Suksessterte med sjokolade

I fjor jul lagde jeg suksessterte med sukrin og jeg la ut oppskriften igjen i år.  Nå har jeg testet den med tagatesse med en liten vri som kan være grei å ha feks til nyttårsaften. Jeg syns det ofte er greit å bruke muffinsformer og ha porsjonskaker, da kan en ta frem det en trenger og slippe brenne inne med en halv kake som står og frister. Selv om det er tilpasset lavkarbo skal en jo være litt forsiktig likevel.

Bunn
5 eggehviter
100 gram tagatesse
250 gram malte mandler
1 ts bakepulver
Stivpisk eggehvite og tagatese
Bland malte mandler og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggehvitene
Fordel i muffinsformer -Jeg fant noen flate vide som var greie til dette på ikea , men vanlige former kan og brukes.  Deigen er mindre kompakt og mer lik  den med sukker når jeg har laget disse med tagatesse istedenfor sukrin så den er lettere å fordele i formene.

Stek 160°  i ca 20 min midt i ovn. (sjekk underveis -ovner steker forskjellig) Når en bruker tagatesse kan det være lurt å skru ned temperaturen litt og legge på noen minutter ekstra.

 

Mens kakene steker lager jeg kremen.  Den må avkjøles helt og det tar litt tid

Gul krem
5 eggeplommer
½ dl fløte
1 ts vanilje
75 gram tagatesse

Koke til tykner, rør hele tiden så det ikke brenner i bunn.  Avkjøl helt og rør inn 1 ss smør -bruk mikser.  fordel krem på kakene.

Når kremen er stivnet lager jeg sjokoladekrem til ha over.
1-2 ss tagatesse
1 dl fløte kokes opp. 100 gram Sjokolade (75%)  smeltes så oppi dette – trekk gryten vekk fra platen.  Fordel en skje sjokolade på hver muffins og la det stivne.  Kakene er fine å fryse, de tiner fort

Disse som er laget med tagatesse og ikke sukrin har ingen bismak slik sukrinet gir.

God jul

 

Det har vært en travel tid med liten anledning til eksprimentere på kjøkkenet – det får jeg ta opp igjen når jula er over.

Nå er det tid for siste forberedelser her i huset, før julefreden senker seg.

Ønsker alle dere som er innom her en riktig GOD JUL .

Vossakorv eller julepølse med knutekålmos

Ikke noe hokus pokus eller fancy oppskrift dette, bare en rask påminning om en god litt «julete» førjulsmiddag i disse travle dager

Sjekk pølsene for  karboinnhold- jeg brukte vossakorv kjøpt på obs -6 gram karbohyrdrat pr 100 gram.

Julepølse eller vossakorv, kokt eller stekt servert med knutekålmos ,  en skje rørte tyttebær pluss en smørklatt.

Knuteålmos som ikke er blandet med andre grønnsaker kan minne litt om en mild kålrabistapp i smaken -speiselt om en krydrer med litt muskatnøtt.

Hurtig, enkelt og godt

 

 

Julemat fra bloggen i 2010

Som jeg skrev i innlegget om julebakst ville jeg også lage et innlegg om julemat.  Det er mye godt å lage som passer bra inn i et lavkarbokosthold.  Her er mine favoritter i juletiden.

Kokt tunge

Salt lammelår

Juleskinke

Fylt kalkun

Leverpostei

Eggsalat

Marinert ost og Marinert ost med appelsin og valnøtt – godt tilbehør på koldtbordet og det er også en super gave.

 

 

Lavkarbo kokosboller

I mange år har jeg laget kokosboller til jul.  De siste to årene har jeg unngått disse til ennladri så liten protest fra familen.   I hele høst har jeg gått med planer om teste ut å gjøre om oppskriften til lavkarbo og jeg har sett flere andre også har laget koksboller.  Så her kommer min versjon. Eneste endring fra den vanlige er at sukker er byttet med tagatesse og vaniljesukker er erstattet med ren vanilje (fås i pulverform på helsekosten )

4 eggehviter

2 ss tagatesse

6 plater gelantin

1/2-1 ts vanilje

1/2 dl kokende vann

Når kokosbollene er stive

1 1 1/2 plate 70 % sjokolade

1 god ss delfiafett. *

kokos

Gelantin legges i kaldt vann til oppbløting i ti minutter

Pisk eggehvite og tagatesse helt stiv, noen få saltkorn er med på gjøre eggehvitene stivere.  løs den oppbløtte gelantinen opp i 1/2 dl vann la avkjøle.  Når gelantinblandingen er kald hell det i en tynn stråle i eggehviteblandingen mens maskinen går på høy hastighet . Tilsett og vaniljen.  Pisk til massen er stiv og fluffy.   Kan ta opptil 10-15 minutter.

Sett den stive massen med to skjeer på en bakepapirkledd plate, eller bruk sprøytepose som jeg prøve denne gang..  Matpapri kan og brukes , men de ferdige bollene løsner lettere på bakepapir.  Jeg velger ikke lage de så store.  det blir flere boller av det, men man reduserer inntaket av søtt.  Kan jo være greit selv om det er lavkarbo.

Sett brettet med boller i kjølekap og la de stivne minst 3-4 timer før de dekkes med sjokolade og kokos.   Vend da kokosbollene forsiktig i smeltet sjokolade la renne litt av før de dyppes i kokos og settes tilbake på brettet. Dette blir fort litt klinete…………

 

La de stå i kjøleskap til sjokoladen er helt stiv.  Oppbevares kaldt i tett boks.  Kokosboller med vanlig sukker kan oppbevares i et par uker i hvertfall (om en gjemmer de godt ) Hvor dan holdbarheten er med tagatesse vet jeg ikke .   Jeg har lest at det fint går å fryse de, så det har jeg prøvd i år. De er forte å tine og en kan ta opp det antall en trenger hver gang.

Av denne porsjonen får jeg  ca 30 kokosboller – det er vanskelig å måle hvor mye kokos som kommer på, men jeg vil si det er ca 1,3- 1,5 gram karbohydrat pr kokosbolle.

 

*Jeg velger bruke delfiafett  for å få sjokoladen til holde seg mer stivnet -cocosa kan og brukes men da smelter sjokoladen fortere.  Har letet litt på lavkarbo.no og det er ikke noe der som sier en bør holde seg helt unna delfiafett -det er og veldig små mengde på et produkt som ikke er daglikost.

Fylt paprika

For en tid siden så jeg at Marie på Maries matmisjon hadde laget fylt paprika.  Dette var noe jeg hadde tenkt på en stund men aldri kommet i gang med.  Sist lørdag bestemte jeg meg at det var på tide å prøve hennes paprika, men takket være et nettverk som ikke samarbeidet denne dagen måtte jeg sette i gang å komponere selv.  Jeg hadde kjøttdeig og begynte bare plukke sammen fra kjøleskapet av andre ingredienser og endt opp med følgende :

800 gram kjøttdeig

1 løk

½ purre

4 Cherry tomater

Soltørkede tomater

Fire skiver med jalapenos

½ paprika

Marinert hvitløksfedd (7-8 stk)

En «skive» fetaost

Fersk parmesan en god hånfull ferdig revet

1 boks skinkeost

Salt & pepper

Revet ost

Store paprika (skal en lage mange kan det være fint å ha flere farger)

Fremgangsmåte :

Begynne med å steke kjøttdeigen og tilsett hakket løk, paprika, purre og tomat.

Finhakk eller mos de soltørkede tomatene sammen med jalapenos hvitløksfeddene og fetaost og bland det i kjøttdeigen tilsett parmesan.  La det hele surre på middels varme i 10 min. Rør inn en boks med skinke ost og bland det godt.

Skjær toppen av paprikaen ved bare skjære gjennom paprika kjøttet og så kutte rundt slik at en kan dra toppen av sammen med frøhuset, dette renses så forsiktig av toppen, det gjør ikke noe om stilken løsner fra det røde – den settes bare på plass igjen.  Rens selve paprikaen for de få frøene som måtte være igjen og kutt forsiktig vekk de hvite ———-

Dersom paprikaen ikke står godt kutt litt av bunnen slik at den står stødig.  Sett de i en form som er smurt i bunnen.   Ha i fyllet helt til toppen, ha på rikelig med revet ost og sett toppen tilbake.

Paprikaen steker i ovnen ved 200 grader, 30 -45 min ca men følg med

Mengden med fyll jeg lagde var nok til fire store paprikaer.  Jeg serverte paprikaen som hovedrett og hadde litt rømme og salsa til.  Et godt brød kan og serveres til, men er ikke nødvendig.  Det var et mektig godt  og mettende måltid.

Kokoskos

Nok en ukebladoppskrift skulle prøves ut.  Da jeg var i gang fant jeg ut at det var for mye kokos for min smak så jeg endret den underveis. ¨Jeg byttet ut en dl kokos med 1 dl finmalt paranøtter – ble rimelig finmalte nøtter -litt mer grovhakket hadde sikkert ikke vært dumt heller men det fungerer helt fint med nøttene finmalt, smaken er like god.  Jeg endte opp med følgende opprinnelige mål i parentes der jeg endret.

200 gram cocosa

50 gram sjokolade minst 70 %

3 dl kokos (opprinnelig 4 dl )

100 paranøtter (erstatter 1 dl kokos og noe valnøtter )

50 gram valnøtter, (opprinnelig 100 gram -hadde ikke nok så tok ekstra paranøtter )

1 ts tagatesse (i orginalen sto 2 ts flytende stevia )

 

Smelte sjokolade og cocosa.  Bland inn det tørre.  Dette ble en ganske stor porsjion så jeg helte det i en form kledd med plastfolie og satte det i frysen.

Kuttet opp i terninger etter det er helt stivnet . Oppbevar i boks enten i kjøleskap eller fryser.  Jeg foretrekker fryser.  Trenger ikke mange minuttene på benken for de er klar til servering.

 

 

Fløtekarameller

Hos Janicke i En sunn familie fant jeg i fjor noen fløtekarameller som bare så utrolig gode ut.  Karamellene eller fudgen som noen kaller de er i utallige blogger, men er så gode at de trygt kan spres videre.

Det er ikke mange ingrediensene og det gjør seg nesten selv men tar litt tid fra start til ferdig produkt.

2 dl fløte

100 g smør

2 ss sukrin

1 ts vaniljepulver

Bruk en teflonkjele, bland alt og gi det et oppkok.  Kok deretterv videre på svak varme  i 45 -60 minutter.  Rør om av og til, men ikke for mye fo massen kan skille seg hvis man rører for mye eller hvis den koker for lenge. Skulle den skiller seg kan man redde det hele ved slå  av varmen og tilsette en liten skvett kald fløte og så røre godt sammen igjen.

Du sjekker om den er ferdig kokt ved ta litt på en skje stivner den fort i kantene er det ferdig.

Jeg hadde massen i en liten form kledd med gladpack og lot det hele stivne i frysen natten over før jeg delte det i biter.  På en liten del av karamellmassen la jeg tynne flak med sjokolade for sjekke hvordan det ble.  Det smeltet ned i den varme massen og kommet til prøves mer ut neste gang.

Det hele gikk så lett og greit at jeg satte i gnag med en omgang til denne gangen hadde jeg også 1 ss kakaomasse i gryten.  Denne massen ble fordelt i en silikonform i hvert hull hadde jeg litt hakkede nøtter .

Jeg satte karamellene i frysen over natten før jeg delte de opp og tok de ut av formene.

 

Hos meg ligger karamellene i frysen.  De smelter raskt så er serveringsklare på kort tid.

 

 

Julebakst fra bloggen i 2010

I fjor før jul hadde jeg en aktiv tid på kjøkkenet og det ble laget en del innlegg om julebakst, godt og mat.  Jeg har funnet ut at det kan være greit å samle disse i et innlegg eller to og jeg starter  med det søte. Så skal jeg samle litt mer julemiddager og pålegg i et annet innlegg.

Mulig jeg gjør noen vrier på oppskriftene i år -da skal jeg komme med oppdatreringer om det. Jeg pleier ikke lage så mange sorter, da det går lite.  Dette er de som jeg i fjor fikk til i lavkarbo variant og  som forsvinner her i huset.

De fleste oppskriftene er gamle oppskrifter jeg har brukt i mange år, bare gjort tilpasninger slik at de er mer lavkarbovennlig.

 

Nøttetopper er en populær småkake og en av de som faktisk blir spist her i huset

Kokosmakroner -et must.

Suksessterte i ny variant

Salte mandler

Julekonfekt

Biscotti (årets i bloggversjon men tar de med )

Tar og med en sjokolade-dessert som ikke er så dum.

Biscotti

I fjor høst hadde Janicke (En sunn familie) en oppskrift på biscotti, Frida (Lchf bloggen) lagde sin egen variant av de og jeg prøvde begges oppskrifter flere ganger men lagde aldri noe innlegg om det.  Nå har jeg så smått begynt tenke på julen og at det er greit å ha litt lavkarbo bakst, og godteri  i skapene.

Jeg har laget varianten til Frida smaksatt med sitronskall og grovhakkede mandler.

Selve deigen er og laget av skoldete malte mandler. Mandler skoldes ved helle kokende vann over og så poppe de ut av skallet etter noen minutter i vann.  La de så tørke minst over natten.  Jeg fant en mye enklere variant -ferdig skoldet og malte mandler på helsekostbutikken.  Kostet litt mer ennn vanlige mandler men vel verdt det i mine øyne.

Du trenger:

200 g malte skoldete  mandler

1 neve grovhakkede mandler(med skall)

revet skall fra en sitron

50 – 100 g sukrin

2 ss fiberhusk

2 ts bakepulver

1/2 -1 ts vanilje*

2 egg

Mal de skoldete mandlene på mandlekvern.  De skal være helt finmalt.

Grovhakk mandlene med skall.  Riv sitronskall, kun det gule.  Bland sammen alt det tørre og ha i eggene til slutt.  Kna deigen godt sammen.  Deigen er ganke klisset, men fast.  Rull ut pølser av deigen og legg de på bakepapirkledd plate.  Klapp de flat ca en cm høy og 4-5 cm bred.

Stek lengdene på 175 grader i 20 min før de taes ut og skrå skjæres i cmtykke skiver.  Legg de tilbake på platen, spredd utover og sett de tilbake i ovnennå med temperaturen senket til 75 grader og døren på gløtt.

Nå skal biscottien tørke.  Det varierer hvor lang tid det tar 2-3 timer gjerne mer.

halvannen time inn i tørkeperioden

Når biscottien er tørket ferdig og er blitt harde avkjøles de på rist. De skal være harde og er nydelig å dyppe i te eller kaffe.

Oppbevares i tett boks.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →