Avokado med reker og aioli

Avokado med reker er utrolig godt.  Det kan serveres som en egen liten rett eller som forrett.   Bruker en det som forrett ville jeg brukt litt mindre reker enn ved egen rett.  Dumt spise seg mett på forretten 😉

En kan bruke reker i lake, men ferske reker er best.  Bruker du de i lake er det viktig at all laken får rent godt av.

Begynn med dele en avokado i to og fjerne stenen.  Jeg velger å lage fordypningen etter stenen litt større, dette gjløres enkelt med en te-skje.

Avokadokjøttet som fjernes hakkes opp og brukes senere.  Gni flaten på avokadoen med en sitron bit, dette for at den ikke skal bli brun.  Kvern litt pepper over og drypp på  noen dråper av en god olje.

Legg de rensede reken tett i tett nedi fordypningen.

Etter første laget legges avokadokjøttet som en skrapte ut og nytt lag reker oppå.

Over rekene ha en skje aioli og noen kvaster med urter.  Jeg hadde bare gressløk og persille og det passet greit til.

 

 

Eggegratinerte pølser

Dette er en utrolig enkel og lettvint middagsløsning – rask å  lage om en har dårlig tid.

 • 3 egg
 • 2  dl fløte
 • pølse
 • grønsaker
 • krydder

 

Pisk sammen egg og fløte. Rør inn krydder.

Skjær pølser i skiver -obs på karbo innholdet –jeg har brukt pølser fra jacobs (meny) de har lite karber. Legg pølsene i en smurt ildfast form sammen med valgte grønsaker. Blomkål, brokkoli og litt paprika brukte jeg.  Grønsakene kan fint være rå, men ikke for store biter.

Hell eggeblandingen over pølser og grønsaker

Gratiner det hele i ovnen ved 200 grader til eggene har stivnet.

 

Fylt squash

Jeg bruker en del squash,  men denne gangen har jeg testet ut en ny måte å bruke den.  Istedenfor kutte den opp og blande inn i maten har jeg fylt den.  Denne porsjonen lagde jeg til to personer.  Størrelsen på squashen avgjør om du beregner 1 eller 1/2 pr person.  Jeg brukte en halv pr person da de jeg hadde var ganske store.

 • squash
 • 400 gram Kjøttdeig
 • purre
 • sopp
 • paprika
 • revet ost

Stek kjøttdeigen sammen med  finhakket sopp, paprika og purre.

Del squash i to på langs og bruk en skje til fjerne frøene.  Dersom du vil ha litt bedre plass til fyllet skrap ut noe av squash kjøttet og tilsett det i kjøttdeigblandingen.

Legg fyllet i den uthulte squashen.

Ha  revet ost på toppen og stek v 200 grader til osten er gylden og fin.  Jeg hadde en fast parmesan lignende ost med kraftig smak denne gangen, men vanlig ost går vel så bra.

Blir det for mye fyll ha resten i en ildfast form og stek sammen med squashen, server evt ved siden av. Litt rømme og salsa smaker godt til.

 

 

Canneloni med kylling

Jeg har lagt merke til denne pastavarianten mange har hevet seg på i den siste tiden, uten helt å engasjere meg så mye i den før jeg så Frida hadde laget lasagne med den.  Bildene hennes var så fristende at jeg hev meg rundt og kopierte med stort hell.   De stekte «pastaplatene» minnet meg om en variant av lavkarbo pannekake alene men i lasagne var de nydelige.

Så kom jeg over en oppskrift med  canneloni og tenkte straks at dette kunne «pastaen » kansje også brukes til.

Man starter med lage pasta på følgende måte:

4 egg

125 gram kremost

1/2 dl fiberhusk

Visp sammen egg ost og fiberhusk , det kan være lurt å holde litt igjen av fiberhusken da de sveller forskjellig,  La den stå og svelle i ti minutter.  Nå skal deigen være som tykk vaniljesaus…. fordel massen tynt ut over bakepapir. Jeg stekte på to plater.   Ta olivenolje på et nytt bakepapir og legg dette oppå deigen med oljesiden ned. Prøv klappe det videre utover til en tynn leiv.  La bakepapiret oppå være på når det steker .

Stek i ovn på 150 grader i 10 minutter

Avkjøl på rist,  fjern det øverste papiret med en gang men la det under sitte på til den er avkjølt

Kyllingfyllet:

400 gram kyllingfilet

250 gram champinjong

200 gramfersk spinat

salt , pepper

Del «pastane» med pizzahju til passte stykker.

Legg litt fyll på lasagneplatene og rull de sammen.

Legg rullene i en ildfast form.

Hell 2,5 dl fløte over, dryss på osten og stek i ovn ved 175 grader i 20- 25 min

Server med en salat av friske spinatblader, sopp og tomat

Kjempegod rett som absolutt skal prøves igjen. Til tross for at jeg normalt ikke har vært så begeistret for spinat som er varmet opp var det supert i denne sammenhengen -Kommer garantert til lage dette igjen – gjerne ekserimentere med annet fyll også.

 

Buritos

I en kommentar på facebooksiden min var det en som kommenterte tacolefser og pitabrød fra lavkarbohuset.  Jeg hadde aldri prøvd disse menfant ut at  etter drøye to år på lavkarbo kan det være greit å ha et alternativ for enkelte matvarer som gjør at en kan spise det samme som andre uten få i seg masse karbohydrater.  Derfor bestilte jeg både noen taco lefser og pitabrød.

Varen ekom etter få dager og ganske snart måtte jeg teste tacolefsene.  Så jeg lagde noen ganske enkle burritos

kyllingfilet (1 pr person)

paprika

purre

skinke- eller baconost

Kutt kyllingfiletene i små biter.  Del purre og paprika.  Stek alt i en stekepanne til kjøttet er stekt og bald deretter inn smørost.  La den smelte og bland godt sammen med de andre ingrediensene.  Legg en stripe med kjøtt blandingen midt på hver lefse og rull de sammen.  Legg lefsene inntil hverandre  en ildfast form eller på stekeplate og ha litt revet ost over.   Stek v 175 grader i 5-10 min til osten er smeltet og begynner bli gylden.  Server med salat , rømme, salsa og evt guacamole.

 

Dette innlegget er ment som et tips til alternativ for lefse ikke som reklame for lavkarbohuset.  Jeg blir ikke sponset av de eller får noe form for godtgjøring derfra for å skrive dette

Fylt paprika

For en tid siden så jeg at Marie på Maries matmisjon hadde laget fylt paprika.  Dette var noe jeg hadde tenkt på en stund men aldri kommet i gang med.  Sist lørdag bestemte jeg meg at det var på tide å prøve hennes paprika, men takket være et nettverk som ikke samarbeidet denne dagen måtte jeg sette i gang å komponere selv.  Jeg hadde kjøttdeig og begynte bare plukke sammen fra kjøleskapet av andre ingredienser og endt opp med følgende :

800 gram kjøttdeig

1 løk

½ purre

4 Cherry tomater

Soltørkede tomater

Fire skiver med jalapenos

½ paprika

Marinert hvitløksfedd (7-8 stk)

En «skive» fetaost

Fersk parmesan en god hånfull ferdig revet

1 boks skinkeost

Salt & pepper

Revet ost

Store paprika (skal en lage mange kan det være fint å ha flere farger)

Fremgangsmåte :

Begynne med å steke kjøttdeigen og tilsett hakket løk, paprika, purre og tomat.

Finhakk eller mos de soltørkede tomatene sammen med jalapenos hvitløksfeddene og fetaost og bland det i kjøttdeigen tilsett parmesan.  La det hele surre på middels varme i 10 min. Rør inn en boks med skinke ost og bland det godt.

