Sennep glasert skinke

 

Dette er en advent middag som har gått igjen hos oss i mange mange år.  Enkel å lage og får et ekstra lite løft med glaseringen.   Jeg har hatt innlegg om den for et par år siden men en god ting kan ikke gjentas for ofte.

Jeg bruker røkt skinke, hamburgerrygg eller lignende.  Ferdig kokt skinke kan brukes eller man kan ha rå skinke som man koker først.

Rå skinke trekkes i kokende vann i en time og så kan den ligge og trekke i laken i et par timer til.  Koker jeg skinken selv setter jeg den gjerne på rett etter frokost og lar den ligge i kokevannet frem til jeg skal bruke den.

Når skinken skal glaseres fjerner en nettingen som er rundt, samt svoren og fettlaget under.

Smør så på en bladning av

1 eggeplomme

1 liten ss tagatesse (eller sukrin)

1-2 ss sennep.

Jeg syns det er best med den grove sennepen men det glasset sto tomt i kjøleskapet.

Smør senneps blandingen utover skinken og sett den i ovnen på 200 grader til det er en fin og gylden skorpe på sennepen.  Ha skinken i en form eller på rist i oven med panne under så slipper du at det drypper ned i ovnen.

Ta skinken ut -skjær den i fine skiver og server med rødkål, kokte grønsaker  og rørte tyttebær 

 

 

Svinefilet med baconost

Jeg har brukt mange forskjell ting som fyll i svinefilet opp gjennom årene.  Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle prøve et tips jeg fikk om å bruke baconost som fyll.

  • Svinefilet
  • baconost
  • bacon

Rens svinefileten for hinner og hardt fett og snitt den på langs (ikke helt gjennom ) slik at det blir en lomme midt i .

Smør på godt med baconost, jeg brukte godt over halve esken )

Lukk lommen og surr bacon rundt.

Brun fileten godt i panna og la ettersteke i ovn 15 min på 190 grader. La hvile i 5-10 min.

Ingen tvil om at det var god mat , men osten smeltet vekk og det var ikke mulig å se at det hadde vært noe fyll inni selve fileten da jeg kuttet den opp, kjente et snev av smaken på osten. Jeg tror nok fastere oster egner seg bedre enn smørost gjør til brukes som fyll eller at man bør lukke kjøttet sammen med feks tannpirkere (obs nøytrale uten smakstilsettinger).

Skal nok prøve det igjen – kan jo ikke gi meg etter et forsøk for se om jeg får osten til holde seg der den skal.

Serveres med grønsaker eller grønsakmos.

Nakkekotletter med kokosmelk

Det er ikke altid like lett å finne på hva en skal ha til middag.  Noen ganger dukker bare ideer opp etterhvert som jeg holder på. Det viser seg gjerne at  jeg ikke har det jeg tenkte bruke, men har noe annet som kan erstatte det.  Slik var det da jeg skulle steke noen nakkekotletter i full fart.  Jeg hadde ikke mye av noe tilbehør, men litt av noe kan fort bli godt det og.  Ikke noe saus jeg kunne bruke til saus hadde jeg heller, annet enn en liten boks med kokosmelk.

Følgende ting ble til en ganske så god rett:

Nakkekotletter ( del de gjerne i to)

1 paprika

1 løk

litt sopp

ca halv bunt asparges

1 liten boks kokosmelk

estragon

salt

pepper

 

Del sopp løk paprika og asparges i noenlunde like biter og surr det hele i smør.

Når soppen begynner få farge, sett det hele til side.  Stek nakkekotelettene, krydret med estragon samt salt og pepper.

La kotlettene  ettersteke på svakere varme sammen med grønsakene.  Tilsett kokosmelken og la det få et oppkok og småkoke noen minutter.

Smak til med mer krydder, evt en liten skje dijonne sennep og server.

Svinefilet på grønnsak-seng

Svinefilet er en grei og rask kjøttrett å tilberede.  Det er utallige måter å variere den på men jeg har denne gangen valgt en superenkel variant. Mengden varierer man etter hvor mange som skal ha mat.  Jeg skulle bare lage til to personer så en filet holdt.

