Man tar hva man har ……

Det har vært en del god mat i heimen siste par uker og det har vært  litt smårester igjen.  Forleden  dag til middag hadde jeg egentlig ikke lyst på noe av det, men samtidig måtte det spises.  Dermes ble det litt prinsippet man tar hva man har:

Roastbiff (eller annet kjøtt ) kuttes i biter og legges i bunnen av en form.   Brokkoli, paprika purre og sopp legges oppå og til slutt en klatt med smør.   Dekket det hele med folie og inn i ovnen …… ganske kjedelig egentlig men en liten vri til servering var å blande knust chili i rømme og ha over.   Dermed ble det litt mer futt i maten og jeg fikk samtidig brukt opp restene uten å legge så veldig mye arbeid og energi i det hele – slikt er vel lov nå i begynnelsen av januar ………..

 

 

 

 

Basilikum biff

Jeg har nytt leketøy på kjøkkenet som skal testes ut -og jeg har en basilikumsplante som ikke tåler mange dagene på benken, så hva er bedre enn kombinere de to.

En kan og bruke en morter og muligens en vanlig stavmikser til jobben.

Bruk det meste av en basilikumplante og litt parmesan.  Burker du morter riv parmesanen først. Det ser mye ut når en starter med de friske bladene, men det minker godt inn i prosessen.  Kjør det hele sammen til en fin pasta.  Tilsett1-2 ss kremost naturell og bland det hele sammen.

Skjær en lomme i kjøttet.  Jeg bruker ytrefilet denne gangen, men fleste typer kjøtt kan nok brukes.

Smør pastaen inni lommen og stek på god varme.  La kjøttet hvile mens tilbehøret lages.

Sopp deles i 4 og asparges knekkes i mindre biter.  Freses i smør på god varme.  Skru ned til litt under middels varem og tilsett creme fraiche og noen stykker gorgonzola.  Rør detsammen med sopp/aspargesen. <et er en fordel å dele osten i små stykker slik at den smelter  fortere.  Forsiktig med varmen så stuingen ikke skiller seg (noe min gjorde da jeg skulle øse den opp.  Går an å røre den sammen igjen med litt mer cf eller fløte)

Server kjøttet sammen med soppblandingen.  Utrolige smaker sammen.

Basilikumpastaen vil jeg og prøve sammen med annet kjøtt.

 

 

 

Biff med bacon

Det er høstferietid i kongeriket i disse ukene vi er i nå.  Jeg har hatt et lite avbrekk fra hverdagen.  Godt med litt stueforandring selv om det ga noen utfordringer i matveien.  Noe mat fikk jeg dog laget som denne dagen,da jeg fant gode biffer surret med bacon.   Jeg kjøpte de ferdig men det er ikke noe problem å surre bacon rundt gode stykker med biff feste med tannstikker og voila : bacon biff

Stek biffene i god varm panne med rikelig smør.  Steketid avhengig av hvor tykke biffene er.  Disse fikk vel ca 5 min på hver side og en hviletid på bortimot ti minutter.

Mens biffene stekte og hvilte gjorde jeg ferdig tilbehøret : parmesangratinerte asparges   samt en soppgryte bestående av

 

kantareller

champinjong

paprika

vårløk

fløte

Rens og del sopp og surr det i smør.  Tilsett parika og vårløk og la det surre sammen til soppen er gylden og parikaen begynner bli myk.

Ha litt salt over og tilsett litt fløte som får et raskt oppkok.

Server sammen med kjøttet og parmesanen, og la fløten fungere som saus.  Nydelig middag på 15 – 20 min

Biff-rull

På tur i danmark i sommer kjøpte jeg noen store flate minuttsteaks (okse) som de var kalt.  Hadde med meg to pakker av disse. Første ble stekt «fort og galt» som de var, og de var i grunnen litt kjedelig.  Så til neste runde måtte noe lurt tenkes ut.  Det jeg endte opp med var følgende

Tørk av kjøttstykket og smør på kremost, jeg brukte naturell.

Deretter la jeg hjertebladsalat oppå osten og avsluttet med skiver med gorgonzola ost

Rull sammen kjøtter og surr det opp med fin tynn hyssing.