Skjær toppen av paprikaen ved bare skjære gjennom paprika kjøttet og så kutte rundt slik at en kan dra toppen av sammen med frøhuset, dette renses så forsiktig av toppen, det gjør ikke noe om stilken løsner fra det røde – den settes bare på plass igjen.  Rens selve paprikaen for de få frøene som måtte være igjen og kutt forsiktig vekk de hvite ———-

Dersom paprikaen ikke står godt kutt litt av bunnen slik at den står stødig.  Sett de i en form som er smurt i bunnen.   Ha i fyllet helt til toppen, ha på rikelig med revet ost og sett toppen tilbake.

Paprikaen steker i ovnen ved 200 grader, 30 -45 min ca men følg med

Mengden med fyll jeg lagde var nok til fire store paprikaer.  Jeg serverte paprikaen som hovedrett og hadde litt rømme og salsa til.  Et godt brød kan og serveres til, men er ikke nødvendig.  Det var et mektig godt  og mettende måltid.

Grønnsakspudding

På min vandring gjennom mine gamle oppskrifter fant jeg en potetpudding som så litt spennede ut.   Jeg hadde en del grønnsaker liggende som måtte brukes opp og testet ut denne oppskriften med det jeg hadde.

1 blomkål

1 stk selleri

1/2 brokkoli

ca 1/4 knutekål

krydder : urter , salt pepper, muskatnøtt

fløte

pølse

3 egg

revet ost

Rens og del grønnsakene i mindre biter.  Du trenger ikke alle sortene jeg hadde, tok denne som en opprydding i kjøleskapet jeg.  Kok grønnsakene  møre i litt vann eller i fløte.  Hell av  vann og tilsett fløte dersom du kokte i vann.  La det koke noen minutter med fløten. ikke ha mer fløte i enn at den koker nesten hekt inn.    Tilsett ca 50 gram smør, krydder som muskatnøtt, pepper, salt litt urter ….. smak deg frem til det du liker.Mos det hele sammen med stavmikser.

Ha i pølsebiter (sjekke karbene i pølsen -rema 1000 har pløse med ca 1 gram karbo ) bland inn eggene og en håndfull ost ca.   Ha blandingen i en smurt form.   Jeg brukte en 2 liters brødform.

Dryss revet ost over og sett formen i ovnen .  Stek ved 200 grader i ca 40 minutter.

I orginaloppskriften skulle puddingen kunne velves ut av formen.  Det innså jeg fort ikke gikk med denne, men smaken var god og jeg kommer nok til lage dette igjen,  eneste er at neste gang vil jeg bruke en videre form slik at den ikke blir så høy, og ostelaget dekker mer av puddingen.

Reke- og eggsalat

Helt siden jeg laget majones har jeg villet lage rekesalat.  På en ikea -tur kjøpte jeg med meg noen poser med frosne reker -slett ikke dumme.  De er løsfrosset og rimelig i forhold til boksene med reker i lake.

Å lage salat selv er enkelt og greit og raskt.  Krever ikke store jobben. Godt er det også.

125 gr reker

2 egg

majones

vårløk

salt/pepper etter smak

Bland sammen reker finhakket egg og vårløk.

Ha i majones til passe konsistens og smak til med pepper evt salt.  Dette er ikke så veldig stor porsjon.  Jeg foretrekker heller lage opp litt oftere ennlage porsjonene så veldig stor.

Hjemmelaget majones

Det er de utroligste steder som kan inspirere en til lage noe.  Et klipp på you tube av Gordon Ramsey som lagde majones fikk meg til prøve det.  Tanken har vært der noen ganger men blitt slått fra meg like fort som tenkt den.  Men denne metoden var så lett at jeg bare måtte prøve.

Han brukte en høyt smalt beger og stavmikser og fikk tykk fin majones på sekunder. NB:  Det er viktig at alle ingrediensene er romtemperert

1 egg

1/2 -1 ss hvitvinseddik

1/2 ts sennep

3,5 dl raps olje

litt salt og pepper

evt saft av 1/2 sitron

Ha ingrediensene i begeret i samme rekkefølge som det står i listen

Sett stavmikseren nedi helt i bunn og start den på lav hastighet.  Ingrediensene vil nå blande seg og majonesen stiger opp.  Når det er helt blandet kan en heve stavmikeren forsiktig opp langs kanten.

Prøvde ta noen bilder -ikke lett både mikse og knipse samtidig så om majonesen ble ok ble bildene ikke fult så bra -legger ved en samling for vise prosessen likevel :

Det er viktig ikke begynne for fort, da kan det hele skille seg og det blir bare en tynn suppe av det hele.  Forskjellige smaker kan tilsettes som en vil -mer pepper , eller mer sitron. Urter av forskjellig slag, kommer helt an på hva man vil bruke den til.

Har en hvitløk i blir det en form for aioli

Gordon Ramsey lage majones kan du se her

Scampi -hvordan tilberede dem

Jeg elsker scampi og jeg pleier altid å kjøpe rå scampi, men forleden kom jeg over et gi-bort tilbud på kokte så jeg fravek prinsippet og tok med en pose hjem.  Det greie med de er jo at de allerede er skrelt, men jeg har aldri skjønt vitsen med kokte -de må jo likefult tilberedes for å smake noe som helst og da kan en jo likegreit gå ut fra rå, da ser en jo iallefall kjekt og greit når de er ferdig.

Vanligvis har jeg bare rå renset  scampi og rikelig  hviløk i skikkelig varm olje og freser de fort i oljen, blir nydelig smak av det, og det er fort å greit å tilberede.  Da varmer jeg olje i en gryte og lar den komme opp til kokepunktet før scampi og skiver med hviløksfedd haes i.  Rør om og fjern scampien så fort den er rosa.  Server til tapas eller i fiskeretter eller bare som et egelt lite måltid med litt brød.  scampi tilberedt slik kan servers varm eller kald.

En kan og steke scampi i olje i ovnen.  da må ovnen settes på max temperatur.  Ha finhakket sjalottløk i bunn av en ildfast form legg scampi og hvitløkskiver i, og stek i ovnen når denne har nådd temperaturen.  Følg med, oljen begynner fort å frese og scampiene skal skifte farge i løpet av minutter.  Forsiktig når de tas ut, oljen kan sprute.  Tilberedt slik er det en fin forrett, gjerne stekt i porsjonsformer’ bruk danoen med litt kanter, scampien skal dekkes av oljen og det kan sprute når de skal ut av ovnen igjen.  Server straks sammen med feks  litt godt lavkarbobrød.

 

På pakken med de kokte scampiene anbefale de marinering , tror jeg de gjør på rå også,  og så steke i panne eller ovn.

Jeg delte pakken i to til to forskjellige marinader.

1 god ss pesto

et par marinerte hvitløk

oljen fra hviløkene

litt sambal oelek

Rør sammen marinaden og ha i scampien -jeg hadde ca 20 scampi i denne porsjonen.  Jeg lot det stå et par tre timer og tenkte deretter å prøve grille de.

Jeg har en stekplatte på grillen min. Den ble  varmet godt før jeg helte skålen med scampi på.  Det bør gå ført når scampi tilberedes ellers blir de fort seige.  server varm eller kald.  Litt ekstra smak er det, men jeg er ikke sikker på om jeg prøver den igjen, lang tid for lite ekstra.

 

Den andre delen med de kokte scampiene fikk en marinade med

Olje

saft av en halv lime

revet lime scall

ingefær

 

Disse scampiene velger jeg å bare frese i olje.  Som tidligere skikkelig varm olje og opp når de blir skikkelig rosa.  Her er fordelen med rå scampi en ser med en gang når de er stekt. Her kjenner jeg smaken fra marineringen mye bedre enn i de forrige.  Limen gir en frisk smak til scampien.

Jeg vet mange foretrekker å marinere scampien i en chilimarinade.  Fortsatt er min favoritt den enkle variante som nevt litt over her, god varm olje, hviløk og scampi, enkelt fort og godt.

Hva scampien her ble brukt til kommer i nye innlegg.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →