Julekjeks

Det jeg savner nå som julen nærmer seg er skikkelige pepperkaker med blåmuggost og en liten klatt syltetøy opp der igjen.  Brie funker og bra.   For dere som nå mener det har tørnet for meg så har det ikke det, pepperkaker og blå ost er skikkelig snadder  Jeg kikka rart på de som presenterte varianten til meg første gang, men ble fort frelst. Jeg fant ut at jeg skulle prøve lage en egen variant av litt «julete» kjeks og med utgangspunkt i mandelkjeksene gikk jeg i gang . Dette blir forøvrig  det siste kjeks innslaget på en stund 😉

Det du trenger er

 • 2 dl malte mandler
 • 1 dl sesamfrø
 • 2 eggehviter
 • 1/2 ts salt
 • 1 ts sukrin
 • 2 ts fiberhusk
 • 1 ts kanel
 • 1/2 ts nellik
 • 1/2 ts ingefær
 • 2 ss vann

Bland alt sammen.

Hell hele deigen på bakepair ( jeg bruker gjerne disse av silikon, bruker du vanlig bakepapir ha litt olje på.  Klapp sån deigen litt utover med våte hender, før du dekker den med fuktig matpapir og kjevler ut en tynn leiv.

_DSC0545

Del så med pizza hjul i den størrelsen du vil ha kjeksene.

_DSC0548

Stek ved 180 ° i caa 15 min, men pass på det kan være stor forskjell på ovnene.  Syns du kjeksene beg bli for mørke uten å være blitt sprø, skru varmen ned til 50 grader og tørk de 5-10 min med døren på gløtt.

Disse kjeksene får en ettersmak som minner litt om pepperkaker.  Jeg tror nok jeg kommer til ha litt mer krydder i neste gang, da jeg gjerne vil ha smaken mer fremtredende. Mulig jeg må prøve perfeksjonere varianten litt.

_DSC0558

Nydelige til ost.

Middelhavs kjeks

En stund nå har jeg hatt lyst på   kjeks med litt mer smak på, og forleden dag fant jeg ut det var på tide å fylle opp kjeksboksen igjen.  Jeg startet med lage en porsjon vanlige mandel kjeks, ha på en dråpe olje på hver kjeks etter de var lagt på brettet og så drysse litt salt og urter på ( tørkede urter – timian, oregano, rosmarin eller basilikum)  Jeg fant og ut at det var lurt å trykke urtene litt nedi deigen.

På jakt etter flere kjekstyper å prøve fant jeg enda en  variant av mandelkjeksene hos Frida på LCHF-bloggen og de måtte jeg bare prøve.

Det er de gode gamle mandelkjeksene som er utgangspunkt men oppskriften er endret en smule.  Det er blant annet brukt ristet sesamfrø.  Jeg ristet sesamfrøene i en tørr stekepanne og sørget for røre eller riste i panna hele tiden.  Usikker på hvor lenge og hvor brun frøene skulle bli, tok jeg de av da de begynte å få litt farge, og det begynte å  «poppe» i de.  Avkjøl helt før de brukes i deigen. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang og oppbevar de du ikke trenger på et glass.

_DSC0147

Når det gjelder mandler kan du bruke skåldede eller vanlige. Jeg  har brukt ferdig skåldede mandler kjøpt på helsekosten.

 

 • 1 dl mandler
 • 1,5 dl ristet sesamfrø
 • 1/2 dl revet fersk parmesan
 • 1-2 ts fiberhusk
 • 2 eggehviter
 • olivenolje ( ca 1 ss )
 • tørkede urter

 

Bland sammen det tørre.  Urtene kan du velge om du vil blande i deigen eller drysse  oppå kjeksen, jeg valgte ha de oppå.

Ha i olje og eggehvite og rør det hele sammen til en deig.  Form små kuler som du trykker flate på stekeplaten (husk bakepapir ) eller bre det hele utover stekeplaten og rut det opp til passe store kjeks.  Velger du siste metode ha litt olje på bakepapiret.
Ha litt vann på fingrene når de klapper kjeksene flate eller brer deigen utover.
Jeg valgte som sagt drysse urter og litt salt oppå kjekene, hadde litt olje på en finger og trykket toppingen litt nedi hver kjeks

_DSC0155

Stek på 160 grader i 20 min men følg med steketid avhenger av hvor tykk du har laget de. Mine er ganske tynne.  Kjeksene skal bli tørre og sprø.  Føler du at de ikke blir helt sprø igjennom kan du la de ligge i ovnen med åpen dør når denne kjøler seg ned.  avkjøl helt og oppbevar i tett boks.  Disse kjeksene med ristet sesamfrø ble mørkere på farge enn vanlige mandelkjeks ble …..vet ikke om det har noe med frøene å gjøre.

_DSC0159

 

Utrolig gode kjeks som er fantastisk til ost.  Hvilket krydder du drysser på eller blander i deigen kan du variere etter smak.

 

Mandelkjeks

Jeg har skrevet om disse kjeksen før, og den gang linket jeg til bloggen jeg hadde funnet de på, slik at folk måtte gå dit for å finne oppskriften.  I ettertid har den bloggen blitt lagt ned og det er ikke noe oppskrift å finne .  Derfor er det like greit å lage et nytt innlegg om kjeksene siden jeg også har brukt disse som utgangspunkt til et par varianter av de som kommer snart. Oprinnelig kommer disse kjeksene fra LCHF -bloggen 

Det du trenger er

 • 2 dl malte mandler
 • 1 dl sesamfrø
 • 2 eggehviter
 • 1/2 ts salt
 • 1 ts sukrin
 • 2 ts fiberhusk

Bland alt sammen og ha evt i litt vann om deigen er veldig tørr.

Sett kuler på oljet bakepapir,  Trykk de flat med en gaffel dyppet i vann.  Det jeg har gjort i den senere tiden er å ha hele deigen på bakepair ( jeg bruker gjerne disse av silikon, bruker du vanlig bakepapir ha litt olje på.  Klapp så deigen litt utover med våte hender, før du dekker den med fuktig matpapir og kjevler ut en tynn leiv.  Del så med pizza hjul i den størrelsen du vil ha kjeksene.

Stek ved 180 ° i ca 15 min, men pass på det kan være stor forskjell på ovnene.  Synes du kjeksene begynner bli for mørke uten å være blitt sprø, skru varmen ned til 50 grader og tørk de 5-10 min med døren på gløtt.

DSCF0315

Fantastisk gode kjeks som smaker godt med ost.  Holder seg lenge i en tett boks.

DSCF0318-001

 

Sjokoladecookies

Det er en stund siden jeg har drevet og laget blogg innlegg nå, men jeg håper jeg får litt mer tid og lyst til å jobbe med bloggen igjen. Forleden satt jeg og bladde i kokebøker jeg har og kom over en fristende oppskrift i boken Lettere lavkarbo  skrevet av Marte Garmann. Det som fristet denne gangen var sjokoladecookisene.  Disse kan være et flott alternativ i julebaksten også så jeg satte i gang å bake.

 

 • 1 dl mandelmel
 • 1 dl kokosmel
 • 1 ss fiberfin
 • 1/2 – 1 dl sukrinmelis
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts bakepulver
 • 150 gr smør. romtemperert
 • 3 egg
 • 60 gr valnøtter
 • 100 gr mørk sjokolade minst 70 %
 • 1 stor ss crème fraiche

Bland alt det tørre(unntatt nøtter og sjokolade  ) i en bolle Rør inn de myke smøret.  Rør inn egg og crème fraiche  til en tykk røre . Hakk nøtter (spar noen til pynt ) og sjokolade og bland dem i deigen .  Rull deigen til kuler på størrelse med en liten golfball.  Fordel dem med god avstand på en stekeplate dekket med bakepapir klem dem til flate, ca 1 cm tykke kaker.  Dryss på hakket valnøtt som klemmes forsiktig inn i deigen Stekes midt i ovnen ved 150 °i ca 15 min. Avkjøles på rist.  Jeg fikk ikke kjeksene sprø, men det er ikke noe å si på smaken,  og de ser ut til holde seg greit i tett boks og.

_DSC0501

Greit porsjon med kjeks

_DSC0497

Dette bildet er knipset i  fra boken til Marte Garmann

Oppskriftenog bilde  er gjengitt med tillatelse fra Marte Garmann

Ostekjeks

Tidlig i min tid som lavkarbo tilhenger lagde jeg en del ostekjeks , men så gled de vekk etterhvert som jeg begynte eksperimentere og utvide kunnskapen om hva jeg kunne spise.

 

Kan fort bli greie kjeks

 

For en tid siden så jeg i bloggen Gry’s lavkarbo at hun hadde laget mange kjeks på en gang og det syns jeg var lurt. Så jeg satte i gang å lage opp neste morgen  -lagde fra halvannen pakke – la de i boks og kom til tenke på -Hvor lenge holder de ?  Så jeg kommenterte og fikk svar at 3-4 dager.  Nå har mine lagt i 14 dager i tett metalboks og de er like fine.

 

 

Super ide og kjekt å ha å  ta til.  Grei variasjon fra knekkebrødene i naboboksen 😉

Mandelkjeks

 

I dag har jeg bakt.
Knekkebrød-boksen var tom så den trengte fylles opp – og når jeg først var i gang prøvde jeg Linn sine mandlekjeks Farlig gode !!
Vil og prøve varianten til  Janicke, med paranøtter

 

klare til steking
Ferdige mandelkjeks
Yummi -UTROLIG godt

Knekkebrød – og brød :)

I påsken var jeg på besøk hos ei som hadde laget lavkarbo-knekkebrød og de var bare fantastisk gode -Har allerede laget porsjon nr to med de. Oppskriften hadde hun funnet i diverse blogger men jeg fikk den på en lapp og den er som følger :


200 gr Solsikkekjerner
1 dl Linfrø
1 dl Sesamfrø
2,25 dl Kruska kli
2 ss Fiberhusk
1 ts Salt
1/2ts Splenda
5 dl vann


Blander alt sammen i en bolle med slikkepott -la gjerne stå og svelle et par minutter for en fordeler deigen utover to bakebrett – Jeg deler/ markerer 16 ruter på hvert brett og steker to i ovnen på varmluft  160 grader i 1t 10 minutter. To ganger underveis bør  brettene bytter plass  – og lurt å snu brettene når de bytter plass .


Avkjøl de på rist -fjerne bakepapiret med en gang og når de er kald knekkes de forsiktig fra hverandre i skillene som ble laget.  Oppbevares greit i en boks.  Sies å være 1,5 karbohydrat i hvert knekkebrød .


Jeg ble gjort oppmerksom på noen brød som står på LCHF-bloggen
http://lchf-bloggen.blogspot.com/2010/01/solsikkebrd.html


Jeg fant ut at jeg måtte prøve det -med en gang, men hadde ikke nok solsikkekjerner, så jeg spedde på med linfrø det jeg manglet. Ikke hadde jeg ork til male solsikkekjernene ordentlig heller -hev bare alt i food-prosessoren – men det ble ikke malt godt nok og deigen følte jeg ble vel klissete og bløt så jeg hev oppi knuste linfrø.  Brødet ble helt topp.  jeg oppbevarer det helt men skjærer av ruter når jeg skal ha og deler ruten igjen slik at det blir skorpe under begge deler – nydelig nystekt og forbausende godt dagen derpå også.

Første tanken som slo meg var -oi kan ha brød til reker igjen -men det må være ypperlig som hamburgerbrød og.
Jeg skal handle inn solsikke kjerner og ta frem kvernen og lage mel av -slik at jeg har klart til neste bakerunde.

Kjeks av ost

I dag har gradestokken tippet over null og faktisk steget opp til et par tre grader – så jeg hev meg over vaskebøtten og gikk løs på vinduene – noen måneder med skikkelig regn etterfulgt av heftig snøvær med jevne mellomrom er ikke det gunstigste for skinnede vinduer.  Nå har samtlige fått en overhaling med vann og nal og fiberkluter etter alle kunstens regler og  glad og fornøyd satt jeg meg ned og så på mine skinnende vinduer.  Bare en liten hake -fikk så utrolig lyst på «noe» kaffe hjalp ikke -skapene tomme for snop,men i kjøleskapet -mm en god blåost – et par skiver av den på et par kjeks – men problemet er jo at kjeks er forbuden frukt.

Ikke noe problem, kjøleskapet inneholder og så et par pakker med kavli skivet ost.  De kan bli fine kjeks.

Legger noen skiver ost på bakepair -viktig ! Jeg har ost med bacon som jeg har prøvd før, og paprika som er ny variant her i huset.  To skiver om gangen holder – og så i mikroen.

 

I min mikro full guffe i ca et par minutter – legger de på en rist i et par min og har flotte kjeks. Tiden og styrken på ovnen varierer så en må prøve seg frem.Ser at osteskiven med paprika har lettere for å bli svidd eller brun før den er helt ferdig …….     Kan nytes bar eller med pålegg /ost på 😉 Knallgode

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...