Salt lammelår

Salt lammelår er noe jeg bare MÅ ha i jula.
Mange bruker det som middag men her i huset er det pålegg.

Jeg liker best å salte selv -gjerne en lammestek slik at jeg får store skiver og slipper benet.  Det krever litt planlegging og noen flere dager enn det er igjen nå, så i år har jeg endt opp med et ferdig saltet lår.  Fremgangsmåten for selvsalting kan dere likevel få her.  Prosessen tar åtte – ti dager.

5 liter vann
1kg salt
1,5 ss sukrin

Dette kokes opp og avkjøles.
Tørk av låret legg det i et passe kar (av plast ) hell på laken. Hele kjøttstykket må dekkes -gjerne lett press.  Bare pass på ikke bruke noe i metall. La stå kjølig i 5-6 døgn.  Ta det da opp av laken og vann ut i 12 timer. Pakk så låret i plast og la det hvile i et døgn i kjøleskapet.

Koking:
Jeg koker ikke lammelåret i  vann, men  i ovnen på 125 grader.  Kjøttet pakkes i  folie.  Et steketermometer settes i den tykkeste delen. Legg det på rist over langpanne på nederste rille.

 

 

 

La det hele ligge til steketermometeret viser 72 grader.  Det står i oppskriften at det tar 3-4 timer, men jeg syns fort det kan gå mer tid enn det.  La termometeret bestemme ikke klokka.  Låret avkjøles og oppbevares kjølig.

 

Ferdig stekt

 

Utrolig saftig og godt kjøtt -passe salt smak -godt til pålegg og middag

 

Oppbevaring av julepålegg
En fin måte å oppbevare store stykker med  julepålegg er å vri opp et kjøkkenhåndkle i saltlake.
Pakk kjøttet inn i håndkle og deretter i kjøleskapet.  Dermed får det luftet seg, men tørker ikke inn.  En metode jeg har lært av svigermor, og som har fungert i alle år 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

3 kommentarer til “Salt lammelår”

 1. Frida - 16.12.2010 08:19

  Åh, dette er det sikkert mange år siden jeg har spist. Men det er jo såååå nydelig. Takk for oppskriften. Jeg tror jeg må gå for salt lammelår til påsken.

  Og smart tips det med håndkle!

 2. Janicke - 16.12.2010 13:14

  Supert!!! Siden det er så kort tid igjen så får jeg gjøre som Frida og ha dette til påsken. Håndkle var et kjempe smart tips!!

 3. Makronella - 16.12.2010 16:55

  Eller dere kan gjøre som jeg -Kjøpe ferdig saltet 😉
  Kanskje jeg skal salte et til påske ……. vet om en som ville juble høyt, veldig høyt 😉

Legg igjen en kommentar
Beklager, ingen emner funnet. Søk igjen.