Svinefilet

brokkoli

blomkål

paprika

purre

sopp

Rens og del grønnsaker og sopp. Jeg valgte å brune soppen litt.  Legg grønnsakene i en ildfast form, og ha den brunete soppen på toppen.

Ha salt og pepper over.  Svinefileten renses for hinner og brunes lett rundt i en stekepanne med smør.  Legg den på toppen av grønnsakene og kok ut pannen med litt vann, hell denne kraften over kjøtt og grønnsaker.

Stikk et termometer i  fileten.  Sett formen i ovnen ved 175 grader og stek til termometeret viser 72 grader.  Ta ut formen, dekk den med aluminiumsfolie og la hvile i 20-30 minutter før servering.

Svinebiff med kremete grønsaker

Jeg kom over noen biffstykker av svinefilet og fant ut at det var utrolig lettvindt og grei middag.  Fort å lage og gode variasjonsmuligheter.

Middagen her ble ganske enkel

Krydre kjøttet og stek det som en biff – jeg stekte 3 min pr side og lot det deretter hvile.

 

 

Mens kjøttet hviler freser jeg opp sopp og løk i godt med smør. Dette surrer til det begynner bli mykt.  Da tilsetter jeg strimelet squash (endelig fått julienejern)

 

 

Lar squash surre med noen minutter for jeg heller over fløte som får et lite oppkok.  Rask og godt tilbehør.  Smake til med salt og pepper og klar for servering.

Svinestek med sellerirot fries

Søndagsmiddagen i går var svinestek – dagen var ganske travel så jeg gjorde det jeg altid gjør når jeg ikke «gidder tenke» -hadde kjøttet  i leirgryte.  Salt og pepper og et godt dryss med estragon over på med lokk og inn i ovn på 175 grader og 2- 2,5 timer i ovnen så er steken skikkelig god og mør.

 

Jeg har også sopp og løk som jeg freser sammen i en stekepanne – når det er ferdig heller jeg kraften fra steken oppi gryten og lar dette koke en stund -tilsetter fløte og mer estragon.  Estragon kom inn i kjøkkenet her etter et innlegg av Frida på Lchf-bloggen .
Sausen i dag er en skikkelig lettvariant av hennes, men forandring fryder 😉 Når det hele har kokt sammen litt moser jeg det glatt med stavmikseren -får dermed en tykkere saus.

Det nye og spennede i dagens måltid er at jeg prøver meg på sellerirotfries -fra Jannicke på bloggen; En sunn familie.

Det er bare meg som skal ha disse i dag så jeg nøyer meg med en kvart sellerie.  Skreller , kutter i staver og steker i varm rapsolje som jeg har i en liten gryte – egentlig veldig lurt -liten diameter, mindre olje og høye kanter på gryta.  Når stavene har fin farge tar jeg de over i en liten ildfast form -salter og pepprer og lar de ligge i stekeoven til resten er ferdig.

 

ferdig kuttet – klat til oljen
her freser det godt
ferdige -gyldne og fine

 

I tillegg til kjøtt, saus og friesene har jeg bare helt enkel napolitanasalat


 

Sellerirot friesen er skikkelig god -sprø får jeg de ikke, men det gjør ikke noe -ikke siste gangen disse lages – utrolig enkle og utrolig god smak -anbefales !

 

Svin indrefilet med salat

Her i huset skjer det stadig noe – og det har tendens til skje i forbindelse med middagen ……. Denne gangen var det faktisk meg som var seint hjemme, og da jeg kom gikk sønnen som er eneste hjemme denne uken i tillegg til meg selv.  Der sto jeg, sulten og uten egentlig lyst til lage så mye siden det plutselig var middag for en og ikke for to,  men en svin indrefileten var tatt ut av frysen og lå der ferdig tint.  Dermed ble det en rask alternativ middag fra den opprinnelige plan.

Det er ikke mye hinner og fett på en svinefilet, men det som er hardt er det lurt skjære av.  Derettet krydrer jeg den -idag prøvde jeg bare med chilisalt fra LCHF bloggen.  Jeg steker i stekepanne med lokk -Godt med smør og høy varme og brune fileten på alle sider.  Når den har fått en fin farge trekker jeg pannen tilside legger lokk på og lar det hele stå. Denne indrefileten er relativt tykk så den får ligge  i 25 min,  er den tynn holder det med 20 min.

