyst på lapskaus, men det er ikke særlig lavkarbovennlig med tanke på at hovedingrediens er  potet  og at det også er en del gulrot som  har ganske mange karbohydrater.

En dag da jeg lagde blomkålmos til middagen kom jeg til tenke på alle disse grønsakene som har blitt til mos oppigjennom og som er lovlige lavkarbo grønsaker om kanskje ikke de kunne bli noe sammen i en slags laspskaus.

Jeg har valgt å bruke jordskokk og sellerirot som hoved grønsaker. Mulig jeg kunne  hatt forholdet mer 50 / 50 .  Sjekker en karboinnhold i jorskokk kan man få litt sjokk for det ser høyt ut .  Det er likevel lovlg på lavkarbo for det er ikke så mye karbohydrater som taes opp i kroppen. Forklaringen på jordskokkens karboinnhold kan leses hos Lena Beatrice

Dette ble en stor porsjon med lapskaus.  Jeg regner rundt 12 porsjoner.  Hver porsjon har ca 9 gram karbohydrat, så det er ikke noe man bør spise for ofte og mye av, og tenker man ketose er det i høyeste laget.   Sammenlignet med den tradisjonelle varianten har den dog et betydelig redusert karbohydratinnhold, så jeg tar sjansen. Hjemmelaget lapskaus har jeg likevel ikke mer enn bare et par ganger i året.

Noe som hever smaken i lapskaus er littegranne pinnekjøtt.  Jeg har en liten pose renset pinnekjøtt etter jul som jeg lar bli med siste 15 minuttene av koketiden.  Har jeg ikke pinnekjøtt er det og veldig godt å ha i litt fårepølsesnabb kuttet i terninger.

Rett før servering justerer jeg fargen som er litt blek med bittelitt sukkkerkulør slik at den blir mer brun.  Karboinnholdet i sukkerkulør har jeg ikke funnet ut av, men det er ikke mange dråpene jeg bruker så noe stort utslag i en såpass stor porsjon kan det ikke gjøre.

Lapskasuen er god, kanskje litt skarpere i smaken enn den tradisjonelle, men det gjør ikke noe syns jeg.  Den får karakter til  bestått av alle som  spiser den her, mulig den kan perfeksjoneres litt og evt endre litt på inngrediensene, men det får bli en annen gang:)

800 gram oksehøyrygg

1 stor løk

800 gram jordskokk

400 gram pastinakk

700 gram selleri

1 persillerot

250 gram knutekål

2 ss tørket timian (fikk ikke tak i fersk

salt

1 ts hel pepper (som støtes i morter )

2 laurbærblad

2 liter vann

Kutt kjøtt og løk i terninger og brun det i smør.  Dersom det er bein på høyryggen bruner jeg  også dette og lar det bli med i hele kokeprossessen.  Hell på 1,5 l   kokende vann.  Siden jeg ikke har noe bein i dag bruker  jeg  terninger med kjøttkraft ,1 terning pr 5 dl vann Fond kan og brukes.

Mens kjøttet koker renser og kutter jeg grønsakene.  Siden karbohydratinnholdet øker ved langvarig koking på en del grønsaker lar jeg   kjøttet få koke en time før de tilsettes.

Jordskokkene er vanskelig å skrelle så de grovskreller jeg bare Siden det sies at karbohydratinnholdet i jordskokk påvirkes av lang koking bruker jeg en litt utradisjonell fremgangsmåte med disse. Kutter jordskokken i små terninger og koker den raskt i litt av kraften til lapskasuen i egen gryte og deretter moser den med stavmikser.  Setter den så tilside til lapkausen begynner og bli ferdig før jeg blander mosen med resten.

Resten av grønsakene   has i gryten med kjøttet og kraften.  Ha i krydder, timian, laurbær blad, salt og pepper.

Så er det bare å passe på at det hele koker jevnt og trutt  neste halvannen to timene.  Rør om av til.

Når grønsakene har kokt skikkelig  i stykker og kjøttet er godt og mør tilsettes det kokte  pinnekjøttet.

Rett før servering fisker du ut laurbærbladene og evt kjøttbein.  Server.

Kremet kjøttdeiggryte

Jeg trenger av og til rydde opp i kjøleskapet.  I det siste er det blitt til noen slike  retter da det har vært mye endringer i planer og ting har blitt liggende litt for lenge.

Inspirert av Lines tomat og kjøttdeigkos gikk jeg løs på tingene jeg hadde og fikk en rask og god middag / lunsj

Jeg brukte følgende:

1 pakke kjøttdeig

1 løk

1 rød paprika

3-4 tomater

sopp

vårløk

Krydder

fløte

Evt :  2 ss frisk revet parmesan

Stek  kjøttdeig i smør i  en gryte med litt kanter .

Hakk løk, sopp, vårløk/purre,tomater, paprika og ha dette oppi kjøttdeigen når den begynner bli stekt.

Rør det godt sammen og la det putre på middels varme til løk en og paprikaene begynner bli myk.

Ha i krydder etter ønske -jeg bruker basilikum oregano litt salt og pepper.   Tilsett litt olje og la det surre i noen minutter .  Hell på fløte og la denne koke godt sammen med resten av gryten…..  Ha i et par ss frisk revet parmesan om du ønsker -dette kan jevne fløten litt, men er ikke nødvendig.

Mettende og god rask rett som kan serveres som den er, eller med feks kokt blomkål, brokkoli, eller annet man ønsker til.

Reinsdyrskav / finnbiffgryte

 

Butikken hadde tilbud på reinsdyrskav og jeg tok med meg en pose hjem.
Fredagskosten her i huset blir derfor en gryterett.   Lettvindt og godt.

 

Det hele tilberedes i en god stekepanne evt jerngryte.  Jeg har en litt stor panne med høye kanter så meste tilberedes i denne.   Har man bare en vanlig stekepanne er det bare å helle det hele over i en vanlig gryte etter det er stekt.

1 pose reinsdyrskav evt finnbiff
ca 200 gram sopp
1 løk
1,5 dl vann
2dl creme fraiche
salt
pepper
2-3 knuste enebær

Ha kjøttet i en varm  stekepanne mens det ennå er frosset, la surre litt før løk og sopp haes i,  Skru ned varmen og la det hele surre godt til løken er myk og soppen har litt farge.

Tilsett 1, 5 dl vann og 2 dl creme fraiche og la det hele koke lett i 20 min, smak til med salt pepper og enebær og la dette koke med siste 5 min eller lengre.  Ønsker en mer farge på sasuen kan noen dråper sukkerkulør tilsettes.

 

Serverte det hele med kokt blomkål og brokkoli og rørte tyttebær .  Jeg vil tro at blomkålmos og vil smake godt til.
Høstgryte med svinekjøtt

 

Det har vært stille her en uke nå – det er høstferie og jeg har vært bittelitt borte, men og helt alene hjemme de dagene jeg har vært her så da er det blitt lite kokkelering.  Men det er på tide å ta seg sammen og lage noe ordentlig mat selv om en er alene – pluss da rekker jo maten til flere måltid og 😉

I dag fikk jeg lyst på en skikkelig kjøttgryte og jeg har satt sammen og endret litt på et par av min mors gamle oppskrifter.

600 gram svinekjøtt
1 løk
1 rød paprika
1 gul paprika
1 stor purre
1 bunt brokkoli
4 dl grønnsak kraft
1 dl creme fraiche
25 gr valnøtter

 

 

Kjøttet deles i terninger og brunes.  Løk has med når kjøttet er halveis brunet .

Hell på 4 dl grønskabuljong og la kjøttet koke i ca 40 min så tilsettes først brokkoli, deretter purre og paprika og la det koke til det knapt er mørt.

 

Tilsett creme fraiche og gi det hele et oppkok.  Smak til med salt og pepper.   Grovhakk valnøttene og tilsett likefør servering.

 

For de som ikke spiser lavkarbo kan det serveres poteter eller ris.  Vi andre klarer oss med gryten som den er

 

Karry-kylling

 

I dag har jeg laget en kyllingrett for første gang, som så litt spennede ut – og den falt skikkelig i smak hos familien

Til 4 personer :

6 store kyllingfileter
1 rød paprika
1 gul paprika
4 dl kremfløte
2-3 ts karry
1 ss samba olek
1- 1,5 dl mango chutney

Del kyllingfiletene i to og brun de lett før de legges i ildfast form

 

 

Paprika deles i litt gode stykker  og forvelles lett og strøs over kyllingen
Kremfløten piskes til tynn flytende krem før karry samba olek og mango chutney blades inn i kremen og det hele helles over kyllingen.

 

 

 

Stekes i ovn ved 225 grader i 20 -25 min

 

 

Familien fikk ris til, men jeg klarte meg med kokt brokkoli

Nydelige smaker – kan krydre den opp eller ned med chutney karry og chili – Jeg brukte 3 ts karry, familien syns det var som det burde være -selv kunne jeg klart meg med litt mindre, men  selv for meg som ikke liker så stek mat var det greit nok.  Blir nnok brukt flere ganger denne oppskriften.

Lettvint gryterett

 

Dette er en variant av en gjenganger når jeg skal ha noe fort og greit.  Tidligere har jeg laget karbonadeform/burritosfyll og kjøttdeig med grønnsaker som jo er ganske så  like……. men igjen – det er ofte noe med disse ideene om hva man kan lage eller hvordan variere.  Dette er mer en ide enn en oppskrift, men jeg legger den i oppskriftene likevel.  Så kan hver og en legge til ting de vil ha i selv også.

Idag ble det en pakke kjøttdeig som ble stekt sammen med masse purre og rød paprika,salt og pepper -skulle ha i brokkoli også, men så gadd jeg rett og slett ikke – er alene hjemme igjen så jeg fant ut at brokkolien kunne få bli en del av søndagsmiddagen heller.

Da kjøttdeigen var stekt hadde jeg oppi en halv boks  creme fraiche og en god t-skje med jacobs ferdige rødvinsaus (kjøpes på meny) -denne blir som gele når den står i kjøleskap, så en god t-skje av den gir fin smak i den mengde saus jeg ville ha i dag.  Jeg ville økt mengden veske om familien var hjemme og feks skulle ha ris til, men i dag holder det med denne mengde saus.  Jeg har en liten rest med revet ost i kjøleskapet som jeg bare legger på toppen av porsjonen min -på ren  impuls og skikkelig godt.

Hele pakken inneholder 5,5 gr karbohydrater og den er skikkelig drøy når den varmes opp.

Kyllingwok

 

I går var det et  ønske om wok mat som ble luftet her og det ble oppfyllt, selv om jeg gjerne skulle hatt litt andre ting og i hus, men når man ikke gidder dra på butikken og handle inn til en spontan middag tar man det man harø- og resultatet ble riktig så bra

Ingredienser:

4 store kyllingfileter skåret i tynne skiver
2 løk
1 stor rød paprika
1 brokkolibunt
knapt 2 dl brun saus toro – ferdig laget
3 dl  wok grønnsaker (frosne fra norek  )
ingefær
hvitløkpulver
1/2 ts soyasaus
1 ts sukrin
Olje til steking

Det er en ganske stor porsjon jeg lager i dag så jeg velger å frese kyllingen så vidt gjennomstekt og legge det over på et fat.

 

Deretter er det løk parika og brokkoli som  freses til de  knapt mør og tilslutt en omgang på de frosne grønnsakene – de har jeg skyllt i en sil slik at det er minimalt overflødig veske.  Suplerer med disse  i dag siden jeg ikke hadde så mye ferske grønnsaker i huset.

 

Fine farger på den frosne blandingen

 

Når alt har vært gjennom stekingen blandes de forskjellige delene sammen i pannen igjen.  Jeg pleier bruke en stor sautepanne- fungerer like fint som woken.  Drysser på ingrfær og hvitløkspulver.  Jeg har en brun torosaus ferdig laget og bruker 2 dl av den på maten i dag.  Må nok handle inn litt woktilbehør til utover høsten

Torosausen gir 5 karbohydrater pr ferdig dl , men hele retten i dag er på 7 porsjoner så totalt er det ikke så galt. Smaks setter med 1 liten t-skje sukrin og 1/2 ts soyasaus.
Ungdommen vil ha ris til -noe de og få,  Selv spiser jeg kjøttet og grønnsakene uten noe annet -fungerer helt fint for meg.  Fult mulig å lage jukseris av blomkål til- selv er jeg ikke så begeistret for den -kaskje fordi jeg ikke helt fikk det til da jeg prøvde meg.

Kjøttdeig med grønnsaker

I dag var rydde dag i kjøleskapet – meningen var å lage  karbonadeform men så dukket det opp enkelte andre ting i kjøleskapet også

Endte derfor  opp med å frese sammen :

Sjaløttløk
rød, gul og grønn paprika
litt vårløk
sopp
aspargesbiter

 

Dette surret godt sammen -utrolige farger ( har en følelse av at dette er en gjenganger om dagen men det er bare sååå utrolig godt 😉

Der etter stekte jeg kjøttdeig – isteden for tacokrydder hadde jeg i pastakrydder og et biffkrydder -som egentlig er flere sorter pepper.  blandet den stekte kjøttdeigen med grønnsakene – en klatt rømme på og det var servert.  Som sagt ike ulikt karbonadeformen -men amdre smaker pga krydderet og like godt

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...