Stek deretter på kjøttrullene på grill eller i panne , snu ofte .  Jeg brukte grillen hele tiden, men så da vi spiste at de tykkeste rullene kunne hatt godt av noen minutter i ovnen for siste finish.  Tror jeg da ville brukt 150 grader og 10-20 min , litt usikker her siden jeg ikke har gjort slik som dette før

Godt var det uansett.  Kjøttstykkene var veldig tynne, ikke mer enn halv cm i tykkelse og smakene passet godt sammen.  Til dette freste jeg bare sammenløk paprika og litt sopp.

 

Marinert ytrefilet

Jeg kom over et tilbud på ytrefilet forleden.  Tok med et passe stykke, og tenkte jeg ville teste det ut med marinering.

Erfaring fra tidligere skjærer jeg tynne skiver av kjøttet.  Legger det i en plastpose.  Putter i løk i skiver, finhakket hvitløk (ca størrelse en fedd) og friske urter.

Heller på 1 dl olje og 1 dl rødvin pluss 1 t-skje marineringskrydder (står så på boksen )  Lukk posen tett og legg i kjøleskap.  Jo lengre kjøttet får ligge jo bedre tar det til seg smak.

Planen for mitt kjøtt var at det skulle bli middag neste dag, men den planen gikk i vaksen så kjøttet ble liggnede to netter.

Når det skal brukes tar jeg det ut av posen og over på et fat-slik at ikke vesken kommer med.  Kjøttet trenger bare noen minutter på hver side på grillen så sørg for å ha det meste klart før du starter grillingen.

Jeg har fløtegratinert jordskokk til.  Oppskrift finner du her på Lchf- bloggen.

Jeg hadde og diverse sopp og paprika -grillet i aliminiumsform på grillen til.  Samt jeg prøvde ut forskjellige urtesmør jeg har laget.

Skikkelig snadder måltid.  Kjøttet er og absolutt brukbart.  Husk bare tynne skiver er lettere å få møre og fine enn tykke.

Kokt tunge

Dette er et julepålegg som har fulgt meg siden barndommen – og jeg syns det hører med til julefrokostene.

Her er min fremgangsmåte for koking av tunge -oppskriften fra «Hjemmets kokebok klubb» -en serie bøker jeg abonnerte på for en evighet siden

1 fersk eller saltet tunge
1 stor løk
1-2 laurbærblad
2 nellik
evt salt
6-8 hele pepperkorn

Skyll tungen og la den få et oppkok i usaltet vann – slå ut vannet

 

 

Kok så fersk tunge i lettsaltet vann og salt tunge i usaltet vanntilsett pepperkorn , laurbærblad og en løk med nellik i.  La det koke på svak varme under lokk til tungen er mør -stikk i den med en skarp kniv og kjenn om kniven glir lett

 

 

 

Ta tungen av kokevannet og hold den i et øyeblikk i kaldt vann.  Skjær et snitt i skinnet og trekk av det av.  Skjær bort evt kjertler.

 

 

Kan fryses og taes opp til jul.
Oppevares i et kjøkken håndkle vridd opp i saltlake.

 

Bergensk sosekjøtt

Sosekjøtt er en middag jeg er vokst opp med -og har tatt med meg videre.  Siden jeg begynte på lavkarbo har jeg flere ganger lurt på hvordan jeg skulle knekke koden med sausen – sosekjøtt skal normalt sett koke i god litt tykk saus -og det betyr meljevning.
Selvfølgelig kunne jeg si dette har jeg så skjelden at pytt vi tar ulempene med den sausen i dag, men dog -det blir for enkelt, pluss at det fort kam få følge av flere slike avgjørelser – snøballer kan rulle fort.

Det gjelder finne en løsning -og jeg tror jeg har funnet en tåelig grei en.

2 kilo storfekjøtt ( bankekjøtt grytekjøtt el l -skal koke lenge så trenger ikke være noe «fint» kjøtt
2-3 løk
2 laurbærblad
oksefond
creme fraiche
salt
pepper
sukkerkulør

Kjøttet deles i terninger på 3-4 cm og brunes i en stor jerngryte eller stekepanne.

 

 

På slutten av bruningstiden legger jeg løk i også.  Løken er delt i «båter»

 

 

Normalt sett når jeg lager sosekjøtt har jeg hatt kjøttet i mel først og får dermed en jevnet saus når jeg heller på vann eller kraft.  I dag er kjøttet naturelt og jeg har 3 ss med oksefond i 1,5 liter vann som jeg tilsetter kjøttet.  Et par laurbær blad får og bli med i gryten.  Det hyele skal koke i et par timer – til kjøttet er skikkelig mørt og godt.

 

kjøttet skal være mørt og trevlete

 

Så kommer utfordringen – hvordan få en god saus til – jeg tar opp  et par øser med kraften og rører inn to bokser creme fraiche i den før jeg har det hele tilbake i gryten.  Lar det få et oppkok og, for fargen sin del har jeg i sukkerkulør,  Jeg har ikke klart å finne ut hvor mye karbohydrater sukkerkulør har,  men jeg heller sukkerkulør i en t-skje som ligger på vekten min (veier ned til 1 gram ) en halvfull skje gir ikke utslag.  Jeg bruker heller ikke alt av den for å få en brukbar farge på sausen så jeg tar sjansen på sukkerkuløren.  Jeg har igjen et par ss av soppsausen jeg laget forleden og har det også oppi, mest for bruke den opp.  Jeg får rimelig mye saus -kunne nok brukt litt mindre kraft til kokingen.

 

 

Servere med blomkål og brokkoli og rørte tyttebær .  Skikkelig god tradisjonell høst/vinter søndags middag

 

Biff med spinat

 

I går falt jeg for fristelsen til kjøpe en stor pose med frisk spinat – men da jeg kom hjem med den,  kom tanken -Hva søren gjør jeg med dette da -eneste erfaring med spinat er barndommens spinatsuppe pluss at jeg har  hørt fra andre at det er godt …………….

I dag fikk jeg med noen biffer hjem.  De ble stekt etter alle kunstens regler -3 min pr side så hvile i 5-6 min.  I hviletiden fikk godt vasket og tørket spinat surre litt i pannen sammen med en god klatt smør, da fdet begynte bli mykt helte jeg over fløte og et par skjeer med frisk revet parmesan,  lot fløten få et oppkok og tykne litt før det hele ble servert sammen med biffen.  Godt med litt nytt tilbehør og nye smaker.

 

 

Har funnet noen oppskrifter på nettet som og skal prøves ut

Fransk biff

 

Passe lei og varm etter å ha prøvd utallige bh-er i et knøtt prøverom,  havnet jeg i en matbutikk av de litt bedre idag.  Vandret rundt og hadde en ide om fisk da jeg fikk øye på noen biffer de nettopp hadde pakket fra kjøttdisken -og uten se på pris eller tenke noe fikk jeg med meg en pakke med to «franske biffer» som de kalte de.  Slikt kan gå an når bare mannen og jeg er hjemme -når de virkelige storeterne er her nytter det ikke.

 

Kjøpte også asparges -de som er litt tynne – de andre var for inntørket, en liten boks med ferdig bernaise -4 karbohydrater  pr 100 gram – brukte halve boksen på 250 ml på oss to -så brukbart det. Det er og 37 gr fett i den så lavkarbo er herlig at det er lov med slikt de få gangene en føler det er et must.

Biffene er snurret med noe urter og smør i svingene -er jo helt perfekt med tanke på fett -jeg griller de og biffene surrer i smøret siden jeg har hel grillplate på grillen min.

 

Aspargesen får et par raske minutter på grillen i smøret og før de legges på tallerkenene sammen med samme type salat som i dag moregs -med unntak av egg da  -en liten skive hvitløk smør over aspargesen -saus over biffen og det er servert.

 

Det rare er – i fjor sommer ville jeg sett på dette måltidet som halvveis – det måtte jo være en bakt potet, hasselbakte potet eller råstekte poteter av ett eller annet slag til en slik biff.  Nå tenker jeg ikke over at den mangler en gang – savner poteten gjør jeg overhodet ikke – og for å si som min far pleide si -«Kan en ikke spise så godt kjøtt uten poteter kan en bare la være» 🙂

Siden det er fredag får mannen et lite glass vin – jeg vurderte det sterkt, men sto over – skal ha denne uken helt riktig på på strikt LCHF

Ha en fin fredags kveld alle dere som er innom og leser

Grillsesong

Deilig med påskeferie – har ikke store planer, annet enn slappe av og kose meg.  

Palmelørdag innledet vi påsken med gjester til årets første grilling – deilig å komme tilbake til det livet -og på menyen sto hjemmelagde grillspyd. Tilbehør var ovnsstekte tomater med olivenolje, grovt salt og lime -pluss couscous (iblandet rød gul og orange paprika pluss vårløk) samt gorgonzola saus.  Selvfølgelig  klarte jeg ikke å få med kameraet da jeg fikk maten på grillen -men fikk da knipset de rå spydene – bruker litt forskjellig kjøtt på de -masse gode smaker 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...