Godt nyttår

Det er utrolig som tiden flyr – allerede på årets siste dag.

Nyttårsforsett har jeg egentlig ikke.  Jeg har bare en plan om å fortsette med lavkarbo kosthold og kanskje også skjerpe meg ørlite grann på den fronten slik at vekten kan komme på gli igjen.  Har stått rolig lenge nå, men det tror jeg bare er sunt å stabilisere litt,  men nå vil jeg videre noen kilo til.  Vi får se hva det nye året bringer,  er iallefall fullt av muligheter, det er bare snakk om å gripe de.

Jeg takker alle som har vært innom bloggen og lest i året som har gått og takk for alle kommentarer, alltid hyggelig å kikke innom og lese kommentarer som er kommet.

Ønsker dere alle et riktig godt nyttår – gleder meg til å ta fatt på det nye året.

Marinert ost med appelsin og valnøtt

Lille julaften fant jeg ut at jeg skulle prove meg på en type marinert ost til.  Jeg brukte tine sin oppskrift, men  klarte selvfølgelig å endre den litt ………..

Jeg tilpasset  mengden ost slik at de passet i glasset jeg hadde tilgjengelig

Lagret edamer
2 klementin (eller 1 appelsin)
en neve valnøtter
5-6 marinert hvitløk

5 dl olje
1dl hvinvitseddik
1 knivsodd kvernet grov pepper
1ts tørket timian

Osten kuttes i skiver og stikkes jevnt med en gaffel så den blir hullete før den kuttes i terninger. Dette for at marinaden skal trekke lettere inn . Skar av  det ytterste gule på skallet av klementinen før den ble  skrelt helt og delt i fire – skjær tynne skiver og legg de lag vis i glass med ost sammen med finhakket valnøtter og finhakket hvitløk (halvparten )

 

 

Marinaden lages slik:
Det ytterste gule av appelsinskall fikk en omgang i den minste kutte-bollen til stavmikseren.

 

 

Lot også halvparten av  hvitløk feddene og tre fire valnøtt få bli med på noen runder.  deretter ble dette rørt sammen med olje eddik og krydderet.  Når ost , appelsin og nøtter er lagt i glass helles oljeblandingen forsiktig over -pass på at litt av krydderet og det fin-malte kommer i glasset  ikke ligger igjen i karet det er blandet i.

 

Sett på lokk og la stå to tre  dager for trekking.   Bør stå i romtemperatur en til to timer før servering.

Denne varianten syns jeg smakte nydelig til bla salt lammelår.   Skikkelig julesmak.

Eggsalat

Hver jul er det et par ting som er et must til alt det gode pålegget.  En av disse tingene er en egge-salat.
jeg koker 7 egg -det som går i eggekokeren min 😉 de kokte eggene avkjøles, skrelles og males sammen i en liten foodprosessor.  Finhakket vår løk tilsettes -jeg elsker smaken av vår løk så jeg har iallefall 4 stk-  Deretter blandes det hele sammen med majones til passe konsistens.

 

 

 

Fantastisk tilbehør til julepålegger – aldri er det vel enklere med en lavkarbo frokost som i disse dager :

 

God Jul

Nå begynner julefreden å senke seg i heimen.  Kålrabistappen er laget, potetene skrelt og pinnekjøttet satt på.

Da gjenstår det bare:

Jeg ønsker alle en riktig godt jul.  

Leverpostei

Det er mange år siden jeg har laget leverpostei selv, men i år har jeg funnet fram min gamle oppskrift og laget en stor form med leverpostei.

Her er oppskriften

1 kg svinelever
1/2 kg medisterdeig
1 stor løk
3-4 ss rasp
3 egg
1,5 dl fløte
3 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts allehånde
1 knivsodd m hver av
nellik muskat og knust laurbær

Mal lever og løk en til to ganger på kjøttkvern (foodprosessor kan nok og brukes men det er en stor porsjon så mulig den må deles da )
Visp sammen egg fløte bland inn krydder rasp (jeg brukte knust knekkebrød) og medisterdeig og bland dette med levermassen

Hell i en godt smurt 2 liters form og stek i forvarmet ovn ved 170 grader i 1 time

 

Jeg hadde ikke nok medisterdeig i dag -så jeg brukte 300 medisterdeig og 200 gram bacon som jeg lot få en omgang i foodprosessor sammen med deigblandingen.  Det er da lurt å droppe saltet.
Den ble bittelitt tørrere enn den pleide bli, men kjempegod på smak

 

 

Om en ikke vil steke alt på en gang kan rå levermasse fryses.  Bla Europris har greie aluminiumsformer med lokk på som kan rett fra frys til ovn (fjern lokket)  Da settes formen direkte  i varm ovn og 30 minutter ekstra steketid.

 

Nøtte – topper

Jeg har pleid lage nøtte-topper hver jul.  I år har jeg byttet melis med sukrin melis.  Igjen som med kokstoppene oppdaget jeg at deigen ikke fløt sånn utover som det pleier, smaken derimot er uforandret

2 eggehviter stivpiskes
150 gram hasselnøttkjerner males (jeg bruker foodprocessor )
Tilsett 1,5 dl sukrin melis og mal videre litt.
Bland nøttene og melisen forsiktig i de stivpiskede hvitene og sett topper med t-skje på bakepapirkledd plate.
Hver topp pyntes med en nøtt ( men jeg hadde ikke nok til det -så droppet den)
Stek i 6-10 min ved 200 grader.Oppdatering :
Glemte skrive at dette er en liten porsjon – gir ca 20 -22 kaker.

Marinert ost

For noen dager siden skrev Lena Beatrice om marinert ost.
Jeg hadde lest om marinert ost ett eller annet sted før dette og hadde lurt litt på om jeg skulle prøve.
Da jeg så innlegget til Lena var det rett ut og handle og sette i gang.  Gjorde litt for dårlig jobb med lese på linken til Lena så jeg hadde bare ingredienser til den ene sorten, men skal prøve iallefall en til. Noen bittesmå små endringer ble det på original oppskriften til tine

Edamer -vellagret
rød paprika

 

Jeg skar ca cm tykke skiver av osten -prikket skivene jevnt med en gaffel -slik at marinaden skal trekke inn i osten.  Deretter i terninger.  Ost og tynne biter med paprika ble lagt i et glass og marinaden helt over.

 

Spent på resultatet-det skal trekke et par døgn før bruk.  Håper de blir gode -Har planer om ha et par glass til ekstragaver pluss ha et par selv

Kokt tunge

Dette er et julepålegg som har fulgt meg siden barndommen – og jeg syns det hører med til julefrokostene.

Her er min fremgangsmåte for koking av tunge -oppskriften fra «Hjemmets kokebok klubb» -en serie bøker jeg abonnerte på for en evighet siden

1 fersk eller saltet tunge
1 stor løk
1-2 laurbærblad
2 nellik
evt salt
6-8 hele pepperkorn

Skyll tungen og la den få et oppkok i usaltet vann – slå ut vannet

 

 

Kok så fersk tunge i lettsaltet vann og salt tunge i usaltet vanntilsett pepperkorn , laurbærblad og en løk med nellik i.  La det koke på svak varme under lokk til tungen er mør -stikk i den med en skarp kniv og kjenn om kniven glir lett

 

 

 

Ta tungen av kokevannet og hold den i et øyeblikk i kaldt vann.  Skjær et snitt i skinnet og trekk av det av.  Skjær bort evt kjertler.

 

 

Kan fryses og taes opp til jul.
Oppevares i et kjøkken håndkle vridd opp i saltlake.

 

Salt lammelår

Salt lammelår er noe jeg bare MÅ ha i jula.
Mange bruker det som middag men her i huset er det pålegg.

Jeg liker best å salte selv -gjerne en lammestek slik at jeg får store skiver og slipper benet.  Det krever litt planlegging og noen flere dager enn det er igjen nå, så i år har jeg endt opp med et ferdig saltet lår.  Fremgangsmåten for selvsalting kan dere likevel få her.  Prosessen tar åtte – ti dager.

5 liter vann
1kg salt
1,5 ss sukrin

Dette kokes opp og avkjøles.
Tørk av låret legg det i et passe kar (av plast ) hell på laken. Hele kjøttstykket må dekkes -gjerne lett press.  Bare pass på ikke bruke noe i metall. La stå kjølig i 5-6 døgn.  Ta det da opp av laken og vann ut i 12 timer. Pakk så låret i plast og la det hvile i et døgn i kjøleskapet.

Koking:
Jeg koker ikke lammelåret i  vann, men  i ovnen på 125 grader.  Kjøttet pakkes i  folie.  Et steketermometer settes i den tykkeste delen. Legg det på rist over langpanne på nederste rille.

 

 

 

La det hele ligge til steketermometeret viser 72 grader.  Det står i oppskriften at det tar 3-4 timer, men jeg syns fort det kan gå mer tid enn det.  La termometeret bestemme ikke klokka.  Låret avkjøles og oppbevares kjølig.

 

Ferdig stekt

 

Utrolig saftig og godt kjøtt -passe salt smak -godt til pålegg og middag

 

Oppbevaring av julepålegg
En fin måte å oppbevare store stykker med  julepålegg er å vri opp et kjøkkenhåndkle i saltlake.
Pakk kjøttet inn i håndkle og deretter i kjøleskapet.  Dermed får det luftet seg, men tørker ikke inn.  En metode jeg har lært av svigermor, og som har fungert i alle år 🙂

 

Sår hals

I morges våknet jeg med en sår hals.  Utover dagen ble den fin, men nå på kvelden blir den bare mer og mer sår og klør som besatt.. Temmelig irriterende.

 

Så i pausen på håndballkampen går jeg og lager en stor kopp te.
Green tee and lemon fra twinings har jeg hatt litt dilla på i det siste. Jeg har halv lime liggende så jeg presser litt ekstra lime saft i koppen og skjærer av to biter og hiver oppi.
Så ser jeg saftflasken som står på benken.  fun light granateple -og før jeg egentlig rekker tenke hva som skjer har jeg hatt en god dæsj av den oppi teen min.
Og tro det eller ei -skikkelig god smak -og den lindrer den irriterende kløen godt.  Det ville sikkert hvilken som helst varm drikk gjort, men en ekstra svung over teen ble det med te, lime og fun saft 😉
(og nei, jeg bruker ikke søtning i teen min -den drikkes in natura )

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →