Middelhavs kjeks

En stund nå har jeg hatt lyst på   kjeks med litt mer smak på, og forleden dag fant jeg ut det var på tide å fylle opp kjeksboksen igjen.  Jeg startet med lage en porsjon vanlige mandel kjeks, ha på en dråpe olje på hver kjeks etter de var lagt på brettet og så drysse litt salt og urter på ( tørkede urter – timian, oregano, rosmarin eller basilikum)  Jeg fant og ut at det var lurt å trykke urtene litt nedi deigen.

På jakt etter flere kjekstyper å prøve fant jeg enda en  variant av mandelkjeksene hos Frida på LCHF-bloggen og de måtte jeg bare prøve.

Det er de gode gamle mandelkjeksene som er utgangspunkt men oppskriften er endret en smule.  Det er blant annet brukt ristet sesamfrø.  Jeg ristet sesamfrøene i en tørr stekepanne og sørget for røre eller riste i panna hele tiden.  Usikker på hvor lenge og hvor brun frøene skulle bli, tok jeg de av da de begynte å få litt farge, og det begynte å  «poppe» i de.  Avkjøl helt før de brukes i deigen. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang og oppbevar de du ikke trenger på et glass.

_DSC0147

Når det gjelder mandler kan du bruke skåldede eller vanlige. Jeg  har brukt ferdig skåldede mandler kjøpt på helsekosten.

 

  • 1 dl mandler
  • 1,5 dl ristet sesamfrø
  • 1/2 dl revet fersk parmesan
  • 1-2 ts fiberhusk
  • 2 eggehviter
  • olivenolje ( ca 1 ss )
  • tørkede urter

 

Bland sammen det tørre.  Urtene kan du velge om du vil blande i deigen eller drysse  oppå kjeksen, jeg valgte ha de oppå.

Ha i olje og eggehvite og rør det hele sammen til en deig.  Form små kuler som du trykker flate på stekeplaten (husk bakepapir ) eller bre det hele utover stekeplaten og rut det opp til passe store kjeks.  Velger du siste metode ha litt olje på bakepapiret.
Ha litt vann på fingrene når de klapper kjeksene flate eller brer deigen utover.
Jeg valgte som sagt drysse urter og litt salt oppå kjekene, hadde litt olje på en finger og trykket toppingen litt nedi hver kjeks

_DSC0155

Stek på 160 grader i 20 min men følg med steketid avhenger av hvor tykk du har laget de. Mine er ganske tynne.  Kjeksene skal bli tørre og sprø.  Føler du at de ikke blir helt sprø igjennom kan du la de ligge i ovnen med åpen dør når denne kjøler seg ned.  avkjøl helt og oppbevar i tett boks.  Disse kjeksene med ristet sesamfrø ble mørkere på farge enn vanlige mandelkjeks ble …..vet ikke om det har noe med frøene å gjøre.

_DSC0159

 

Utrolig gode kjeks som er fantastisk til ost.  Hvilket krydder du drysser på eller blander i deigen kan du variere etter smak.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

1 kommentar til “Middelhavs kjeks”

  1. Grethe - 25.11.2013 08:06

    Åååh, så smart å ha en boks med slike, da har man alltids noe om det blir krise og sulten kommer og tar deg. Disse skal jeg prøve 🙂

Legg igjen en kommentar
Beklager, ingen emner funnet. Søk igjen.