De minuttene bruker jeg til lage en salat -rett på tallerkenen.  Tomat, agurk, noen oliven , marinert hviløk, litt paprika og marinert ost – de har jeg ikke testet i salat før, de gir ingen usmak – til slutt et par skjeer med tatziki over.  Har kjøpt den ferdig denne gang.

 

 

Når tiden til kjøttet er ute, skjærer jeg noen tynne skiver legger det på tallerkenen med salaten -noen skjeer med kraft fra pannen over kjøttet – rask enkel og god middag.

 

Juleskinke

 

Denne middagen pleier vi ha en av advent søndagene hvert år, og den er kjempepopulær her i huset.

Jeg pleier sørge for å ha en hamburgerrygg/røkt skinke med meg hjem fra danmarkstur ( og at den overlever til advent)  Ikke alle har mulighet for grensehandel så det går helt fint å bruke bayonneskinke eller annen røkt skinke.

 

 

Skinken jeg har, koker jeg i vann en time, trekker gryten av varmen og lar det hele stå,  Den skal minimum trekke en time slik, men jeg gjør dette tidlig på dagen og lar det stå slik til en times tid før middag.
Da setter jeg ovnen på 200 grader.  Skinken taes opp -nettingen fjernes. Eventuell svor på skinken fjernes.

 

 

Legg skinken over på risten fra stekeovnen -bruk sky-pannen under med litt vann i – det vil dryppe. Oppå fettlaget på toppen av skinken smøres følgende blanding:

3 ss grov sennep
1 ss dijonne sennep
1 eggeplommer
1 ss sukrin

 

 

( Det er to eggeplommer på bildet selv om jeg skrev en -hadde gjester -to skinker dobbel sennepsblanding 😉 )

Sett skinken i oven og la stå til det er gylden og fin farge på glasseringen

 

Før glasering

 

Skjæres i tynne skiver -serveres med blomkål og brokkoli pluss surkål.  Litt smeltet kviteseid smør er og nydelig til, samt rørte tyttebær

 

Ferdig glasert skinke.

Nakkekoteletter i estragonsaus

 

I går var det en oppskrift i LCHF-bloggen som jeg umiddelbart satt på menyen til fredagskvelden her i huset.

Har hatt nakkekoteletter i frysen som jeg har oversett noen uker så denne oppskriften passet utmerket.  Eneste jeg trengte til den var estragon, og den jakten sendte meg gjennom 4 butikker, men jeg fant det til slutt.

 

klar til gryten 

 

Dufter herlig 

 

 

Var skikkelig gode nakkekoteletter -anbefaler videre 🙂

Oppdatering :  Noen timer etter vi har spist kommer 19 åringen hjem fra jobb og varmer sin porsjon – han begynner spise og så kommer kommentaren : «jækla god saus da -hva har du i den -håper du husker den til senere …….. »
Bedre skussmål kan du knapt få , Frida 😉

Høstgryte med svinekjøtt

 

Det har vært stille her en uke nå – det er høstferie og jeg har vært bittelitt borte, men og helt alene hjemme de dagene jeg har vært her så da er det blitt lite kokkelering.  Men det er på tide å ta seg sammen og lage noe ordentlig mat selv om en er alene – pluss da rekker jo maten til flere måltid og 😉

I dag fikk jeg lyst på en skikkelig kjøttgryte og jeg har satt sammen og endret litt på et par av min mors gamle oppskrifter.

600 gram svinekjøtt
1 løk
1 rød paprika
1 gul paprika
1 stor purre
1 bunt brokkoli
4 dl grønnsak kraft
1 dl creme fraiche
25 gr valnøtter

 

 

Kjøttet deles i terninger og brunes.  Løk has med når kjøttet er halveis brunet .

Hell på 4 dl grønskabuljong og la kjøttet koke i ca 40 min så tilsettes først brokkoli, deretter purre og paprika og la det koke til det knapt er mørt.

 

Tilsett creme fraiche og gi det hele et oppkok.  Smak til med salt og pepper.   Grovhakk valnøttene og tilsett likefør servering.

 

For de som ikke spiser lavkarbo kan det serveres poteter eller ris.  Vi andre klarer oss med gryten som den er

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →