Middelhavs kjeks

En stund nå har jeg hatt lyst på   kjeks med litt mer smak på, og forleden dag fant jeg ut det var på tide å fylle opp kjeksboksen igjen.  Jeg startet med lage en porsjon vanlige mandel kjeks, ha på en dråpe olje på hver kjeks etter de var lagt på brettet og så drysse litt salt og urter på ( tørkede urter – timian, oregano, rosmarin eller basilikum)  Jeg fant og ut at det var lurt å trykke urtene litt nedi deigen.

På jakt etter flere kjekstyper å prøve fant jeg enda en  variant av mandelkjeksene hos Frida på LCHF-bloggen og de måtte jeg bare prøve.

Det er de gode gamle mandelkjeksene som er utgangspunkt men oppskriften er endret en smule.  Det er blant annet brukt ristet sesamfrø.  Jeg ristet sesamfrøene i en tørr stekepanne og sørget for røre eller riste i panna hele tiden.  Usikker på hvor lenge og hvor brun frøene skulle bli, tok jeg de av da de begynte å få litt farge, og det begynte å  «poppe» i de.  Avkjøl helt før de brukes i deigen. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang og oppbevar de du ikke trenger på et glass.

_DSC0147

Når det gjelder mandler kan du bruke skåldede eller vanlige. Jeg  har brukt ferdig skåldede mandler kjøpt på helsekosten.

 

 

Bland sammen det tørre.  Urtene kan du velge om du vil blande i deigen eller drysse  oppå kjeksen, jeg valgte ha de oppå.

Ha i olje og eggehvite og rør det hele sammen til en deig.  Form små kuler som du trykker flate på stekeplaten (husk bakepapir ) eller bre det hele utover stekeplaten og rut det opp til passe store kjeks.  Velger du siste metode ha litt olje på bakepapiret.
Ha litt vann på fingrene når de klapper kjeksene flate eller brer deigen utover.
Jeg valgte som sagt drysse urter og litt salt oppå kjekene, hadde litt olje på en finger og trykket toppingen litt nedi hver kjeks

_DSC0155

Stek på 160 grader i 20 min men følg med steketid avhenger av hvor tykk du har laget de. Mine er ganske tynne.  Kjeksene skal bli tørre og sprø.  Føler du at de ikke blir helt sprø igjennom kan du la de ligge i ovnen med åpen dør når denne kjøler seg ned.  avkjøl helt og oppbevar i tett boks.  Disse kjeksene med ristet sesamfrø ble mørkere på farge enn vanlige mandelkjeks ble …..vet ikke om det har noe med frøene å gjøre.

_DSC0159

 

Utrolig gode kjeks som er fantastisk til ost.  Hvilket krydder du drysser på eller blander i deigen kan du variere etter smak.

 

Mandelkjeks

Jeg har skrevet om disse kjeksen før, og den gang linket jeg til bloggen jeg hadde funnet de på, slik at folk måtte gå dit for å finne oppskriften.  I ettertid har den bloggen blitt lagt ned og det er ikke noe oppskrift å finne .  Derfor er det like greit å lage et nytt innlegg om kjeksene siden jeg også har brukt disse som utgangspunkt til et par varianter av de som kommer snart. Oprinnelig kommer disse kjeksene fra LCHF -bloggen 

Det du trenger er

Bland alt sammen og ha evt i litt vann om deigen er veldig tørr.

Sett kuler på oljet bakepapir,  Trykk de flat med en gaffel dyppet i vann.  Det jeg har gjort i den senere tiden er å ha hele deigen på bakepair ( jeg bruker gjerne disse av silikon, bruker du vanlig bakepapir ha litt olje på.  Klapp så deigen litt utover med våte hender, før du dekker den med fuktig matpapir og kjevler ut en tynn leiv.  Del så med pizza hjul i den størrelsen du vil ha kjeksene.

Stek ved 180 ° i ca 15 min, men pass på det kan være stor forskjell på ovnene.  Synes du kjeksene begynner bli for mørke uten å være blitt sprø, skru varmen ned til 50 grader og tørk de 5-10 min med døren på gløtt.

DSCF0315

Fantastisk gode kjeks som smaker godt med ost.  Holder seg lenge i en tett boks.

DSCF0318-001

 

Egg og bacon vri

Det er lett å kjøre seg litt fast i matvaner, en periode har jeg tenkt innviklet og slurvet litt med maten, så jeg har vært nødt til å gå noen runder og prøve og komme tilbake til det enkle og greie når  det gjelder lavkarbo.  Rett og slett back to basic ….. bla ved å droppe en del av de mange «look alike produktene » og vende tilbake til det enkle med minimale tilsettingsstoffer ogsom egentlig er raskt å sette sammen -så lenge en bare husker på det……..

Et slikt enkelt og greit lavkarbomåltid er da

2-3 baconskiver

1-2 egg eller som her et par eggmuffins *

noen ostechips

1 t-skje salsa og rømme

Enkelt mettende og godt :

DSC_0788

Her har jeg laget helt enkle eggmuffins -kun egg og cottage cheese.  Evt bittelitt revet ost i hver muffinsform.

Sjokoladecookies

Det er en stund siden jeg har drevet og laget blogg innlegg nå, men jeg håper jeg får litt mer tid og lyst til å jobbe med bloggen igjen. Forleden satt jeg og bladde i kokebøker jeg har og kom over en fristende oppskrift i boken Lettere lavkarbo  skrevet av Marte Garmann. Det som fristet denne gangen var sjokoladecookisene.  Disse kan være et flott alternativ i julebaksten også så jeg satte i gang å bake.

 

Bland alt det tørre(unntatt nøtter og sjokolade  ) i en bolle Rør inn de myke smøret.  Rør inn egg og crème fraiche  til en tykk røre . Hakk nøtter (spar noen til pynt ) og sjokolade og bland dem i deigen .  Rull deigen til kuler på størrelse med en liten golfball.  Fordel dem med god avstand på en stekeplate dekket med bakepapir klem dem til flate, ca 1 cm tykke kaker.  Dryss på hakket valnøtt som klemmes forsiktig inn i deigen Stekes midt i ovnen ved 150 °i ca 15 min. Avkjøles på rist.  Jeg fikk ikke kjeksene sprø, men det er ikke noe å si på smaken,  og de ser ut til holde seg greit i tett boks og.

_DSC0501

Greit porsjon med kjeks

_DSC0497

Dette bildet er knipset i  fra boken til Marte Garmann

Oppskriftenog bilde  er gjengitt med tillatelse fra Marte Garmann

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...