Ostekjeks

Tidlig i min tid som lavkarbo tilhenger lagde jeg en del ostekjeks , men så gled de vekk etterhvert som jeg begynte eksperimentere og utvide kunnskapen om hva jeg kunne spise.

 

Kan fort bli greie kjeks

 

For en tid siden så jeg i bloggen Gry’s lavkarbo at hun hadde laget mange kjeks på en gang og det syns jeg var lurt. Så jeg satte i gang å lage opp neste morgen  -lagde fra halvannen pakke – la de i boks og kom til tenke på -Hvor lenge holder de ?  Så jeg kommenterte og fikk svar at 3-4 dager.  Nå har mine lagt i 14 dager i tett metalboks og de er like fine.

 

 

Super ide og kjekt å ha å  ta til.  Grei variasjon fra knekkebrødene i naboboksen 😉

Ny bestevenn ?

Jeg bruker soslikkefrø, linfrø og sesamfrø og diverse nøtter til brød og baking.  Jeg har vel nevnt noen ganger at jeg pleier male opp store deler med mandler , solsikkefrø og linfrø og har i tette bokser.  Sesamfrø blir litt fuktigere enn de andre frøene så de maler jeg opp for hver gang, jeg har ikke turt å lagre de ferdig malt.

Men så var det malingen da,  mandler og solsikke frø er null problem å ta på den store kjøkkenmaskinens mandelkvern, men linfrø og sesamfrøene går rett gjennom.  Foodprosessoren min maler de ikke, heller ikke bollene til stavmikser så jeg har tatt litt og litt av gangen med stavmikser – det tetter seg lett rundt knivene så arbeidet har vært litt møysommelig av og til ………

På  påskeaften,( etter butikkene stengte),  leste jeg hos Min lavkarbomat at hun malte frø i  elektrisk kaffekvern og skrøt veldig av det, og jeg må si jeg tente på ideen.   Jeg har bare gått og ventet på hverdag igjen så jeg kunne ut å få kjøpt.  Elkjøp var utsolgt for den billigste og neste kostet så pass mye mer at jeg ville sjekke «jula» som ligger like ved, og der hadde de kvern til 149 kr -ingen formue.   Den har en effekt på 150 w litt svakere enn elkjøp sin. Måtte jo rett hjem og prøve.  Linfrø, sesamfrø  og solsikkefrø ble malt på null tid, mye raskere enn stavmikseren og mye bedre malt. En kan male 70 gram om gangen og dette gikk fort,  før en drøm!!

Dette er nok et redskap som blir mye brukt fremover absolutt en ny favoritt.  Takk for tips -bringer det her videre til de som er innom og leser.

 

malte sesamfrø – tok noen få sekunder, og ca 70 gram ble så finmalt.

Megaburger

Jeg har tidligere laget karbonader .  Denne gangen  har jeg valgt en litt annen fremgangsmåte for å lage noen store megaburgerne.   Jeg ønsket noen store mettende burgere som jeg kunne ha til hamburgerbrødene og endte med følgende :

400 gram kjøttdeig

en bit purre

et lite stykke chili

salt

peppermix

2 ss pesto

1 egg

Finhakk purre og chili og bland det sammen med resten av tingene til en deig.  Lag 4 store burgere som legges på et stykke matpapir frem til steking -dette for klare å løfte det videre og at de ikke klistrer seg sammen.

Kan stekes på panne , men jeg velger å grille de.  La de ligge til det er stekeskorpe på under -ellers vil de bare gå i stykker.  La de bli gjennomstekt.

Hamburgerbrød deles og burgeren legges inni sammen med salat, tomat , fetaost, dressing -ja hva man har og måtte ønske ha i.

Lettvindt greit måltid som metter god og som hører med til grillsesongen

Hamburger brød

Grillsesong er ikke bare saftige kjøtstykker eller god fisk.  Noen ganger har man lyst på noe så enkelt som en pølse eller en burger, og denne dagen var det burgeren som sto på ønskelisten.  Til en skikkelig hamburger trengs det et hamburgerbrød.

Jeg har laget en vanlig deig av den jeg bruker til baguetter og foccacia.

Denne gangen vil jeg prøve å lage jevne greie hamburgerbrød.  Jeg har litt mindre «mel» i deigen i dag slik at den er  relativt løs og heller den i noen passe ildfaste former som er ca 11 cm i diameter. Formene har  helt rette kanter, små paiformer ol kan og brukes, eller  en kan  ha deigen litt mindre flytende å sette den med skjeer på bakepapir.

Husk å smøre formen – jeg har visst brukt for mye silikonformer i det siste for jeg helte røren rett i formen ….en utfordring å få de ut på den måten, men jeg klarte redde alle …….

Steker v 175 ° i ca 20 -30  min.  Velt brødene ut av formen og lar de avkjøle litt før de deles og burgeren legges i. Jeg har aldri laget de slik før -og var usikker på hvor mye som skulle i hver form.  Det ble  5 brød ut av porsjonen i dag – så det er ingen storbakst. Helt greit syns jeg for akkurat denne type brød er best fersk. Har du noen til overs husk å oppbevare i et kjøkkenhåndle ikke i plastpose.

Grei måte lage burgerbrød på -og fasongen ble jevn og flat -ikke som et rundstykke der det er mer mat midt på brødet enn på kantene.

 

Siste nye forandringer

Da den nye bloggen ble lansert for noen uker siden manglet noen småting, men jeg valgte legge den ut likevel -resten skulle komme i løpet av noen dager – Line som har hjulpet meg hadde det nesten klart.  Hun trengte bare noen bildekollasjer av meg og litt tekst.  Det fikk jeg fikset fort og sendt over.   Line  har jobbet jevnt og trutt i ledige stunder med det som gjensto – ny header og et par sider, men har ikke ville lagt det ut før jeg hadde sett og godkjent.

Først i går kveld da hun kom hjem fra sitt program for dagen fikk vi pratet sammen med hver vår pc foran oss og jeg fikk sett og godkjent det hun hadde snekret sammen.  Jeg må si jeg er kjempefornøyd med resultatet – med headeren der vi har brukt bilder fra bloggen og med både siden med linker (som ikke er ferdig enda  )  og ikke minst med ingrediens siden -eller kjekt å ha -siden som jeg valgte å kalle den.  Det ble litt knipsing og jobbing med å sette sammen kollasjene, men jeg tror jeg har hatt den letteste jobben der.  Det tekniske og grafiske rent sånn blogg design messig har jeg lite stille opp med -så nok en gang Stor takk til Line 🙂  Jeg ville aldri klart dette uten den hjelpen jeg har fått.

Så nå er det bare å jobbe videre med å prøve ut oppskrifter og ideer.  Knipse det en lager og holde idebanken oppe slik at det kan komme innlegg og bilder på sidene i bloggen.

Fortsatt god påske til dere som er innom og leser i disse påsketider 🙂

Marengs- og bringebærkake

I vinter kjøpte jeg boken «Bakeglede uten sukker » av Annika Rogneby.

Boken er utgitt på Forlaget lille måne , og jeg har vært i kontakt med de og fått tillatelse til gjengi noen av oppskriftene her i bloggen min.

En av oppskriftene jeg merket meg  da jeg bladde gjennom boken første gang var Marengs og bringebær kake.  Ettersom jeg kom over ferske bringebær i butikken i dag fant jeg ut at nå er det på tide å prøve ut denne kaken skikkelig.

Bunn

3/4 dl sukrin

4 eggeplommmer

75 gram romtemperert smør

1/2 dl fiberhusk

1/2 ts vanilje

2 ss fløte

1 1/2 ts bakepulver

bringebær -1 -1 1/2 dl

Marengs

4 eggehviter

3/4 dl sukrin

1/2 ts eddikessens

( jeg reagerer veldig på den kalde smaken av sukrin, jeg reduserte derfor mengden til 1/2 dl både i bunnen og marengsen)

Visp eggeplommer og sukrin til det blir porøst bland de tørre ingrediensene og rør det sammen med fløte og mykt smør i eggedosisen.  Bre det utover en langpanne 20x 30 cm Jeg valgte bruke rund silikonform.

Ofte syns jeg at deiger i lavkarbo variant blir litt vonde å bre utover. -Jeg velger å bruke baksiden på en skje som jeg dypper i kaldt vann jevnlig -da glir den lett over deigen uten at denne kladder.  Strø bringebærene utover bunnen

Pisk eggehvitene til et hardt skum Under piskengen tilsettes sukrin og eddikessens.  gammel vane fikk meg til bare ha sukrinet rett i hvitene fra start -og eddikessensen -ja den klarte jeg glemme, men jeg fikk stiv og fin marengs likevel.

Stekes midt i ovnen ved 175 ° i ca 40 minutter.  Jeg strevde veldig med få marensglokket stivt -forlenget stektid så lenge jeg turde men ga opp til slutt.  Satt kaken på rist til avkjøling og tenkte vi fikk leve med den slik.  Da jeg sjekket den etter en stund er marenglokket på toppen skikkelig sprøtt og fint – tydelig at det stivner etter det kommer ut.

For å få kaken ut av formen bruker jeg to runde rister.  Jeg legger den ene over formen og holder den tett mot formen mens jeg veltr kaen rundt , fjerner så formen og legger andre risten på bunnen og snur kaken tilbake riktig vei.  Fordelen med sikikon former er at kaken løsner uten problem.

Avkjøles helt på rist.

Denne kan jeg trygt anbefale videre.

 

Foccacia med ost

Nå som grillsesongen er i gang våkner lysten på å lage forskjellige grillbrød og i dag har jeg prøvd meg på en variant jeg lagde mye da hvetemel var en naturlig ingrediens i kjøkkenet .

Deigen har blitt litt anderledes i dag enn den vanlige, og litt større, men den gode gamle  kan og brukes.

 

80 gram malte sesamfrø

60 gram mandelmel

1 ss bakepro ( kan sløyfes bruk bare mer av det andre  -jeg prøver bare bruke opp det jeg har )

2 ss fiberhusk

3 egg

1 dl fløte

100 gram kremost

(vann)

Bland det tørre sammen , ha i sammenpisket egg, ost og fløte og rør det sammen til en glatt deig.  Ha halvparten av deigen i en bakepapir kledd form.  (min form er min er 18 x 23 cm )  I det jeg begynner denne jobben fåpr jeg en telefon og deigen sblir rimelig kompakt de minuttene jeg er borte fra den så jeg tilsetter ca 1 dl vann slik at den er lettere jobbe med. Når halve deigen er i formen dekker jeg den med skiver av mozarella ost og biter av gorgonzola

Deretter skal resten av deigen over – denne halvdelen er og blittlitt for kompakt igjen så jeg tilsetter mer vann -akkurat passe til den blir grei jobbe med.  Når all osten er dekket -strø på maldonsalt og rosmarin pluss noe dråper olivenolje.


Stek v 180 grader.  Steketiden i dag blir bortimot 40 min. Sjekk om det er stekt nok underveis -fast skorpe med fin farge.  Husk oppbevar slike brød i et kjøkkenhåndkle -ikke i plast.

Brødet har en fantastisk smak av ostene – gjett om jeg skal begynne lage dett igjen -Like godt i lavkarbo variant som i orginalen.

Påskegrill

I helgen har grillen vært fremme igjen. På rema fant jeg en pakke med hvitløksmarinert fårefilet,  Denne fikk en omgang på grillen – brunet først og så stekt videre på lavere temperatur. Utrolig smak på kjøttet -ikke helt hverdagskost, men det er jo påske ……

Som tilbehør til denne hadde jeg frisk asparges og fløtegratinert sellerirot -oppskrift finner du her på LCHF-  bloggen. Skikkelig snadder -samme konsistens som fløtegratinerte poteter men med en mye sprekere smak.  I tillegg hadde jeg også  fetakrem.  fant ut jeg ville teste ut oppskrift jeg så i Trines matblogg fremgangsmåte her – greit å vite hvordan ting er før jeg evt lager det til gjester 😉  Slett ikke dum den heller og blir garantert brukt utover sommeren.

Fløtegratinert sellerirot – anbefales !

 

god start på påsken 🙂

 

Mini cookies

Jeg har lenge hatt lyst å ha noe kjeks eller cookies liggende så jeg fort kunne trylle fem noe til en kopp kaffe om det kom noen innom. Etter å ha letet litt fant jeg en oppskrift som jeg skulle prøve.  Dumt å lese alt før en begynner så jeg helte bare oppi – og oppdaget for sent at det bar feil avgårde.  Dermed måtte det litt endringer til og oppskriften ble som følger :

2 dl mandelmel
1 d l bakepro *
1/2ts bourbon vanilje
1 egg

et par ruter 86% sjokolade
noen nøtter

Bland sammen mel vanilje og egg -deigen blir litt seig.  Rør inn hakket sjokolade og nøtter og sett små kuler med deig på bakepairkledd plate.  Trykk de flate med en gaffel dyppet i kaldt vann.  Det er en liten porsjon dette, får 13 små cookies av det.

 

 

 

175 grader i ovn i 10 -15 min pass på at de ikke steker for lenge -blir fort harde da.

 

Oppbevares i tett boks, men de blir litt harde om de blir liggende litt(14 dager).   Om dette er fordi jeg har de i plastboks eller om det og vil skje i metallbosk vet jeg ikke,   – tror oppskriften trenger et par justeringer også, men de var så pass gode  at jeg legger de ut uansett.

* Bakepro har jeg kjøpt i helsekosk butikken, men langt fra alle har det. Ble anbefalt å spe på med i diverse bakst og jeg har sett at det brukes en del i boken : «Bakeglede uten sukker»
Vet ikke helt om det er noe jeg kommer til kjøpe igjen -har jo klart meg med nøtter og solsikkefrø ol til nå, ting som  er tilgjengelig overalt noe jeg  liker  best.

 

Gratinert kjøttdeig gryte

Av og til har en ikke noe mat eller noe som er en selskreven rett.  Kjøleskapet er egentlig godt oppfylt men kun med litt av hvert.  Det hender det trengs en liten opprydding da og så er det å få satt alt sammen til en rett.  Jeg har gjort noe lignende før, men denne gangens  oppryddings rett ble som følger :

2 pakker kjøttdeig

1 purre

1/2 orange paprika

1/2 grønn paprika

sopp

soltørkete tomater

1/2 boks naturel kremost

ca 2 ss pesto

1/2 glass salsa

3/4  boks med creme fraiche

revet ost

Begynn med å kutte grønsakene opp i passe biter.

 

Stek kjøttdeigen,  den trenger ikke være helt gjennomstekt.  Tilsett pestoen og rør det hele godt sammen før grønsakene haes oppi gryten.

Stek litt videre.  Tilsett creme fraiche og salsa og rør det hele godt sammen.

La surre litt i gryten før det hele helles i en smurt ildfast form.  Revet ost over det hele -ike bruk alt med en gang men jobb første delen litt nede kjøttbalndingen med en sleiv eller slikkepott.  Ha resten av osten på toppen.  Gratiner i ovn ved 225 til stek er gylden.

Server med litt rømme evt mer salsa eller bare som den er.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →