Kyllingsuppe med karry

Dette er en smakfull suppe som jeg har fåt servert flere ganger, men aldri laget før nå. Jeg har gjort en liten endring fra orginaloppskriften.  Der var det 1-2 epler, jeg valgte bruke 1.  Det var og to  bokser med tomat i orginaloppskriften.  Det er en del karbohydrater i disse tomatbåtene så jeg har valg kutte ned til 1 for redusere karbohydratene.  Jeg får fire normalt store suppetallerkener av denne porsjonen og det gir ca 9 gram karbohydrat pr tallerken.

l lite eple

1løk

4 kyllingfilet i biter

1 ts karry

1 dl vann

1 buljongterning (kjøtt eller grønnsak )

1 fløte

1 bx tomat

Surre kyllingfileten .  Ha i  eple og løk, og karry.  Tilsett buljongterning og vann  og la småkoke.  Ha i tomaboksen.  La koke i 5minutter

Ha i    fløte tilslutt og la småkoke i 5 minutter til.

Server med persille og creme fraiche blandet med snøfrisk .

Osteblomkål med skinke

Jeg hadde liggende en rest med kokt blomkål liggende (kyllingfileten som også lå der i utgangspunktet hadde noen funnet fristende nok å ta 😉

Tenkte først  jeg bare skulle varme blomkåklen med litt ost over for å få brukt den.  Siden jeg hadde litt omelett skinke tok jeg det med og .

Skjær blomkålen i tynne skiver og legg på et fat.

Dryss over skinken og strø tilslutt på ost.

Varm det hele i mikroen -eller steke ovn (obs ildfast fat eller bare bruk bakepapir om det gratineres i ovn) Når osten er godt smeltet er det klart til servering.

Rask godt og mettende.  Skulle gjerne hatt på litt oregano eller annet krydder , det blir neste gang 😉

 

 

 

Canneloni med kylling

Jeg har lagt merke til denne pastavarianten mange har hevet seg på i den siste tiden, uten helt å engasjere meg så mye i den før jeg så Frida hadde laget lasagne med den.  Bildene hennes var så fristende at jeg hev meg rundt og kopierte med stort hell.   De stekte «pastaplatene» minnet meg om en variant av lavkarbo pannekake alene men i lasagne var de nydelige.

Så kom jeg over en oppskrift med  canneloni og tenkte straks at dette kunne «pastaen » kansje også brukes til.

Man starter med lage pasta på følgende måte:

4 egg

125 gram kremost

1/2 dl fiberhusk

Visp sammen egg ost og fiberhusk , det kan være lurt å holde litt igjen av fiberhusken da de sveller forskjellig,  La den stå og svelle i ti minutter.  Nå skal deigen være som tykk vaniljesaus…. fordel massen tynt ut over bakepapir. Jeg stekte på to plater.   Ta olivenolje på et nytt bakepapir og legg dette oppå deigen med oljesiden ned. Prøv klappe det videre utover til en tynn leiv.  La bakepapiret oppå være på når det steker .

Stek i ovn på 150 grader i 10 minutter

Avkjøl på rist,  fjern det øverste papiret med en gang men la det under sitte på til den er avkjølt

Kyllingfyllet:

400 gram kyllingfilet

250 gram champinjong

200 gramfersk spinat

salt , pepper

Del «pastane» med pizzahju til passte stykker.

Legg litt fyll på lasagneplatene og rull de sammen.

Legg rullene i en ildfast form.

Hell 2,5 dl fløte over, dryss på osten og stek i ovn ved 175 grader i 20- 25 min

Server med en salat av friske spinatblader, sopp og tomat

Kjempegod rett som absolutt skal prøves igjen. Til tross for at jeg normalt ikke har vært så begeistret for spinat som er varmet opp var det supert i denne sammenhengen -Kommer garantert til lage dette igjen – gjerne ekserimentere med annet fyll også.

 

Fransk løksuppe

Fransk løksuppe er en fantstisk suppe, man kan ha en liten skål som forrett eller en større skål og ha til hovedrett.  Suppen skal gratineres og en brødskive skal ligge over suppen som et lokk.  Nå inneholder løk litt karber så det er ikke noe en bør spise for ofte og for mye av på et lavkarbokosthold.  Likevel om en ikke tenker ketose kan en unne seg en skål en sjelden gang.  Noen hevder løk ikke er stivelse og derfor taes ikke karbohydratene opp i kroppen, men løk har en del sukkerarter i seg og disse gir karbohydrater som taes opp i kroppen.  Er man litt bevisst på karbohydratene resten av en dag man planlegger denne suppen kan man likevel komme greit ut av det.

Jeg startet prosessen til suppen med lage en porsjon med frokostmuffins / rundstykker  Jeg lager disse i litt større former og har de relativt tynne.  Etter steking deler jeg rundstykkene   en til hver skål og legger de på rist i stekeovnen og steker de videre til de er sprø.

Suppe -2 porsjoner

3 løk i båter

1  hvitløkfedd

6 dl kraft

1 ss tomatpurre.

timian

Del løk i båter, finhakk hvitløkfedden.  Stek løken i smør til den er myk og blank, ha hvitløken i rett før den er ferdig   Ikke bruk så sterk varme at den blir brun.

Ha løken over  i en gryte. I stekepannen  som løken ble stekt i skal nå 1 ss tomatpurre røres til den er varm og «brent ut » ha litt kraft og rør den sammen med før all kraften helles over løken. Ha i timian  og la suppen koke på middels varme  i minst 20 min men gjerne mer, jo lenger den koker jo bedre er den. Smak til med salt og pepper.

Jeg lar den koke en time før jeg fordeler den i to ildfaste skåler.

Legg den sprø skiven på toppen av suppen og dryss over revet ost.

Gratiner suppen i ovnen ved 25o° – 275 i 5- 10 min til osten er gylden og fin.

 

 

Kyllingsuppe med grønsaker

 

I vinterkulden er det godt med varmende supper og dette er en enkel og grei kyllingsuppe man lager på en halvtime.  Jeg bruker kyllingfilet når jeg lager denne suppen.  Kyllinngfileten blir utrolig mør , fin og saftig  når den trekkes i kraft.  Slett ingen dum tilberedningsmåte for flere kyllingretter.

Til 4 porsjoner trenger man

4 kyllingfileter

1 liter kraft

6-10 sjaløttløk

1 paprika

1 skive med sellerirot

1/2 purre

1/2 blomkål

1/2 brokkoli

timian

Kutt kyllingkjøttet i terninger.

Rens sjaløttløk og del de i to.

Skjær purre skiver og del paprikaen i litt gode stykker.  Blomkål og brokkoli deles i mindre buketter.

Kok opp 1 liter kraft, jeg har brukt fond fra knorr, som er i små porsjonspakninger tilsvarende en halv liter. Når kraften koker har du  alle ingrediensene.

La det få et oppkok og la det deretter småkoke i 15-20 min til blomkålen og brokkolien er passe mør.  Smak evt til med salt og pepper og server. Enkel smakfull og varmende .

Frokostblanding

Jeg har aldri vært noe spesielt glad i frokostblandinger , men på evig jakt etter raske måltid, pluss noe å drøye den tyrkiske youghurten med, fant jeg ut at jeg skulle prøve meg på frokostblanding.   Første gang jeg lagde brukte jeg en oppskrift jeg fant hos Line  og den var absolutt brukbar.

Så skulle jeg lage igjen men endte opp med en egen variant den ble slik:

100 gram mandler

100 gram hasselnøtter

100 gram valnøtter

200 gram linfrø

100 gram kokosmasse

2 ss kanel

20 gram smør

Hakk nøttene i mindre biter og bland alt sammen bortsett fra smøret.  Ha massen i to langpanner og legg noen klatter med smør på toppen.

Sett et brett om gangen i ovnen pån 175 grader i 25 min ca Rør om et par ganger.  Av kjøl helt før det puttes i boks.

Da jeg regnet ut karbene i denne tok jeg utgangspunkt i  20 porsjoner og hver porsjon har da 1,7 gram karbohydraer  I tillegg kommer da karbohydratene fra youghurten.  Bruk tyrkisk yoghurt den har mindre karbohyder enn andre yohurter.  Med 100 gram yoghurt vil da måltidet ha knappe 7 karbohydrater. Så tidlig på dagen er det helt ok.

 

 

Buritos

I en kommentar på facebooksiden min var det en som kommenterte tacolefser og pitabrød fra lavkarbohuset.  Jeg hadde aldri prøvd disse menfant ut at  etter drøye to år på lavkarbo kan det være greit å ha et alternativ for enkelte matvarer som gjør at en kan spise det samme som andre uten få i seg masse karbohydrater.  Derfor bestilte jeg både noen taco lefser og pitabrød.

Varen ekom etter få dager og ganske snart måtte jeg teste tacolefsene.  Så jeg lagde noen ganske enkle burritos

kyllingfilet (1 pr person)

paprika

purre

skinke- eller baconost

Kutt kyllingfiletene i små biter.  Del purre og paprika.  Stek alt i en stekepanne til kjøttet er stekt og bald deretter inn smørost.  La den smelte og bland godt sammen med de andre ingrediensene.  Legg en stripe med kjøtt blandingen midt på hver lefse og rull de sammen.  Legg lefsene inntil hverandre  en ildfast form eller på stekeplate og ha litt revet ost over.   Stek v 175 grader i 5-10 min til osten er smeltet og begynner bli gylden.  Server med salat , rømme, salsa og evt guacamole.

 

Dette innlegget er ment som et tips til alternativ for lefse ikke som reklame for lavkarbohuset.  Jeg blir ikke sponset av de eller får noe form for godtgjøring derfra for å skrive dette

Ny kokebok: «Lettere lavkarbo»

For en drøy uke siden fikk jeg boken «Lettere lavkarbo» i posten.  Den er skrevet av fotograf  Marte Garmann.  Hun har illustrert mange kokebøker og fikk interesse for lavkarbo mat mens hun arbeidet med fotografere andres lavkarbobøker.  I denne boken presenterer hun oppskrifter hun har utviklet selv og lar oppskriftene få følge av nydelige bilder.

Bokens oppskrifter delt inn i forskjellige grupper etter hvilket måltid. Frokost, lunsj, småretter og salater, middag, kaker og dessert. Så langt jeg har sett på den er oppskriftene enkle greie basert på norske råvarer og uten for mye spesielle ingredienser, akkurat slik jeg liker det.  Alle oppskriftene er glutenfrie og det er også melkefrie oppskrifter.  Boken har nydelige bilder som viser de forskjellige retten, og er en skikkelig inspirasjonskilde.

Boken kom for salg i slutten av januar.

Oppdatering :  Boken er nå til salgs gjennom tanum – kjøper du den via bloggen får jeg en liten provisjon av salget.

Brun lapskaus – lavkarbo variant

Ganske lenge nå har jeg gått og hatt lyst på lapskaus, men det er ikke særlig lavkarbovennlig med tanke på at hovedingrediens er  potet  og at det også er en del gulrot som  har ganske mange karbohydrater.

En dag da jeg lagde blomkålmos til middagen kom jeg til tenke på alle disse grønsakene som har blitt til mos oppigjennom og som er lovlige lavkarbo grønsaker om kanskje ikke de kunne bli noe sammen i en slags laspskaus.

Jeg har valgt å bruke jordskokk og sellerirot som hoved grønsaker. Mulig jeg kunne  hatt forholdet mer 50 / 50 .  Sjekker en karboinnhold i jorskokk kan man få litt sjokk for det ser høyt ut .  Det er likevel lovlg på lavkarbo for det er ikke så mye karbohydrater som taes opp i kroppen. Forklaringen på jordskokkens karboinnhold kan leses hos Lena Beatrice

Dette ble en stor porsjon med lapskaus.  Jeg regner rundt 12 porsjoner.  Hver porsjon har ca 9 gram karbohydrat, så det er ikke noe man bør spise for ofte og mye av, og tenker man ketose er det i høyeste laget.   Sammenlignet med den tradisjonelle varianten har den dog et betydelig redusert karbohydratinnhold, så jeg tar sjansen. Hjemmelaget lapskaus har jeg likevel ikke mer enn bare et par ganger i året.

Noe som hever smaken i lapskaus er littegranne pinnekjøtt.  Jeg har en liten pose renset pinnekjøtt etter jul som jeg lar bli med siste 15 minuttene av koketiden.  Har jeg ikke pinnekjøtt er det og veldig godt å ha i litt fårepølsesnabb kuttet i terninger.

Rett før servering justerer jeg fargen som er litt blek med bittelitt sukkkerkulør slik at den blir mer brun.  Karboinnholdet i sukkerkulør har jeg ikke funnet ut av, men det er ikke mange dråpene jeg bruker så noe stort utslag i en såpass stor porsjon kan det ikke gjøre.

Lapskasuen er god, kanskje litt skarpere i smaken enn den tradisjonelle, men det gjør ikke noe syns jeg.  Den får karakter til  bestått av alle som  spiser den her, mulig den kan perfeksjoneres litt og evt endre litt på inngrediensene, men det får bli en annen gang:)

800 gram oksehøyrygg

1 stor løk

800 gram jordskokk

400 gram pastinakk

700 gram selleri

1 persillerot

250 gram knutekål

2 ss tørket timian (fikk ikke tak i fersk

salt

1 ts hel pepper (som støtes i morter )

2 laurbærblad

2 liter vann

Kutt kjøtt og løk i terninger og brun det i smør.  Dersom det er bein på høyryggen bruner jeg  også dette og lar det bli med i hele kokeprossessen.  Hell på 1,5 l   kokende vann.  Siden jeg ikke har noe bein i dag bruker  jeg  terninger med kjøttkraft ,1 terning pr 5 dl vann Fond kan og brukes.

Mens kjøttet koker renser og kutter jeg grønsakene.  Siden karbohydratinnholdet øker ved langvarig koking på en del grønsaker lar jeg   kjøttet få koke en time før de tilsettes.

Jordskokkene er vanskelig å skrelle så de grovskreller jeg bare Siden det sies at karbohydratinnholdet i jordskokk påvirkes av lang koking bruker jeg en litt utradisjonell fremgangsmåte med disse. Kutter jordskokken i små terninger og koker den raskt i litt av kraften til lapskasuen i egen gryte og deretter moser den med stavmikser.  Setter den så tilside til lapkausen begynner og bli ferdig før jeg blander mosen med resten.

Resten av grønsakene   has i gryten med kjøttet og kraften.  Ha i krydder, timian, laurbær blad, salt og pepper.

Så er det bare å passe på at det hele koker jevnt og trutt  neste halvannen to timene.  Rør om av til.

Når grønsakene har kokt skikkelig  i stykker og kjøttet er godt og mør tilsettes det kokte  pinnekjøttet.

Rett før servering fisker du ut laurbærbladene og evt kjøttbein.  Server.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...