Stekte epler

Nyttårsaften nærmer seg, og det er en dag man gjerne skal servere en liten dessert etter middagen. Jeg har testet ut, en for meg,  helt ny dessert.  Jeg har aldri har prøvd meg på dette  før, men så det,  og  smakte  det på et julebords buffét og ble fristet.

Det er brukt halve epler, et halvt per porsjon.   Jeg valgte fine røde epler de var ganske faste i «fruktkjøttet»

Del eplene og grav ut det verste av kjernen med en t-skje.   Ha på et lite dryss tagatesse /sukrin og litt kanel, jeg valgte å gni to halve epler sammen slik at det ble jevnt fordelt med sukker /kanel.  Sett de så i form og i varm ovn på 200 grader .

Steketid 30 -40 minutter. Steketiden påvirkes sikkert av om eplene er faste eller litt melne Under steking blåser de seg litt opp men faller ned i skallet igjen når de tas ut av ovnen.

Avkjøl litt og server med en liten klatt krem.  Frisk og god dessert.

Julens godteri

Selv om  en går på lavkarbo vil en gjerne ha noe å kose seg med i julen.   Jeg har samlet noen av oppskriftene  på godteriene jeg har laget tidligere i bloggen. Jeg har langt fra tatt med alle, resten finner du undre oppskrifter /snacks.                                                                   Fritt frem å prøve seg men husk selv om det er mer tilrettelagt til et lavkarbo kosthold er det fortsatt en del kalorier så en skal ha det litt i bakhodet.  Å kose seg litt i jula er lov men det bør ikke dras med videre ut i det nye året som lovlig, helt ok siden det er lavkarbo tilpasset 🙂

 
salte mandler

kokosboller

Sjokolade med chili og mandler 

Fløtekarameller 

Sjokoladebar med vanøtter

Lavkarbo bounty

Nøttesjokolade 

Julekonfekt 

Sennep glasert skinke

 

Dette er en advent middag som har gått igjen hos oss i mange mange år.  Enkel å lage og får et ekstra lite løft med glaseringen.   Jeg har hatt innlegg om den for et par år siden men en god ting kan ikke gjentas for ofte.

Jeg bruker røkt skinke, hamburgerrygg eller lignende.  Ferdig kokt skinke kan brukes eller man kan ha rå skinke som man koker først.

Rå skinke trekkes i kokende vann i en time og så kan den ligge og trekke i laken i et par timer til.  Koker jeg skinken selv setter jeg den gjerne på rett etter frokost og lar den ligge i kokevannet frem til jeg skal bruke den.

Når skinken skal glaseres fjerner en nettingen som er rundt, samt svoren og fettlaget under.

Smør så på en bladning av

1 eggeplomme

1 liten ss tagatesse (eller sukrin)

1-2 ss sennep.

Jeg syns det er best med den grove sennepen men det glasset sto tomt i kjøleskapet.

Smør senneps blandingen utover skinken og sett den i ovnen på 200 grader til det er en fin og gylden skorpe på sennepen.  Ha skinken i en form eller på rist i oven med panne under så slipper du at det drypper ned i ovnen.

Ta skinken ut -skjær den i fine skiver og server med rødkål, kokte grønsaker  og rørte tyttebær 

 

 

Pannacotta

Jeg driver og testlager et par desserter til julens selskaper.  Panacotta er en dessert som lett kan gjøres mer lavkarbo vennlig med å bytte ut sukkeret med sukrin,  tagatesse eller stevia.  Jeg bruker tagatesse siden jeg reagerer med kvalme på sukrin, og enda ikke har testet ut stevia. Panna cotta er en nydelig lett dessert som de fleste liker.

Bildene tok jeg i full fart og sjekket ikke om de var ok.  De er langt fra beste kvalitet men jeg legger ut nå likevel før jeg har perfekte bilder slik at flere kan ha tilgang til oppskriften og sjekke om det er noe å bruke.

Da jeg lagde testen min og tok bilder hadde jeg ikke vaniljestang og brukte vanilje i pulverform.  Dette gir mye mer svarte prikker av vaniljen i panna cotta-en.  Jeg lagde heller ikke bringebærsaus, men brukte bare bittelitt bringebær syltetøy på toppen.  Greit nok til en rask prøve til husbruk men til selskap må de rette ingredienser og tilbehør frem.

til 6 porsjoner trengs :

5 plater gelatin

7 1/2  dl fløte

2-3 ss tagatesse eller sukrin

1 vaniljestang

Bløt opp gelatinen i kaldt vann. Kutt opp vaniljestangen og skrap ut frøene.

Varm  forsiktig opp fløte, tagatesse, vaniljestangen og frøene fra den.  La det komme opp til kokepunktet, men pass på at det ikke koker.

Ta pannen fra varmen, fjern vaniljestangen og  rør inn  den oppbløtte gelatinen (press ut vannet av den først). Hell blandingen i porsjonsformer og sett i kjøleskapet for at det kan stivne.

 

Sammen med panna cotta serverer man gjerne en bringebærsaus.

200 gram bringebær

1dl vann

1-2 ss tagatesse (etter hvor søt du vil ha den)

litt lime saft

Kok opp vann og sukker, la sukkeret bli helt oppløst for du har i bær og litt limesaft (1/2 -1 ts)  kjør det hele glatt med en stavmikser.

Når panna cotta-en er stivnet og klar til servering helles litt saus på toppen av glasset.

 

Indisk inspirert kyllingrett

Av The Shrinking Line fikk jeg følgende oppskrift, samt lov til legge den ut her.

Kyllingfilet har en tendens til å gå igjen og det kan i perioder bli litt kjedelig.  Her er kyllingen marinert i yoghurt med indisk krydder. Line hadde to forskjellige varianter og jeg lagde likegodt begge variantene på en gang.  Krydderne jeg brukte var  Indian curry og Garam masala.  Jeg har kjøpt krydderet via iherb , men det er nok av indisk krydder å få kjøpt i vanlige butikker også.

Jeg brukte 3 kyllingfileter til hver type marinade.   Marinaden ble lagd av 1,5 dl tyrkisk yoghurt og 1 ss krydder rør godt sammen.

Legg kyllingfilet bitene i en plastpose og hell marinaden over.  Sørg for at alle bitene blir godt smurt inn med marinaden og  lukk posen tett rundt kjøttet.  La det hele ligge i kjøleskapet i 1 døgn.

Ferdig marinert kjøtt legges over i en ildfast form og stekes i ovn v 200 grader i 20-30 minutter.  til kjøttet er gjennomstekt

med indian curry

Garam masala

Sammen med kjøttet hadde jeg en stekt  grønnsaksblanding av sopp squash paprika løk.

Jeg hadde trodd og håpet at yoghurten skulle bli litt kremet, men det ble den ikke, den ble mer hard og klumpet så det er ikke nødvendig ha for mye ekstra marinade med tanke på saus f.eks.

Kjøttet smaker skikkelig godt.  Faktisk kunne det gjerne hatt enda mer smak av krydderet så mulig jeg deler kyllingfileten i 4 neste gang.

Enkel frokost

Mange lurer på hva en skal spise når en ikke kan ha brød.  Frokosten min siste dager har sett noenlunde slik ut :

noen skiver med kokt skinke

1-2 egg

paprikaskiver

litt ost

noen reker

og en klatt med majones.

Raskt, enkelt og godt.  Det passer fint i en matboks til lunsj også.

 

Grønnsaks tian (ovnsbakt grønnsaker )

Tilbehør er ofte vanskelig å finne på lavkarbo.. Man går fort i brokkoli- og blomkålfellen.  Dette blir tilbehør til det meste og variasjonen på maten blir liten.  Denne gangen har jeg prøvd meg på en grønsak tian.  Tian er mye brukt i Provence   Det er enkelt forklart grønsaker stekt i form og lagt i fint mønster.  Mønsteret her er ikke så fint at det gjør noe på min form, jeg skulle bare lage til et par stykker og de runde formene jeg hadde ble for stor.  Det blir lekkert i en rund pai form der en legger det hele i spiralform rundt langs kantene.

1 squash

1 aubergine

1/2 løk

3-4 tomater

salt pepper olivenolje

1 ts urter (timian eller oregano)

fersk revet parmesan

Surr løken til den er myk i en panne med litt smør.

Ha denne i bunnen av en form og sett skiver med tomat squash og aubergine i på høykant  over løken.   Det skal bare være et lag.  Dryss salt, pepper urter og 1 ss olje over før det hele dekkes med folie og settes i ovnen ved 200 grader.  Stek i 35 min.  Ta ut formen fjern folien og dryss parmesan over grønsakene -Sett det tilbake i ovnen, jeg hevet temperaturen til 225 og la står til osten har en gylden og fin farge, ca 15-20 min

Brukes som tilbehør til kjøtt fisk eller bare som en egen grønnsaksrett.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...