Rømmegrøt

Jeg fikk så utrolig lyst på rømmegrøt en dag og trålet rundt på nettet etter oppskrift på lavkarbo variant.  Fant flere som var rimelig like, rømme, fløte vann og johannesbrødkjernemel .  Jeg  kuttet ned på vannmengden og økte fløtedelen.   Etter nesten to år på lavkarbo gikk jeg også innom helsekosten og kjøpte mitt første glass med Johannesbrødkjernemel.

Til 3 personer ble det slik:

2 beger med rømme (selvfølgelig seter rømme)

1 liten boks fløte (1/3 l)

2 ts johannesbrødkjernemel

litt vann til riste ut johannesbrødkjernemelet i

Kok rømmen i en gryte i ca 5 minutter tilsett fløten og kok videre i noen minutter før Johannesbrødkjernemel ristet ut i litt vann tilsettes.  Det tykner fort så ikke gjor det klart før det skal i grøten.  Kok videre noen minutter til grøten tykner.  Jeg fikk littklumper i grøten men  glattet den med stavmikser.

Server med kanel, splenda eller sukrin (jeg velger splenda her pga «is-smaken» i sukrinet) samt et godt smørøye, gjerne av kviteseid smør.  Litt spekemat på siden av grøten er utrolig godt.

En god tallerken av denne grøten holdt meg mett i mange timer.

Bakte neper

Savner du bakt potet ?  Da kan løsningen være å erstatte den med bakt nepe.

Ideen fikk jeg da jeg hadde fått noen fantastiske neper i hus.  Jeg letet rundt etter bruksområder og så mange steder var den foreslått som erstatning for potet.  Ettersom det var litt god størrelse på et par av nepene fant jeg ut hvorfor ikke prøve.

Jeg liker å lage mat men er ikke nødvendigvis den mest tålmodige alltid, Jeg kom sent i gang med middagen og ville prøve bakt nepe.  Da tok jeg i bruk samme metode som når bakte poteter tok for lang tid : Mikroen

Men først rens stilkene fra nepen med en liten spiss kniv, skjær og bort den lille stilken under.  Kutt et kryss med skarp kniv i toppen av nepen, der stilkene satt.  Legg nepene på en tallerken og sett de i mikroen på full effekt i 5 minutter( for to )  eller til de er møre når du stikker i de.

Pakk hver nepe i folie og hold de var i oven eller på grill om ikke resten av maten er ferdig.

Ved servering kutt et kryss i folien -press nepen litt sammen og ha i smør eller rømme og nyt sammen med grillet kjøtt eller fisk.

Neper har 4,7 gram karbohydrat og kan derfor nytes av og til selv om den vokser under jorden.

 

 

Lapper

Jeg har hatt besøk noen dager og trengte noe å servere på ettermiddagen.  Lapper er noe som hører sommeren til så jeg trålet rundt etter forskjellige oppskrifter .  Jeg endte opp med å ta litt fra noen av de og legge til litt selv.   Resultatet ble skikkelig bra allerede på første førsøk og her er oppskriften.

4 egg

1 dl fløte

1/2 ts vanilje (jeg har fått rent vaniljepulver hjem fra utlandet )

1/2 dl smeltet smør

1 ss fiberhusk

1/2 ts sukrinmelis

Pisk  sammen egg fløte smeltet smør.  Tilsett vaniljen, fiberhusk og sukrinmelis eller annet søtning.  La det svelle i 5 minutter -virker det veldig tynt da tilsett litt mer fiberhusk – forsiktig den tykner fort.  Stek lapper.

Vi hadde friske bringebær og tyrkisk yoghurt til.  På en lapp bevilget jeg meg en t-skje blåbærsyltetøy.

Jeg har kjøpt Nora blåbærsyltetøy uten tilsatt sukker. Jeg oppdaget at dette bare har 17,2 gram karber og 4,4 er sukkeralkoholer som skal trekkes fra så det reelle karbohydrat innholdet er 12, 8 .  T-skjeen jeg unner meg med syltetøyet er 10 gram mao 1,3 gram karbohydrat.  Det må være lov en skjelden gang, og særlig når lappene er så godt som fri for karbohydrater.

Lavkarbo «smash»

For noen dager siden dro jeg til en butikk som hadde stort ti krones marked.  Nok av ti krones tilbud men store deler av området rundt kassen var dekorert med smash poser.  Dårlig gjort siden smash er en favoritt og dypt savnet.  Som en liten trøst fisket jeg med meg et par små poser bacongull.  Jeg har en eller annnen gang lest at disse kunne «kles» i sjokolade og derfor tok jeg med en plate 70%

Vel hjemme smeltet jeg sjokoladen sammen med en ss cocosa for ekstra fett.  Jeg blandet og inn 1 ss fløte for å mildne sjokoladesmaken.

Ha i bacongull og miks det sammen med sjokoladen slik at de blir dekket av den.   Begynn litt forsiktig med bacongullet slik at det ikke blir for lite sjokolade.

Legg de ferdig dyppede bitene på bakepapirkledd plate og sett i kjøleskap til sjokoladen er stivnet.  Brekk de fra hverandre.

Oppbevar de kjølig -sjokoladen smelter fort. Disse er skikkelig snadder.  Har hatt en liten metallboks i kjøleskapet med noen biter i et par dager og bacongullet er like sprø fortsatt.

Fisk og grill

Selv om det er grilltid er det ikke nødvendig å kutte ut fisken.  Fisk kan fint tilberedes ute på grillen og jeg gjør det stadig.  Denne dagen hadde jeg vært og fått ferske lakestykker til bare ti kroner stykket og fant frem folie, bakepapir, pesto go parmesan.  Jeg har skrevet om samme tidligere men en god ting kan ikke minnes om for ofte.

Legg fisk som skal i folie på et lite stykke bakepapir, da vil det løsne lett fra folien.  Jeg legger de annenhver vei fiskestykkene så det blir et litt ok mønster av det.  Smører pesto på og drysser rikelig med parmesan over.  Ha på salt og pepper på fisken om du vil, jeg droppet det for jeg syns jeg pestoen gir smak nok.

Pakk folien rundt fisken og legg pakken på grillen.   Fisk blir fort ferdig på slik varme så sjekk den jevnlig.

Til grillet laks er det godt med salt som er blandet med rømme.  Jeg brukte hjertesalat delt i mindre biter, rømme , ca halv t-skje splenda (eller sukrin om en øsker) og litt sitron eller lime.  Bland det hele sammen og server.

Bøker til inspirasjon

Jeg er nå den lykkelige eier av to nye kokebøker med lavkarbomat.  De to bøkene er Lavkarbo fra Middelhavet og Lavkarbo & Matglede.

Jeg har ikke finlest de enda, men det er masse spennede oppskrifter som skal prøves ut.  Begge bøkene har mange fine oppskrifter og tips.  Enkle greie ting med vanlige ingredienser akkurat som jeg liker det.  Jeg merker fantasien settes i gang når jeg blar i de.  Begge bøkene har og litt mer bakgrunnstoff for lchf kost og hvilke matvarer som er «kjekk» å ha.

Jeg har valgt å legge inn annonser på bøker jeg selv liker på bloggen min.  Jeg får en liten provisjon av salg som går via bloggen.

Svensk kladdekake

I boken «Bakeglede uten sukker» fra Forlaget lille måne har jeg funnet noen oppskrifter jeg vil prøve.  Jeg har fått tillatelse fra de til å gjengi noen oppskrifter her i bloggen min.

Denne gangen falt valget på en sjokoladekake: Svensk kladdekake.

100 gram smør

3 egg

1 1/2 dl sukrin (Jeg er veldig var for sukrinsmaken så jeg reduserte til 3/4 dl)

1/2 ss fiberhusk

3 ss kakao

1/2 ts vanilje

Sett ovnen på 200 grader.  Bruk en springform på 21 cm -Jeg hadde bakepapir i bunnen og smurte siden lett.

Smelt smøret.  Visp egg og sukrin til det blir luftig og lett og tilsett smøret.

Bland de tørre ingrediensene og rør de inn i eggedosisen.

Hell røren i formen og stek i ca 10 minutter . Avkjøl

Oppbevares kjølig

Jeg serverte kaken med tyrkisk yoghurt, jordbær og bringebær og den falt i smak hos både voksne og barn.

Kommer garantert til lages når jeg skal ha sjokoladekake igjen

 

 

 

Smuldrepai med rabarbra

Jeg har i mange år laget en smuldrepai som bare er fantastisk god.  Prøvde en variant av den i fjor med stikkelsbær, nå har jeg masse fine rabarbra i hagen og prøver en liten vri fra fjorårets. Denne kan lages ferdig i god tid før steking.

500 gram rabarbra

1 ss sukrinmelis til drysse over rabarbraen

1,5 dl malte mandler 1,5 dl mandelmel

ca 1 dl sukrinmelis ( reager du på sukrinsmak som jeg kan det være lurt med litt mindre )

1 ts bakepulver

1/2 ts vaniljesukker

2 egg

1/2 kopp smeltet smør

Rens rabarbraen, kutt den i stykker og ha den i en smurt form.  Dryss sukrinmelis over rabarbraen og rør det sammen.

Bland mandelmel og malte mandler, sukrinmelis, bakepulver og vaniljesukkersammen i en bolle.  Jeg vil tro det går fint med bare en malte mandler eller bare mandelmel også,  men jeg valgte denne varianten nå.   Bland inn to egg.

Jeg rører eggene inn med en gaffel slik det skal gjøres i orginaloppskriften med mel – der er det viktig ikke bruke mikser eller lignende For å  fordele deigen over rabarbraen klapper jeg den ut mellom to lag plastfolie og hvelver den over rabarbraen.

Det gjør ingenting om den sprekker litt, det skal jo egentlig væe en smuldrepai.  Nå kan paien fint stå før den skal i ovnen, jeg har mange ganger tatt den med meg til andre for steke den der feks.

Før formen settes i ovnen skal 1/2 kopp smeltet smør helles over formen. Stek ved 200 grader i ca 30 min, men følg med, mulig noen må ta den ut før eller gi den noen ekstra minutter.  Ovner er forskjellige

Dette er med på å gjøre iallefall orginalen med mel sprø og fin på toppen.  Jeg er ikke sikker på om smøret kune vært i selve deigen her for den får ikke samme sprø skorpe som den med mel gjør.  Smaker godt gjør den dog .

Jeg har dessverre ikke bilde av ferdige produkt.  Jeg fikk en telefon da kaken var ferdig, fisket den ut og svarte fraværende ja de kunne ta til «gutta»  resten egnet seg ikke for fotografering 😉    Kaken er god med bittelite grann is, eller pisket krem.

Squash med bacon og blåmuggost

Dette er en oppskrift jeg har brukt en del gjenom årene, orginalen er med pasta, men jeg har byttet den ut med squash.

Til 2 personer har jeg brukt :

1 stor squash

1 rødløk

1 pk bacon

10-12 soltørkede tomater

1 1/2 dl kyllingkraft

1 dl kremfløte

100 gram norzola, normanna eller annen blåmuggost

pepper og parmesan til servering.

Skrell squashen, bruk et julienne jern eller skrelleren til å strimle squashen- jobber jevnt rundt den til jeg er inn til  frøene.

Stek squashen i middels varm panne med smør til den er myk.  Sett den tilside. Stek bacon og løk til løken er myk og baconet er godt stekt .  Tilsett soltørkede tomater kuttet i strimler.

Hell over kraft  og la det hele koke inn før fløte og ost i terninger tilsettes.

Kok opp under forsiktig omrøring så osten smelter og blander seg.  Bland inn squashen, og server.  Et dryss med grøvkvernet pepper og parmesan over.

Det er ikke nødvendig med salt i denne retten.  Baconet gir saltsmak nok.   Mange soltørkede tomater får og ganske salt smak når de kommer i en varm rett.  Det kan være lurt å skylle de med kokende vann før bruk, det glemte jeg og jeg merker det er godt med saltsmak i maten.

Sellerirotsalat

Grillsesong og potetsalat hører sammen.  Nå er det jo slik at poteter og lavkarbo ikke hører sammen, så her må det alternativ til.  For en tid siden prøvde jeg min gode gamle med rømmedressing – potetsalat  med jordskokk, og den ble skikkelig god.  Oppskrift finner du her.

Noen år før jeg begynte med lavkarbo var jeg medlem av Vektklubben, med temmelig nedslående resultat,  på forumet der kom jeg borti en imponerende slanker som virleig lyktes der, hans blogg og oppskrifter fikk jevnlig besøk av meg og jeg brukte flere av oppskriftene hans.  En potetsalat han lagde ble en kjær avløser for den fete rømmeog majonessalaten jeg pleide bruke.   Jeg er fortsatt innom og leser bloggen hans og følger med han og forleden fant jeg ut at jeg kan jo prøve endre potetsalaten slik at den passer bedre til et lavkarbo kosthold.  Bloggeren og bloggen jeg snakker om er Bergen i bloggen Big man going down.

Hans orginaloppskrift finner dere her og min variant ble som følger. Jeg reduserte og endret en del på  mengdene siden dette bare var en test i første omgang :

300 gram selleri

1 liten rød løk

1/2 paprika

2-3 vårløk

friske urter -jeg bruker en blanding av timian, persille,basilikum og oregano

knapt 1/2 dl olivenolje

1 dl idun klassisk oljedressing med hvit balsamico og sort pepper. (denne har 5,2 gr karbo mens den fettfrie franske Bergen bruker har 17gr)

Rens sellerien og del den i terninger.  Kok til  de er  myke,  og avkjøl.  Del løk, paprika og vårløk i biter og bland det sammen med urtene i en skål.

Bland olje og dressingen og ha i litt salt og pepper,  bland det godt.

Når selleriroten er avkjølt blandes den sammen med løkblandingen.

Hell oljen over – jeg bruker ikke alt , føler det blir litt mye. bland godt sammen.  Dekk skålen og la salaten trekke minst 30 min førservering.

Min salat blir stående til neste dag før jeg får smakt på den.   Den er skikkelig god, og det merkes ikke at det er selleri og ikke potet som er i.  Denne skal lages flere ganger.   Er sikkert mulig å lage dressingen på bare olje og eddik og. Porsjonen jeg lagde holdt til til tre middager for meg ,  og den var like god siste dagen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →