Fiskegryte med tomater og kapers

Det går mye i fisk her om dagen – og i denne måneds » Tara » fant jeg en fiskegryte jeg ville prøve.  I opprinnelige oppskrift sto Hoki.  Jeg kjenner ikke den fisken og ikke fant jeg den heller.  Der jeg var for kjøpe fisk hadde de hel lofotsskrei på tilbud -så godt at jeg tok med den største de hadde hjem.  Tror det er første gang jeg har filetert en skrei, men ikke noe problem når det er den størrelsen på de.  et par porsjoner med fisk gikk i frysen og resten gikk til denne retten

Ca 600 gram fisk
havsalt
1/2 dl kapers
olivenolje
1 gul løk hakket
2 fedd hvitløk hakket
2 kryddermål tørket chiliflak (jeg brukte en ts knust chili/samba olek )
400 gram cherrytomater
fiskekraft (jeg har jacobs fiskekraft bruker halve boksen)
100 gr babyspinat

Skjær fiskefiletene i passe stykker, strø over havsalt

 

Stek kapersen i litt olivenolje.  La de rene av seg på kjøkken papir.  Fres løk og hvitløk i olje, tilsett chili tomater og fiskekraft, kok det sammen under lokk.

 

Ha i godt skylt spinat og smak til med salt og pepper.

 

Ha til slutt i fisken og kok på svak varme til den er gjennomtrukket -5-10 min.  Drypp litt god oliveolje over fisken og strø med kapersen.

 

 

Utrolig gode smaker sammen – og en utrolig god duft under tilberedingen,  jeg fikk stadig tanken : hvordan ville det være å dampe blåskjell i denne basen (før fisken) så mulig det må testes ut mot sommeren 😉

 

 

Bildeproblem

For en tid siden hadde jeg plutselig ikke mer plass til bilder i bloggen.  Fant ut jeg har brukt feil metode når jeg lastetr inn bilder så jeg måtte på opprydding – mye dobbelt opp i nettalbumet så det tar plass.  Samtidig begynte jeg møysommelig å redusere størrelsen på en god del av bildene – Ser i bloggen at dette har fungert greit med noen bilder mens andre har forsvunnet.  Går gjennom alle innlegg og gjenoppretter bildene, men er fort at noen glipper unna . 
Dersom dere ser innlegg der det er stor plass ledig så det ser ut som det mangler et bilde -gi meg gjerne en kommentar om det så skal jeg prøve fikse det. – håper alt er i orden i løpet av en dag eller to .

Fiskekaker med paprika, koriander og chili

Den dagen  jeg laget fiskekaker hadde jeg en rimelig stor porsjon.  Etter alt var blandet sammen  (oppskrift finner du her )  fant jeg ut at jeg ville smaksette noe av deigen med litt ekstra.

Jeg kjørte sammen frisk koriander og paprika i stavmikserbollen og blandet det inn i en del av deigen. Hadde også en liten halv t-skje samba olek i.

 

Formet og stekte kakene på samme måte.  Litt annen smak på disse -men kunne nok vært enda rausere med smakstilsettingene – så vet jeg det til neste gang.

 

Sjokolade drøm

Siden jeg har fått nye fargerike muffinsformer har jeg trappet opp jakten på kjekke oppskrifter til fylle de med .  Lenge har jeg vært  på jakt etter oppskrifter på den optimale muffins eller sjokoladefondant, og i nå har jeg funnet en som virkelig er god.  På bloggen Min lavkarbomat fant jeg en utrolig god sjokoladefondant som bloggeieren har kaldt sjokolade drøm
Jeg valgte å fordele røren i mine nye former og fikk 7 stk av det.   Selvfølgelig ringer det på døren i det jeg skal til å ta de ut -bikkjen oppfører seg som en komplett idiot så dør må åpnes -dermed ble litt for lenge steketid og mine muffins er faste tvers igjennom, men er en utrolig god sjokolademuffins.  Ikke siste gang jeg lager disse.

 

 

 

Sprengt torsk med sellerirot

Så annonse fra en butikk her en dag at de hadde sprengt torsk på tilbud og måtte bare av sted å få tak i det.  Utrolig lenge siden vi har hatt det,  Faktisk ikke siden siden jeg begynte på lavkarbo så utfordringen denne gang var tilbehøret – poteter og gulrøtter pleide være fast følge, men det går jo ikke nå lenger.
Etter fiskebutikken hadde jeg en tur via innvandrer butikken «min » og der fikk jeg blandt annet hel sellerirot -og noen fantastisk vårløk, så disse ble innlemmet i middags planene.

Torsken legges i kokende vann- ha gjerne noen dråper edikk i vannet, dette gjør fisken ekstra hvit i kjøttet – gi det hele et oppkok og trekk deretter gryten til side for videre trekking i 5-6 minutter

 

Sellerirotmos har vist seg å være godt til fisk tidligere, så det ble laget.

 

Sellerien koker i fløte, moses m stavmikser når mør.

 

Vårløkene ble delt i 3 og gitt et minutt i kokende vann.

Siste, og som prikken over » i’en » er eggesmør.  Hardkok 4 egg, og del de i små terninger – smelt smør og bland egg og finhakket persille i det smeltete smøret og bland det forsiktig.

 

Eggene og vårløken gir farge til et ellers «hvitt» måltid – Fantastiske smaker sammen

Fargerike former

Jeg har tidligere sagt at jeg er blitt en tilhenger av silikonformer -Jeg har en rund stor form, brødform og muffinsbrett.  På en tur innom coop x-tra nylig hadde de et 20 kroners marked – og oppi ene kassen der lå det muffinsformer i glade farger – tok med en pakke av de og prøvde de til eggemuffins (porsjons omelett ) Fungerte like godt som de dyre formene så dro tilbake til butikken og kjøpte en pakke til -så hele 40 kroner fattigere, men også 24 fargerike former rikere 🙂

 

Fargerikt
Kan lyse opp en hver tilværelse disse 🙂 

 

Fiskekaker med vårløk

Forleden gikk jeg amokk i fiskedisken – noe av det som ble med hjem var en stor seifilet -1, 3 kilo pluss en halvkilo med lyrfilet.

 

Grei start til fiskemat

 

Lenge siden jeg har laget fiskekaker selv, så jeg gikk hjem og ville prøve dette- på lavkarbo vis.
Det er relativt grove fiskekaker dette, og jeg syns de er gode slik.

Rens fiskefiletene for bein – det er som regel noen som sitter igjen i fileten på midten øverst. Letteste måte å fjerne disse er å skjære n ed langs indrefilen (tykkeste del) og så igjen skjære vekk den tynne stripen med bein.  Del så filetene i mindre stykker.  Jeg velger å kjøre de i foodprosessor -men kjøttkvern kan og brukes.

 

 

Når all fisken er malt, tilsetter jeg 3 egg og 2 dle fløte.  Jeg ser etterpå at jeg har vært litt forsiktig her -var redd det skulle bli for løst siden mel eller  potetmel ikke skulle brukes nå- Kakene blir  rimelig fast men henger greit sammen.   Av krydder bruker jeg salt pepper og godt med revet muskatnøtt.  Jeg har også i vårløk/purre og vanlig gul løk.  Dette kutter jeg sammen i foodprossesoren og tilsetter den ferdig spedde deigen.

 

 

 

Jeg former kaker med en skje dyppet i kaldt vann og legger alle opp på et brett før jeg begynner steke -på den måten får alle jevn steketid.  Steke på litt over middels varme i godt med smør i 5 min på hver side. Jeg har annen (fiske) middag denne dagen, ja,  jeg sa jeg gikk amokk i fiskedisken -så fiskekakene havner rett i frysen til senere bruk – vel ikke helt rett -smaker på en 😉

 

Steking til ferdig produkt

 

Svinestek med sellerirot fries

Søndagsmiddagen i går var svinestek – dagen var ganske travel så jeg gjorde det jeg altid gjør når jeg ikke «gidder tenke» -hadde kjøttet  i leirgryte.  Salt og pepper og et godt dryss med estragon over på med lokk og inn i ovn på 175 grader og 2- 2,5 timer i ovnen så er steken skikkelig god og mør.

 

Jeg har også sopp og løk som jeg freser sammen i en stekepanne – når det er ferdig heller jeg kraften fra steken oppi gryten og lar dette koke en stund -tilsetter fløte og mer estragon.  Estragon kom inn i kjøkkenet her etter et innlegg av Frida på Lchf-bloggen .
Sausen i dag er en skikkelig lettvariant av hennes, men forandring fryder 😉 Når det hele har kokt sammen litt moser jeg det glatt med stavmikseren -får dermed en tykkere saus.

Det nye og spennede i dagens måltid er at jeg prøver meg på sellerirotfries -fra Jannicke på bloggen; En sunn familie.

Det er bare meg som skal ha disse i dag så jeg nøyer meg med en kvart sellerie.  Skreller , kutter i staver og steker i varm rapsolje som jeg har i en liten gryte – egentlig veldig lurt -liten diameter, mindre olje og høye kanter på gryta.  Når stavene har fin farge tar jeg de over i en liten ildfast form -salter og pepprer og lar de ligge i stekeoven til resten er ferdig.

 

ferdig kuttet – klat til oljen
her freser det godt
ferdige -gyldne og fine

 

I tillegg til kjøtt, saus og friesene har jeg bare helt enkel napolitanasalat


 

Sellerirot friesen er skikkelig god -sprø får jeg de ikke, men det gjør ikke noe -ikke siste gangen disse lages – utrolig enkle og utrolig god smak -anbefales !

 

Enkel fredagskos

Det er ikke altid så mye som skal til for å få en grei liten kveldskos – faktisk er dette en variant som vi tyr til flere ganger – samme grunnprinsipp -lett variere.  Dette er mer en ide-deling enn oppskrift.

Fredagens middag var en lett omelett så da kvelden kom var det litt murring i magene.
Et par spekeskinkeskiver -noe krydderpølse, et par skiver ost -i dag en brie og en port salut, en t-skje marinert ost og noen oliven samt en liten «dæsj» pesto.  En halv eggemuffins  -og voila en kveldstallerken.  Bare ideene som setter stopp.

 

Albansk suppe fra Lchf-bloggen.

Det har vært en knapp uke nå som har vært temmelig hektisk -på en merkelig måte.  Samtidig har jeg ikke vært helt i toppform så mat har blitt skjøvet i bakgrunnen og mange lettvindte løsninger -som ikke nødvendigvis har vært så bra har florert.  Blogging har og vært skjøvet langt bak i tankene, og jeg har følt meg temmelig uinspirert noen dager.

Heldigvis er slike tilstander forbigående og jeg føler ting faller på plass igjen.
I går ettermiddag var jeg i gang igjen med ordentlige måltider og det første jeg  gjorde var å teste ut en av rettene til  Frida på LCHF bloggen .  Nærmere bestemt Albansk suppegryte med kjøtt og purreog oppskriften finner du her
Dette var en lettvindt og grei suppe -fort å gjøre klar og så bare la den godgjøre seg i ovnen.  Og smaken var bare fantsastisk – midt i blinken for en som elsker purre.  Eneste innvending som kom på retten her var at det ikke var noe rester igjen på kvelden da sønnen var på sin vanlige snokepåkjøkkenet-tur.  Kan virkelig anbefales videre.


Koker i ovnen
Klar på tallerken -skikkelig god suppe

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →