Kraftsuppe på fenalår

En av godsakene som var i huset i påsken var et fenalår.  Det er nå ganske tomt for kjøtt, men for godt til å kastes.   Beinet er supert til koke kraft på og lage suppe av.

 • rester av et fenalår
 • laurbærblad
 • kål
 • kalrabi
 • sellerirot
 • persillerot
 • gulrot
 • vårløk
 • evt en boks kikerter
 • 2 l vann
 • 2l kyllingkraft (fond og vann )
 • tørket timian

DSC_0758

Begynn med dele beinet i 2-3 deler og vann det ut over nattten.

DSC_0754

Ta beinet ut av bløtevannet og kast dette.  Legg deretter beinet i en gryte sammen med løk, et par gulrøtter ( kan droppes om du er veldig strikt på karbene) et par laurbærblad. Dekk med  2 l vann og 2l kraft.  Kok opp, skru ned varmen og la knoken trekke, skum av på toppen jevnlig i starten.

La koke et par timer.  Ta beina opp av vannet, skjær løs kjøttet og del det i passe biter til ha i suppen.

DSC_0755

Ha i oppkuttete grønsaker, samt kjøttet og gjerne noe spekepølse kuttet i terninger.    Det gir utrolig god smak.

DSC_0764

DSC_0765

Jeg hadde og en liten pakke kikerter i suppen.  Litt karber, men de gir lav glykemisk indeks så jeg tok de med.

Etter grønsakene er tatt med i kraften skal suppen småkoke en time ca. Smak til med timian og pepper og fjern laurbærbladet før suppen serveres.

DSC_0768

Kyllingsuppe med karry

Dette er en smakfull suppe som jeg har fåt servert flere ganger, men aldri laget før nå. Jeg har gjort en liten endring fra orginaloppskriften.  Der var det 1-2 epler, jeg valgte bruke 1.  Det var og to  bokser med tomat i orginaloppskriften.  Det er en del karbohydrater i disse tomatbåtene så jeg har valg kutte ned til 1 for redusere karbohydratene.  Jeg får fire normalt store suppetallerkener av denne porsjonen og det gir ca 9 gram karbohydrat pr tallerken.

l lite eple

1løk

4 kyllingfilet i biter

1 ts karry

1 dl vann

1 buljongterning (kjøtt eller grønnsak )

1 fløte

1 bx tomat

Surre kyllingfileten .  Ha i  eple og løk, og karry.  Tilsett buljongterning og vann  og la småkoke.  Ha i tomaboksen.  La koke i 5minutter

Ha i    fløte tilslutt og la småkoke i 5 minutter til.

Server med persille og creme fraiche blandet med snøfrisk .

Fransk løksuppe

Fransk løksuppe er en fantstisk suppe, man kan ha en liten skål som forrett eller en større skål og ha til hovedrett.  Suppen skal gratineres og en brødskive skal ligge over suppen som et lokk.  Nå inneholder løk litt karber så det er ikke noe en bør spise for ofte og for mye av på et lavkarbokosthold.  Likevel om en ikke tenker ketose kan en unne seg en skål en sjelden gang.  Noen hevder løk ikke er stivelse og derfor taes ikke karbohydratene opp i kroppen, men løk har en del sukkerarter i seg og disse gir karbohydrater som taes opp i kroppen.  Er man litt bevisst på karbohydratene resten av en dag man planlegger denne suppen kan man likevel komme greit ut av det.

Jeg startet prosessen til suppen med lage en porsjon med frokostmuffins / rundstykker  Jeg lager disse i litt større former og har de relativt tynne.  Etter steking deler jeg rundstykkene   en til hver skål og legger de på rist i stekeovnen og steker de videre til de er sprø.

Suppe -2 porsjoner

3 løk i båter

1  hvitløkfedd

6 dl kraft

1 ss tomatpurre.

timian

Del løk i båter, finhakk hvitløkfedden.  Stek løken i smør til den er myk og blank, ha hvitløken i rett før den er ferdig   Ikke bruk så sterk varme at den blir brun.

Ha løken over  i en gryte. I stekepannen  som løken ble stekt i skal nå 1 ss tomatpurre røres til den er varm og «brent ut » ha litt kraft og rør den sammen med før all kraften helles over løken. Ha i timian  og la suppen koke på middels varme  i minst 20 min men gjerne mer, jo lenger den koker jo bedre er den. Smak til med salt og pepper.

Jeg lar den koke en time før jeg fordeler den i to ildfaste skåler.

Legg den sprø skiven på toppen av suppen og dryss over revet ost.

Gratiner suppen i ovnen ved 25o° – 275 i 5- 10 min til osten er gylden og fin.

 

 

Kyllingsuppe med grønsaker

 

I vinterkulden er det godt med varmende supper og dette er en enkel og grei kyllingsuppe man lager på en halvtime.  Jeg bruker kyllingfilet når jeg lager denne suppen.  Kyllinngfileten blir utrolig mør , fin og saftig  når den trekkes i kraft.  Slett ingen dum tilberedningsmåte for flere kyllingretter.

Til 4 porsjoner trenger man

4 kyllingfileter

1 liter kraft

6-10 sjaløttløk

1 paprika

1 skive med sellerirot

1/2 purre

1/2 blomkål

1/2 brokkoli

timian

Kutt kyllingkjøttet i terninger.

Rens sjaløttløk og del de i to.

Skjær purre skiver og del paprikaen i litt gode stykker.  Blomkål og brokkoli deles i mindre buketter.

Kok opp 1 liter kraft, jeg har brukt fond fra knorr, som er i små porsjonspakninger tilsvarende en halv liter. Når kraften koker har du  alle ingrediensene.

La det få et oppkok og la det deretter småkoke i 15-20 min til blomkålen og brokkolien er passe mør.  Smak evt til med salt og pepper og server. Enkel smakfull og varmende .

Fiskesuppe med reker og tomater

I et blad fant jeg en fiskesuppe som så litt spennede ut.  Jeg gjorde noen små endringer på oppskiften og kom frem med følgende lettlagde suppe :

1/2 purre

1 liten squash

et par skiver med sellerirot

4 dl fiskekraft

3 dl fløte

500 gram torskefilet

7-8 grønne asparges

5-6 brokkolibuketter delt i mindre stykker

200 gram reker

200 gram perletomat

salt, pepper

timiane

saft av en halv sitron

Del squashen på langs og fjern frøene i midten.  Del  i skiver,  kutt opp purren i tynne skiver og  hakk hvitløkfedden

Fres det hele i en gryte.

Hell på fiskekraft og fløte og krydre med salt pepper og timian og rør inn sitronsaften  Ha i fisk asparges i biter og brokkolien.   La det småkoke i 5-6 minutter til fisken er gjennomtrukket.    Like før servering tilsettes  hele perletomater og reker, bland forsiktig inn og topp det hele med litt dill.

En enkel og rask fiskesuppe som smaker utrolig godt.

 

 

Østeninspirert seisuppe

Jeg er jevnlig innom God fisk og kikker etter fristende fiskeretter.  Det er mange enkle greie oppskrifter der som kan gjøre hverdagsfisken litt sprekere.  Denne gangen leter jeg etter en grei oppskrift med sei og vbalget falt på Østeninspirert seisuppe.   Suppen er utrolig rask og enkelt å lage og den smaker skikkelig godt, litt anderledes fiskesuppe som garantert skal lages flere ganger her i huset.

Jeg gjengir oppskriften her – gjorde en liten endring med tilsette littegranne hvitvin rett før servering, noe jeg syns hevet smaken.

Det du trenger til 4 porsjoner :

400 g  seifilet, uten skinn og bein – eller annen fisk

200 g  kinakål

2 stk  vårløk

2 boks  kokosmelk

1 boks  hermetiske tomater, grovhakkete

2 terning  grønnsakbuljong

1-2 ts  chilipasta

2 ts  soyasaus

Skjær kinakål i tynne strimler og vårløk i biter.  Kok opp kokosmelk, hermetiske tomat og grønnsaksbuljong.

Tilsett vårløk og kinakål.

Kok et par minutter.   Del seifilet i mindre stykker  og legg dem i suppen.  La det trekke i til fisken er kokt.

Smak til med chilipasta, soyasaus og salt.  Evt litt hvitvin, den hever smaken på suppen.

Server med godt brød.

 

Kremet soppsuppe

På handletur i går fikk jeg øye på en pose med kremet soppsuppe og fikk utrolig lyst på det.  Et lite problem var det dog, for mye karbohydrater.  Da er det to valg, enten glemme det eller lage det selv og siste alternativ var det beste fant jeg ut.  Kanskje ikke rette sesong for soppsuppe, men sopp plukking har altid foregått i grønsaksavdelingen for meg ikke i skogen.  Butikken jeg var i hadde ikke veldig godt utvalg i sopp så jeg tok med en pose frossen soppblanding og en god porsjon med friske chaminonger.

Suppen ble til av følgende :

500 gram sopp
4 sjalottløk
8 dl hønsebuljong
1,5 dl fløte
2 dl crème fraîche
1 ts tørket basilikum
salt
pepperRengjør soppen, kutt den i småbiter Finhakk sjalottløk og surr dette på middels varme i en gryte til det er mykt.  Det tar 8-10 minutter.

Hell på hønsebuljong og la det hele småkoke i 10 minutter sammen med basilikum.


Når vi ikke kan jevne suppen på tradisjonell måte må alternativ brukes. Ta ut ca halvparten av soppen og litt kraft, mos dette samme til en fin purre med stavmikser og ha det tilbake i suppen sammen med fløten og creme fraiche.  La småkoke et par minutter, smak til med salt og pepper og server.Jeg fikk utrolig lyst på urtebrød til og endte opp med å lage et foccaciabrød.  Kanakje ikke helt klassisk til slik suppe, men utrolig godt

Albansk suppe fra Lchf-bloggen.

Det har vært en knapp uke nå som har vært temmelig hektisk -på en merkelig måte.  Samtidig har jeg ikke vært helt i toppform så mat har blitt skjøvet i bakgrunnen og mange lettvindte løsninger -som ikke nødvendigvis har vært så bra har florert.  Blogging har og vært skjøvet langt bak i tankene, og jeg har følt meg temmelig uinspirert noen dager.

Heldigvis er slike tilstander forbigående og jeg føler ting faller på plass igjen.
I går ettermiddag var jeg i gang igjen med ordentlige måltider og det første jeg  gjorde var å teste ut en av rettene til  Frida på LCHF bloggen .  Nærmere bestemt Albansk suppegryte med kjøtt og purreog oppskriften finner du her
Dette var en lettvindt og grei suppe -fort å gjøre klar og så bare la den godgjøre seg i ovnen.  Og smaken var bare fantsastisk – midt i blinken for en som elsker purre.  Eneste innvending som kom på retten her var at det ikke var noe rester igjen på kvelden da sønnen var på sin vanlige snokepåkjøkkenet-tur.  Kan virkelig anbefales videre.


Koker i ovnen
Klar på tallerken -skikkelig god suppe

 

Blomkålsuppe

Blomkål er en stadig gjenganger i kosten og i dag i form av suppe.  Det er enkelt greit å lage selv -selv på lavkarbo.

Et stort blomkålhode renses for de groveste bladene.  Del i mindre buketten og skjær de små bladene og stilken i mindre biter stilkeindre biter.  Legg noen fine små buketter til side til pynt i ferdig suppe.

Jeg koker blomkålen godt mør i grønsaksbuljong.  ca 5 dl eller litt mer om det trengs for dekke blomkålen.  Kok til den er godt mør.

 

Når blomkålen er  mør – sil av vannet -men ta vare på kokekraften.  Mos blomkålen i blender elller tilsvarende -jeg bruker litt av kokekraften med her – pass på at det blir helt glatt .

Hell den finmoste blomkålen, kraften og nesten  et beger med fløte ( la en liten dl være igjen) tilbake i gryten – ha og i de bukettene som ikke er kokt og la det hele småkoke i 5-10 min. Er suppen for  tykk kan mer vann eller fløte tilsettes.  Jeg hadde i mer vann i dag, var tom før fløte – kanskje litt for mye så  måtte krydre litt ekstra.   Pepper, muskatnøtt  litt hvitløkspulver ogt litt av en grønsakbuljong terning.  Hadde ikke frisk hvitløk -ellers ville jeg hatt med en fedd i kokingen.  Når blomkål bukettene er passe mør bland fløten som er igjen i boksen med 2 eggeplommer, trekk suppen av varmen og rør fløte eggeblandingen inn i suppen.  La den få et par min på svak varme før servering.

 

Meksikansk tomatsuppe.

I går skrev Lena Beatrice om tomatsuppe og postet et par linker til oppskrifter.  Samtidig  spurte hun om forslag til proteinkilder. Jeg tenkte -og foreslo meksikansk variant   – og har lyst på det siden.
Til nå har jeg hatt tomatsuppe stort sett fra pulver  eller helst  fra  disse  posene med ferdig suppe,  Så lage selv virket spennende og hvorfor ikke ha suppe på en søndag ………

Leste begge oppskriftene Lena postet link til og valget falt på denne : Jeg hadde ikke alle ingrediensene, så noen små endringer ble det -tilsatte og litt mer krydder – resultat ble som følger

500 gr tomater (blanding av vanlige, plomme og cherry)
1/2 løk
1/2 kinesisk hvitløk
1,5 ss tørket timian
1 ss tomatpurre
2 ss smør

Dette freste sammen i en gryte til tomatene og løken var myke og falt godt sammen

 

 

Tilsett:
5 dl grønnsakbuljong
La det hele koke i 30 min.

 

Jeg ville gjerne ha litt mer smak.  Derfor tilsatte jeg (mot slutten av koketiden)
1 ts paprikapulver
1 ts knust chili (fra glass )

Det var veldig lys farge i starten men fargen ble dypere etterhvert som den kokte

Etter 30 min tilsett
2 dl fløte og la suppen koke et par minutter og mos det hele sammen med stavmikser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pga fløten er suppen relativt lys, men smak og konsistens er utrolig.

Sammen med suppen vil jeg ha litt tilbehør i tallerkenen :

Kokte egg er en selvfølge.

 

 

Jeg har rester av kalkunmiddag sist søndag -de kuttes i terninger og varmes

 

 

Til slutt : litt revet ost og rømme

 

 

I de meksikanske tomatsuppene jeg har fått servert rundt om,  er det  gjerne tacochips.  Det og lavkarbo går ikke så greit, så jeg har prøve meg på lage chips av ost -osteskiver på bakepapir -20 sek i mikro da blir den myk -et lite dryss spisskum og videre 30 sek –  (dette er tider som passer i min mikro -test deg frem i din egen ) Hadde trodd de ville smelte i den varme suppen men holdt seg greit og ga litt «crispy» tyggemotstand

 

 

Ha suppe og tilbehør i skål – toppe med frisk rømme –  Fantastisk god og utrolig mettende.

 

 

 

 

Man kan og ha kyllingkjøtt eller stekt kjøttdeig -krydret med spisskum feks for tacosmak -jeg foretrekker egentlig kjøttdeig -men det går fint med kylling/kalkun -eller kjøttboller.
Takk Lena for inspirasjon og ide’ blir oftere tomatsuppe her fremover !!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →