Kokosmakroner – igjen

Kokosmakroner høre julen til.  Jeg har postet oppskrift tidligere.  I år har jeg prøvd lage kokosmakronene med tagatesse istedenfor sukrin ettersom jeg reagerer så ekstremt på sukrin smaken.

Samme oppskrift og fremgangsmåte som tidligere,, bare med annet sukker.

Stivpisk eggehvitene. Ha gjerne en liten klype salt  og et par dråper eddik i eggehvitene da blir den lettere å få helt stivpisket.  Hell forsiktig i tagatessen og pisk til det er godt blandet og stivt.  Rør forsiktig inn kokos og vanilje.

Sett i små toppet på bakepapir og stek ved 150 ° i 10- 20 minutter.

Avkjøl på rist

Jeg hadde først satt varmen til 180 grader- helt glemt at tagatesse ikke tåler høyere temperatur enn 160 grader.  Jeg fikk ikke kokosmakronene sprø på utsiden da temperaturen var så høy. Senkes den og steketiden økes litt bør det gå bedre.

_DSC0612

Krydderkake med tyttebær

Da jeg laget krydderkaken til Marthe Garmann i «Lettere lavkarbo» fikk jeg og veldig lyst å prøve meg på min egen krydderkake i en litt mer lavkarbo vennlig drakt.  Jeg har i mange år bakt en krydderkake som er fantastisk saftig og god.  Da jeg nå prøvde endre den brukte jeg oppskriften som den står i boken men byttet ut sukker med tagatesse (jeg sliter med sukrin smaken og kjenner den gjennom de utroligste andre smaker) Melet byttet jeg ut med noenlunde samme forhold som i den andre krydderkaken.

Denne kaken inneholder både tyttebær(syltetøy ) og kefir, Det betyr jo at karbohydratinnholdet i hele kaken øker.Det er likevel lavere enn i original oppskriften og samtidig er det viktig å huske at kaker og godteri ikke er hverdagskost uansett hvor lavkarbo vennlig vi gjør det.

Til en kake brukte jeg                                                                                                                                                                                                                                  (har rettet opp feil i oppskriften )

Smelt smøret. Piske tykk eggedosis av egg og tagatesse, tilsett smeltet smør, kefir, syltetøy og mel og krydder.  Rør alt godt sammen.

Hell i form.  Jeg brukte en mellomstor brødform (ca 12 x 24 cm ) Stek midt i ovnen ved 160 ° 45 -60 min Sjekk etter 40-45 min med stikke en pinne i kaken.  stek til det ikke henger noe på pinnen.  Øk litt og litt og sjekk ofte så den ikke steker for lenge og blir tørr.

_DSC0616

Avkjøl kaken HELT før du skjærer i den.  Jeg var litt for kjapp med dele den og den falt litt sammen, ser ut som det er rårand i den, men det var ikke noe som hang på pinnen da jeg sjekket kaken i ovnen …….. men smaken er det ikke noe i veien med – saftig og god.

_DSC0627

 

Denne kaken følte jeg var litt saftige enn den andre krydderkaken. ( kan og være jeg stekte den andre litt lenger)   Den har og en litt mildere kryddersmak for de som  ikke er så glad i masse og markert kryddersmak.

Krydderkake

Krydderkake er skikkelig godt til jul.  I boken  «Lettere Lavkarbo» av Marthe Garmann fant jeg en krydderkake som jeg bare måtte prøve.  Jeg har fått tillatelse av Marte Garmann til å gjengi oppskriften og har også fått til sendt bilde fra boken hennes.

Til en kake trenger du :

6 egg

2 1/2 dl sukrinmelis

150 gram smeltet smør

1 dl kokosmel

1 dl mandelmel ( fettredusert mandelmel)

2 ss fiberfin

2 ss fiberhusk

2 ts bakepulver

1/2 ts malt kardemomme

2 ts malt kanel

2 ts malt ingefær

1 ts malt stjerneanis

1 ts ekte vanilje

1/2 ts malt nellik

topping:

mandleflak/ kanel/ sukrinmelis

Sett ovnen på 150 ° Kle en brødform (ca 12 x 24 cm) med bakepapir.  Jeg bruker ha en remse i bunn og opp på kortsiden, og smøre langsidene.

Smelt smøret forsiktig. Pisk egg og sukrinmelis til tykk eggedosis. Bland sammen de tørre ingrediensene og vend dette inn i eggedosisen vekselvis med smøret.  Hell røren i formen. Dryss over mandelflak, kanel og sukrinmelis. Stek kaken midt i ovn i ca 50 min.

Jeg hadde ikke klart å kjøpe mandelflak, så jeg brukte hakkede mandler.  Jeg byttet og ut sukrin melis på toppen med en halv ts cocosa sukker.

krydderkake Bilde fra boken – gjengitt med tillatelse av Marte Garmann 

 

 

Kanelkake med ostekrem

Line i bloggen The shrinking Line har bakt litt i det siste,  og jeg har hevet meg på og prøvd  noen av oppskriftene hennes.  Det nærmer seg jo jul så det kan være greit å ha noe som er litt mer lov å spise på lavkarbo enn de vanlig julekakene.  Til denne kaken, som jeg valgte lage i en  brødform trenger du :

Pisk eggedosis av egg og sukker. Vær tålmodig så eggedosisen blir så tykk som mulig.  Bland sammen det tørre og vend dette forsiktig inn i eggedosisen.  Ha det hele i en smurt form, rund eller brødform.  Jeg hadde to silikonformer på ca 1 liter til denne kaken.

Stek kaken ved 150   ° i 20 -40 minutter alt avhengig av hvilken form og høyden på kaken.  Avkjøl på rist.

Til oste-kremen (på ene av mine to små formkaker )  brukte jeg ca :

Nøyaktige mål på kremosten har jeg ikke da jeg prøvde meg litt frem  etter smak og glemte bort å huske på nøyaktige mål.  Jeg smurte bare kremen oppå kaken, uten pynte så fint som Line hadde gjort.  Kjempegod kake.  Jeg har puttet den ene av mine to kaker i frysen -uten krem, og håper den tåler nedfrysingen.

1aa

Oppdatering :  Da jeg lagde denne kaken, frøs jeg ned et lite stykke av den med oste-kremen på i en plastboks.  I morges tok jeg det ut av frysen, lot det stå på benken i boksen.  Nå har jeg testet det ut sammen med en kopp kaffe 🙂 og konklusjonen er at jeg kommer til fortsette fryse den ferdig laget med krem på.  Ikke noe problem i det hele tatt å fryse også kremen.

Julekjeks

Det jeg savner nå som julen nærmer seg er skikkelige pepperkaker med blåmuggost og en liten klatt syltetøy opp der igjen.  Brie funker og bra.   For dere som nå mener det har tørnet for meg så har det ikke det, pepperkaker og blå ost er skikkelig snadder  Jeg kikka rart på de som presenterte varianten til meg første gang, men ble fort frelst. Jeg fant ut at jeg skulle prøve lage en egen variant av litt «julete» kjeks og med utgangspunkt i mandelkjeksene gikk jeg i gang . Dette blir forøvrig  det siste kjeks innslaget på en stund 😉

Det du trenger er

Bland alt sammen.

Hell hele deigen på bakepair ( jeg bruker gjerne disse av silikon, bruker du vanlig bakepapir ha litt olje på.  Klapp sån deigen litt utover med våte hender, før du dekker den med fuktig matpapir og kjevler ut en tynn leiv.

_DSC0545

Del så med pizza hjul i den størrelsen du vil ha kjeksene.

_DSC0548

Stek ved 180 ° i caa 15 min, men pass på det kan være stor forskjell på ovnene.  Syns du kjeksene beg bli for mørke uten å være blitt sprø, skru varmen ned til 50 grader og tørk de 5-10 min med døren på gløtt.

Disse kjeksene får en ettersmak som minner litt om pepperkaker.  Jeg tror nok jeg kommer til ha litt mer krydder i neste gang, da jeg gjerne vil ha smaken mer fremtredende. Mulig jeg må prøve perfeksjonere varianten litt.

_DSC0558

Nydelige til ost.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...