Bergensk sosekjøtt

Sosekjøtt er en middag jeg er vokst opp med -og har tatt med meg videre.  Siden jeg begynte på lavkarbo har jeg flere ganger lurt på hvordan jeg skulle knekke koden med sausen – sosekjøtt skal normalt sett koke i god litt tykk saus -og det betyr meljevning.
Selvfølgelig kunne jeg si dette har jeg så skjelden at pytt vi tar ulempene med den sausen i dag, men dog -det blir for enkelt, pluss at det fort kam få følge av flere slike avgjørelser – snøballer kan rulle fort.

Det gjelder finne en løsning -og jeg tror jeg har funnet en tåelig grei en.

2 kilo storfekjøtt ( bankekjøtt grytekjøtt el l -skal koke lenge så trenger ikke være noe «fint» kjøtt
2-3 løk
2 laurbærblad
oksefond
creme fraiche
salt
pepper
sukkerkulør

Kjøttet deles i terninger på 3-4 cm og brunes i en stor jerngryte eller stekepanne.

 

 

På slutten av bruningstiden legger jeg løk i også.  Løken er delt i «båter»

 

 

Normalt sett når jeg lager sosekjøtt har jeg hatt kjøttet i mel først og får dermed en jevnet saus når jeg heller på vann eller kraft.  I dag er kjøttet naturelt og jeg har 3 ss med oksefond i 1,5 liter vann som jeg tilsetter kjøttet.  Et par laurbær blad får og bli med i gryten.  Det hyele skal koke i et par timer – til kjøttet er skikkelig mørt og godt.

 

kjøttet skal være mørt og trevlete

 

Så kommer utfordringen – hvordan få en god saus til – jeg tar opp  et par øser med kraften og rører inn to bokser creme fraiche i den før jeg har det hele tilbake i gryten.  Lar det få et oppkok og, for fargen sin del har jeg i sukkerkulør,  Jeg har ikke klart å finne ut hvor mye karbohydrater sukkerkulør har,  men jeg heller sukkerkulør i en t-skje som ligger på vekten min (veier ned til 1 gram ) en halvfull skje gir ikke utslag.  Jeg bruker heller ikke alt av den for å få en brukbar farge på sausen så jeg tar sjansen på sukkerkuløren.  Jeg har igjen et par ss av soppsausen jeg laget forleden og har det også oppi, mest for bruke den opp.  Jeg får rimelig mye saus -kunne nok brukt litt mindre kraft til kokingen.

 

 

Servere med blomkål og brokkoli og rørte tyttebær .  Skikkelig god tradisjonell høst/vinter søndags middag

 

Jeg er målløs ……. nesten

Det er utrolig hvordan ting kan utvikle seg.

Jeg begynte med lavkarbo i fjor høst, syns mange oppskrifter var satt sammen av mye «sære» ingredienser som jeg hadde problem å finne, så det jeg laget postet jeg i min lille spede blogg…… de første tre fire måndene hadde jeg 15, 39 og 49 besøk …… nå er jeg oppe i et snitt pr dag på 145 og nærmer meg 20 000 besøk totalt.
Dette er fantastik og egentlig litt utrolig for meg.
Jeg er blitt nevt i andre blogger.Jeg har lagt merke til at jeg er på andres blogglister etc.  Jeg har hele 33 følgere.  Jeg får utrolig mange koselige tilbakemeldinger -tusen takk til dere alle 🙂

Siste uken har jeg vært på side2blogg hele to ganger, og i dag fant jeg en kommentar som satte meg litt ut :
Kari skriver :

«Namnam! Nå har jeg anbefalt bloggen din på kvinnemagasinet.com – jeg brukte bilder fra siden din, men har selvsagt ført opp hvor jeg har tatt bildene fra /hvem de tilhører. Håper det er ok!»

Ok ? Jeg skal ikke en gang prøve være beskjeden og si annet enn jeg syns det er fantastisk – tenk at det jeg gjør blir så godt mottatt av andre at de anbefaler meg videre i slike media – jeg ble forbauset og satt ut og ikke rent lite udmyk og taknemlig – stor takk og det er virkelig en stor inspirasjon for meg å fortsette både med kosten, forhåpentligvis videre vekttap og med bloggingen.

Jevnet soppsaus med urter

 

I dag hadde jeg helt enkel og plain kyllingfilet på menyen til middag.  På en liten tur innom butikken ser jeg brett med kuttet champinon til 50% og jeg kommer på en saus som er bare helt fantastisk og passer til all slags kjøtt.  Den er like enkel som god men en må ikke ta snarveien om resultatet skal bli bra.  Smaken kan varieres etter hva en skal ha den til.  Sausen glattes med stavmikser til slutt slik at soppen blir jevning.

Sausen  egner seg ikke til frysing, men kan fint oppbevares et par dager i kjøleskap.

300 gram champinon i skiver
1  finhakket løk
1 liten boks kremfløte
urter
hvitvin (kan sløyfes – jeg bruker det til fest )
Urter – i dag er det basilikum
evt noe kraft fra ferdig stekt kjøtt
(kraft som ikke er «hvilekraft» bør reduseres , dvs koke inn)

Sopp surres i en gryte sammen med litt smør,  rør jevnlig -soppen vil etterhvert avgi en del veske.

 

 

Skru ned varmen litt og la soppen surre til ALL vesken er fordampet.  Halveis ca i denne prosessen tilsettes hakket løk ( evt hvitløk om en ønsker det og) La løk surre med til det er helt redusert for veske.   Dersom en skal ha hvitvin ( 2-3 ss til denne mengde ) skal vinen med omtrent samtidig med løken, slik at den reduseres helt.

 

Når det hele er tørt tilsettes fløte og det skal koke slik at fløten tykner litt – 5-8 min.

 

 

Mot slutten tilsettes friske urter.  Jeg har i dag valgt basilikum.

 

Kyllingfiletene mine har lagt en stund i pannen under lokk og hvilt -kraften som er av de tilsetter jeg i fløten.  Har jeg stek som er ferdig stekt og pakket i folie for hvile pleier jeg åpne litt og helle i den kjøttkraften som er der.   La det koke et par minutter til før det hele jevnes ut med stavmikser – Jeg  må helle litt på gryten for å få det skikkelig rørt sammen.  Smak til med evt salt og pepper.  Det blir en litt tykk saus -jeg liker den slik, vil en ha den tynnere tilsett litt mer fløte og la det få et oppkok.

 

 

Sausen kan smakes til med alle slags urter evt sennep om en ønsker det.  Hvitvin gir en ekstra smak, men kan fint droppes, evt erstattes med litt hvitvinseddik,  Rødvi gjør sausen grå så det er ikke å anbefale.

Kyllinfiletene fikk følge av noen cherrytomater de siste minuttene – nydelig sammen med sausen.

 

Laks i urtesaus

 

I går leste jeg (til da) siste innlegget i LCHF-bloggen tenkte dette skulle jeg prøve – og det skal jeg fortsatt, men det ble ikke i går, som tenkt.
Derimot begynte jeg eksperimentere med laks med noe av samme prinsippet og ingredienser som hun brukte på kyllingen -pluss at et par ting som ikke kunne ligge lengre  havnet oppi ……..

Jeg bruker :

4 laksefileter (disse frosne der 4 fileter  henger sammen)
et stykke purre
plomme  tomater
tynne asparges -i biter
1 dl creme fraiche
2 dl fløte
2-3 ss pesto
i mangel ab friske urter bruker jeg
1 knapp ss av basilikum og timian

Laksestykkene deles i to og surres lett i litt smør – når de snus legger jeg i purre og asparges og lar det få  et par minutter før delte tomater haes i gryten. Derettet heller jeg på fløten og creme fraich som er blandet sammen med pesto.

 

Lar det hele surre på svak varme i 5-6 min til fisken er gjennom kokt.  Har i urter og lar det hele få et par minutter til før servering.

 

 

 

"Lasagne" på lavkarbovis

 

I det jeg skulle begynne på middagen lørdag -Hjemmelagde karbonader,  fikk jeg det for meg at jeg hadde lyst på lasagne……. men hadde jeg det jeg trenger til det – jeg har aldri laget lavkarbo lasagne (lookalike) men syns å minnes at Line har hatt en oppskrift på lavkarbolasagne for en tid siden så sjekker hos henne og finner oppskrift.  Jeg hadde det meste – ikke arrabiata sausen -eller noe lignende, men man kan da impovisere – Gjorde noen andre små endringer også

1 pakke kjøttdeig
1 løk
1/2 rød paprika
1 ss oregano
2 ss tomatpurre
1/2 dl vann
1/2 aubergine
1/2 boks creme fraiche
1 dl fløte
revet ost
revet muskatnøtt
parmesan

Stekte kjøttdeig løk og paprika – hadde i tomatpurre og vann.  Neste gang skal jeg ha skikkelig saus til -eller ta meg bryet å lage ordentlig kjøttsaus selv- Planlegging et et stikkord her.
Varmer creme fraiche og fløte – har i en halv t-skje revet muskatnøtt og revet ost pluss en liten håndfull revet parmesan (jeg bruker frisk som jeg river v bruk)

Aubergine er skåret i tynne tynne skiver

I en smurt form legges først ostesaus , så aubergine som jeg tar sjanse på blir passe kokt i ovnen, kjøttet – fortsetter slik til alt er brukt avslutter med aubergine og saus på toppen samt et  ostedryss øverst .
Kunne hatt bittegrann mer ostesaus men det går greit med denne mengden og

 

Midt i ovn v 225 grader i 25-30 min .  Lar det stå  på  benken i 10 minutter slik at det får «satt seg» litt
Serverer med en salat, og et godt dryss med parmesan.

 

 

Dette var skikkelig godt – kan ikke se at auberginen tok skade av legges i «rå» er første gang jeg bruker den -har brukt squash som «pasta » tidligere.  Den skikkelige kjøttsaus smaken manglet litt, men det er jo bare pga impulsendring i planlagt meny på en lørdagskveld –

Kan anbefales

Hjemme alene middag

 

Nok en gang er jeg alene hjemme og ingen andre skal ha middag hjemme i dag.  Derfor tar jeg det enkelt, men er likevel på jakt etter noe som gir meg en følese av å ha hatt noe ekstra.  Ender opp med to stekte egg, ostechips av to synnøve gouda skiver, brokkoli gratinert med ost og 5 skiver med bacon.  Skikkelig snadder – ble god og mett og jeg har unngått å gå og fyse på noe godt i kveld – en kopp te har dekket behovet for «noe» nå i kveld .  Enkelt, greit og godt.

Fiskesuppe

 

Jeg er oppvokst med den regel at mandag er fiskedag og idag har jeg valgt den i form av en god fiskesuppe.  Fiskesuppe er der vel nesten like mange varianter av som det er mennesker men vi liker denne godt.  Litt kuttearbeid er det i starten men ellers er den lettlaget og utrolig god.

 

 

Fenikkel
Purre
Sellerirot
Persillerot
2 biter stangselleri
600 gram seifilet
400 gr torskefilet
250 gr lange
4 stk laks

ferske reker
Blåskjell
3/4 liter fløte
1 boks creme fraiche
1,5 liter fiskekraft  ( har jukset med ferdig kjøpt og terning )

2 ss rødvinseddik
1/2 ts splenda

Kutt grønnsakene i terninger og surr de i en gryte i litt olje.

 

 

 

Hell på fiskekraft og la koke godt i 5 min.  Ha i fløte og la suppen småputrei 5-10 min til. Deretter ha i en boks  creme fraiche.  Fiskestykkene legges i, pass på  la de tykkeste bitene ligge og trekke et par min før de tynne stykkene legges i -gi et oppkok og trekk gryten fra platen.  La det trekke i 5 min.  Deretter skal 2 ss rødvinseddik og en liten ts splenda røres inn.  Rett før servering bland inn rekene og blåskjellene – Har man kokt  friske blåskjell er det lekkert om en lar noen av skallene være med i suppen -idag har jeg jukset med en boks med blåskjell -skjer ikke ofte men etter 3 burikker gadd jeg ikke lete mer etter ferske skjell i dag.  Gresløk klippes over som pynt – og maten er klar.

 

 

Vanligvis har man gulrot i fiskesuppen, siden den inneholder mye karbohydrater har jeg droppet det.  Laksen, rekene og blåskjellene får stå for fargeinnslaget i suppen.

Serveres med brød eller bare som den er.

Suppen kan fint varmes opp igjen -pass bare på at den da ikke koker.

Høstgryte med svinekjøtt

 

Det har vært stille her en uke nå – det er høstferie og jeg har vært bittelitt borte, men og helt alene hjemme de dagene jeg har vært her så da er det blitt lite kokkelering.  Men det er på tide å ta seg sammen og lage noe ordentlig mat selv om en er alene – pluss da rekker jo maten til flere måltid og 😉

I dag fikk jeg lyst på en skikkelig kjøttgryte og jeg har satt sammen og endret litt på et par av min mors gamle oppskrifter.

600 gram svinekjøtt
1 løk
1 rød paprika
1 gul paprika
1 stor purre
1 bunt brokkoli
4 dl grønnsak kraft
1 dl creme fraiche
25 gr valnøtter

 

 

Kjøttet deles i terninger og brunes.  Løk has med når kjøttet er halveis brunet .

Hell på 4 dl grønskabuljong og la kjøttet koke i ca 40 min så tilsettes først brokkoli, deretter purre og paprika og la det koke til det knapt er mørt.

 

Tilsett creme fraiche og gi det hele et oppkok.  Smak til med salt og pepper.   Grovhakk valnøttene og tilsett likefør servering.

 

For de som ikke spiser lavkarbo kan det serveres poteter eller ris.  Vi andre klarer oss med gryten som den er

 

Karry-kylling

 

I dag har jeg laget en kyllingrett for første gang, som så litt spennede ut – og den falt skikkelig i smak hos familien

Til 4 personer :

6 store kyllingfileter
1 rød paprika
1 gul paprika
4 dl kremfløte
2-3 ts karry
1 ss samba olek
1- 1,5 dl mango chutney

Del kyllingfiletene i to og brun de lett før de legges i ildfast form

 

 

Paprika deles i litt gode stykker  og forvelles lett og strøs over kyllingen
Kremfløten piskes til tynn flytende krem før karry samba olek og mango chutney blades inn i kremen og det hele helles over kyllingen.

 

 

 

Stekes i ovn ved 225 grader i 20 -25 min

 

 

Familien fikk ris til, men jeg klarte meg med kokt brokkoli

Nydelige smaker – kan krydre den opp eller ned med chutney karry og chili – Jeg brukte 3 ts karry, familien syns det var som det burde være -selv kunne jeg klart meg med litt mindre, men  selv for meg som ikke liker så stek mat var det greit nok.  Blir nnok brukt flere ganger denne oppskriften.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...