Sesampanert laksefilet

Fotballfrue la ut en  ukes-plan for middager for noen dager siden.  Der var det mye som fristet og spesielt merket jeg meg sesam-panert laks.  Vi spiser en del laks og det kan være kjekt med litt varianter.  Utrolig enkel og grei oppskrift. Tilbehøret kan en variere som en vil.  Jeg hadde en enkel salat av tomater, paprika og agurk og drysset noen ristet sesamfrø over samt  blomkålmos med en liten skive søtpotet i (kokt i vann til skikkelig mør, silt av vannet  og most sammen med en klype salt og en god smørklatt)

til selve laksen trenger du

  • 1-2 skinn og benfrie laksefileter pr person ( størrelsen avgjør her)
  • eggehvite
  • ønsket krydder
  • sesamfrø

Tørk av laksen og pensle den eller vend den i eggehviten.  ha på ønsket krydder før du vender den i sesamfrøene.  Stek i smør 1-2 minutter på hver side -etter hvor  tykk filetene er.  La de bare så vidt bli gjennomstekte, slik at de beholder saftigheten.

Kjempegod middag som så absolutt kan anbefales videre og  definitivt skal lages igjen.

_DSC0963

 

 

Fiskepakke -igjen

Grillsesongen er langt fra over i huset her selv om skolestart og ferietid nå er forbi.  Grillmat trenger ikke bare være kjøttprodukter, like ofte som det grilles kjøtt her, ligger det fisk på grillen.   Kan det stekes, kan det grilles…….

Denne gangen er det en gammel traver i huset her som har stått på menyen, den har vært innlegg i bloggen før men en god ting kan ikke nevnes for ofte så her er en aldri så liten reprise og påminning:

Det geniale med denne varianten med fiskepakke er at det er en pakke pr person og pakken kan tilpasses den enkeltes smak og ønsker.  Både fisk og grønsaker er rå og tilberedes sammen på grillen.  Et godt stykke folie til hver pakke og et stykke med bakepapir under maten – dermed brennes den ikke fast i folien.

Er det noen som ikke spiser lavkarbo begynner en nederste lag med potetterninger , deretter de grønsaker man måtte ønske, brokkoli , blomkål, squash, løk, purre paprika etc etc  Både rød og hvit fisk går fint å tilberedes på denne måten.

På toppen legges så fiskestykket, litt krydder eller andre smakstilsettinger over fisken, et par klatter med smør og lukke pakken igjen.

Legg så pakkene på grillen, den bør være varm, har du gassgrill skru ned varmen slik at det ikke er maks varme.  I kullgrill kan det være greit å tenne halve grillen og flytte pakkene litt fra området med direkte og indirekte varme.

Når grønsakene er møre og fisken ferdig «kokt» er det klart for servering og det gjenstår bare å nyte.

Denne gangen brukte jeg brokkoli, purre og laks, litt basilikumpasta og revet parmesan på toppen der igjen.  Server med en skje rømme.

Vel bekomme!

Marinerte scampi

I helgen fikk jeg utrolig lyst på skalldyr og valget falt på blåskjell og scampi.

Vanligvis freser jeg bare scampi i olje tilsatt hvitløk, men denne gangen prøvde jeg ut en, for meg, ny metode.  Jeg marinerte scampien før jeg stekte den.   En trenger da følgende :

  • olivenolje
  • hvitløk (ca 1 -2 fedd)
  • 1/2 -1 ts sambal oelek
  • 1bunt frisk koriander

Finhakk hvitløk og koriander og bland det sammen med olje og sambal oelek.  Ha i scampien og la det hele stå i minst en halvtime, men jo lengre jo bedre.

Til steking varmes en stekepanne skikkelig godt.  Hell på scampiblandingen og stek de fort.

Rask steking på høy varme, snus så fort de er rosa på undersiden

scampien er ferdig stekt når de har fått en rosa farge.  Ta de vekk fra varmen da.

 

Scampien kan nytes alene, sammen med en god salat , godt brød eller sammen med blåskjell som jeg hadde denne gangen.

 

Blåskjell med paprika, vårløk og koriander.

Det dukker stadig opp nye tilsetninger når jeg damper blåskjell.  Denne gangen bruktejeg hvitvin, noe som er svært skjelden jeg gjør.  Sammen med vinen hadde jeg godt med frisk koriander, paprika vårløk og hvitløk.

Blåskjellene må vaskes og renses.  skjegg fjernes og skjell som ikke lukker seg eller er knust må også taes bort.  Ha de rengjorte blåskjellene i gryten med vin og tilsettinger når dette har kokt opp.  rør rundt og legg på lokk.  La koke i 4-5 minutter for lokket tas av, det røres rundt forsiktig og veske helles av.  Server med godt brød  . Evt sammen med  reker, scampi eller andre skalldyr

Laksemiddag

Laks er rask og god middag å lage.  Søndag hadde jeg laksefilet som ble saltet og fikk et strøk med pesto på toppen før de ble stekt i ovn.  200 grader i 15 -20 min pleier være nok.  Den stekte fisken ble servert sammen med en mos av sellerirot og brokkoli.  Mosen lages ved å koke sellerirot og brokkoli til de er mør, og mose sammen med litt fløte og smør.  Krydre med salt og pepper etter smak.

Legg en passe mengde mos på tallerkenen og dander fisken oppå.  Enkelt raskt og godt.

 

Fiskegrateng variant 2

Jeg har kaget fiskegrateng før.  Da hadde jeg cremefraiche og brukte den som base for den hvite sausen.  Det er en absolutt brukbar måte å gjøre det på men jeg syns noen ganger at gratengen kan falle litt sammen og også ha litt mye overskuddsveske.

Denne gagen jeg skulle lage grateng oppdager jeg at jeg ikke hadde creme fraiche som jeg trodde.  Fløte har jeg derimot så jegbruker det som base til hvit saus.  Ellers er oppskriften omtrent som den var sist  jeg postet :

 

500 gram kokt og  renset  hvit fisk

1/3 l kremfløte

1 liten ts johannesbrødkjernemel

2 eggeplommer

2 eggehviter stivpiskede

salt pepper

muskatnøtt

Kok opp fløten og la det koke 3-4 minutter. dryss litt og litt johannesbrødkjernemel inn mens det røres kraftig,  dete jevner sausen fort så du ser fort hvor mye du trenger.  Sausen skal være tykk. Smak til med krydder.  Sett sasuen til avkjøling.  Det er viktig at både saus og fisk  er helt kalde før neste steg.  Når sausen er blitt kald tilsettes  eggeplommene.  Det kan virke som sausen blir enda tykkere når den står for min er blitt mer pudding enn saus, men løser seg opp igjen med eggeplommer.

Ha og fisken i før det tilsutt  forsiktig blandes i stivpiskede eggehviter.

Ha massen i en smurt ildfast form og stek i ovn på 200 grader.

Jeg lar den stå i 20 min før jeg strør på litt revet ost og lar den igjen steke i 10-15 min.

Server med kokte grønsaker og litt smeltet smør.

 

Fiskesuppe med reker og tomater

I et blad fant jeg en fiskesuppe som så litt spennede ut.  Jeg gjorde noen små endringer på oppskiften og kom frem med følgende lettlagde suppe :

1/2 purre

1 liten squash

et par skiver med sellerirot

4 dl fiskekraft

3 dl fløte

500 gram torskefilet

7-8 grønne asparges

5-6 brokkolibuketter delt i mindre stykker

200 gram reker

200 gram perletomat

salt, pepper

timiane

saft av en halv sitron

Del squashen på langs og fjern frøene i midten.  Del  i skiver,  kutt opp purren i tynne skiver og  hakk hvitløkfedden

Fres det hele i en gryte.

Hell på fiskekraft og fløte og krydre med salt pepper og timian og rør inn sitronsaften  Ha i fisk asparges i biter og brokkolien.   La det småkoke i 5-6 minutter til fisken er gjennomtrukket.    Like før servering tilsettes  hele perletomater og reker, bland forsiktig inn og topp det hele med litt dill.

En enkel og rask fiskesuppe som smaker utrolig godt.

 

 

Helstekt laksehale med parmesan

Jeg har hatt liggende et halestykke  med laks i frysen.  Planen da jeg tok det opp var å bare trekke det på vanlig måte, men så fant jeg ut -hvorfor ikke dele det videre langs buksiden -og skjære vekk bein.  Da sitter en igjen med en stor fin dobblet filet.

Denne ble krydret og fikk et godt dryss med parmesan før jeg brettet ene halvdelsen over igjen, slik at halestykket så ut som i utgangspunket.

Legg så fiskestykket på bakepapir ha over et par klatter med smør.  Pakk det hele inn i folie -mens fisken fortsatt ligger på bakepapir.  Dette hindrer fisken brenne fast i folien.  Stek ved 200 grader i 30 -40 minutter ettersom hvor tykk fisken er.

Når fisken er stekt løsner skinnet lett fra kjøttet.  dra det øverste laget av -og snus så fisken forsiktig med hjelp av bakepapiret og dra av skinnet på undersiden også.  Del i passe stykker og ha på tallerken.  Det er nå fine serveringsstykker helt fri for skinn og ben.

Som tilbehør tid denne rev jeg litt agurk på et rivjern og blandet dette med litt rømme.  Bittelitt sukrin (eller annet søtstoff ) samt litt lime gir en god smak.  Server sammen med fisken og øsnkete grønsaker, et stykke med brokkoli gir fin farge til det hele.

Østeninspirert seisuppe

Jeg er jevnlig innom God fisk og kikker etter fristende fiskeretter.  Det er mange enkle greie oppskrifter der som kan gjøre hverdagsfisken litt sprekere.  Denne gangen leter jeg etter en grei oppskrift med sei og vbalget falt på Østeninspirert seisuppe.   Suppen er utrolig rask og enkelt å lage og den smaker skikkelig godt, litt anderledes fiskesuppe som garantert skal lages flere ganger her i huset.

Jeg gjengir oppskriften her – gjorde en liten endring med tilsette littegranne hvitvin rett før servering, noe jeg syns hevet smaken.

Det du trenger til 4 porsjoner :

400 g  seifilet, uten skinn og bein – eller annen fisk

200 g  kinakål

2 stk  vårløk

2 boks  kokosmelk

1 boks  hermetiske tomater, grovhakkete

2 terning  grønnsakbuljong

1-2 ts  chilipasta

2 ts  soyasaus

Skjær kinakål i tynne strimler og vårløk i biter.  Kok opp kokosmelk, hermetiske tomat og grønnsaksbuljong.

Tilsett vårløk og kinakål.

Kok et par minutter.   Del seifilet i mindre stykker  og legg dem i suppen.  La det trekke i til fisken er kokt.

Smak til med chilipasta, soyasaus og salt.  Evt litt hvitvin, den hever smaken på suppen.

Server med godt brød.

 

Kamskjell med brokkoli og hasselnøttvinagrette

Jeg har lenge hatt lyst å prøve meg på kamskjell, men har ikke hatt noen som helst ide om hvordan man lager det eller hva man spiser det med.  Så jeg har letet og letet og lest en masse oppskrifter før jeg landet på en variant som virket enkel og grei.  Siden jeg knapt har smakt kamskjell noen gang bærer det hele litt preg av : «lavkarbo gjort enkelt » gjør ting hun ikke kan………

Kamskjell (jeg hadde frosne)

brokkoli  (tilpass mengden etter hvor mange du lager til )

1 rød paprika

10 hasselnøtter

1 sjalottløk

1/2 dl balsamicoeddik

1/2 dl god olivenolje

salt og pepper

 

Hakk nøttene og finhakk sjalottløken.Bland  dette godt sammen med olje eddik, salt og pepper til en vinagrette.

Del brokkolien i små buketter og kok de knapt møre, hell av vannet og stek dem raskt sterk varme i en stekpanne

Ha litt salt og pepper på skjellene.

Ha salt og pepper på kamskjellene , stek kamskjellene i litt smør til de har en gylden farge jeg har delt hvert i to slik at de ikke er så tykke.  Noen steder sto middels varme andre sterk varme og tid fra 1/2 min til et par på hver side .  Etter ha svidd de første på sterk varme endte jeg opp med litt redusert varme og et godt minutt på hver side .

Server med litt vinaigrette, brokkoli og paprika.

Helt greit måltid -ikke den store wow opplevelsen, men heller ikke skremt. Vinargetten var utrolig god til og løftet smaken skikkelig

Må nok hente inn litt tips og forhøre meg med erfarne kamskjellfolk 😉

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →