Stekte epler

Nyttårsaften nærmer seg, og det er en dag man gjerne skal servere en liten dessert etter middagen. Jeg har testet ut, en for meg,  helt ny dessert.  Jeg har aldri har prøvd meg på dette  før, men så det,  og  smakte  det på et julebords buffét og ble fristet.

Det er brukt halve epler, et halvt per porsjon.   Jeg valgte fine røde epler de var ganske faste i «fruktkjøttet»

Del eplene og grav ut det verste av kjernen med en t-skje.   Ha på et lite dryss tagatesse /sukrin og litt kanel, jeg valgte å gni to halve epler sammen slik at det ble jevnt fordelt med sukker /kanel.  Sett de så i form og i varm ovn på 200 grader .

Steketid 30 -40 minutter. Steketiden påvirkes sikkert av om eplene er faste eller litt melne Under steking blåser de seg litt opp men faller ned i skallet igjen når de tas ut av ovnen.

Avkjøl litt og server med en liten klatt krem.  Frisk og god dessert.

Pannacotta

Jeg driver og testlager et par desserter til julens selskaper.  Panacotta er en dessert som lett kan gjøres mer lavkarbo vennlig med å bytte ut sukkeret med sukrin,  tagatesse eller stevia.  Jeg bruker tagatesse siden jeg reagerer med kvalme på sukrin, og enda ikke har testet ut stevia. Panna cotta er en nydelig lett dessert som de fleste liker.

Bildene tok jeg i full fart og sjekket ikke om de var ok.  De er langt fra beste kvalitet men jeg legger ut nå likevel før jeg har perfekte bilder slik at flere kan ha tilgang til oppskriften og sjekke om det er noe å bruke.

Da jeg lagde testen min og tok bilder hadde jeg ikke vaniljestang og brukte vanilje i pulverform.  Dette gir mye mer svarte prikker av vaniljen i panna cotta-en.  Jeg lagde heller ikke bringebærsaus, men brukte bare bittelitt bringebær syltetøy på toppen.  Greit nok til en rask prøve til husbruk men til selskap må de rette ingredienser og tilbehør frem.

til 6 porsjoner trengs :

5 plater gelatin

7 1/2  dl fløte

2-3 ss tagatesse eller sukrin

1 vaniljestang

Bløt opp gelatinen i kaldt vann. Kutt opp vaniljestangen og skrap ut frøene.

Varm  forsiktig opp fløte, tagatesse, vaniljestangen og frøene fra den.  La det komme opp til kokepunktet, men pass på at det ikke koker.

Ta pannen fra varmen, fjern vaniljestangen og  rør inn  den oppbløtte gelatinen (press ut vannet av den først). Hell blandingen i porsjonsformer og sett i kjøleskapet for at det kan stivne.

 

Sammen med panna cotta serverer man gjerne en bringebærsaus.

200 gram bringebær

1dl vann

1-2 ss tagatesse (etter hvor søt du vil ha den)

litt lime saft

Kok opp vann og sukker, la sukkeret bli helt oppløst for du har i bær og litt limesaft (1/2 -1 ts)  kjør det hele glatt med en stavmikser.

Når panna cotta-en er stivnet og klar til servering helles litt saus på toppen av glasset.

 

Friske bær med eggedosis krem

Inspirert av alle bærene som er å få kjøpt om dagen oppsto denne lille desserten. Utrolig enkel og  skikelig  gode smaker av sommer og sol.

  • Bringebær
  • jordbær
  • blåbær
  • 2 egg
  • 1 ss tagatesse
  • 1 boks kremfløte
  • vanilje (jeg bruker rent vanilje pulver)

Del de største bærene og bland alle sammen

Pisk eggedosis av egg og tagatesse

Pisk fløten og vaniljen til krem.  Bland sammen eggedosis og kremen og server sammen med bærene.

Enkelt og utrolig godt.

 

 

 

Smuldrepai med rabarbra

Jeg har i mange år laget en smuldrepai som bare er fantastisk god.  Prøvde en variant av den i fjor med stikkelsbær, nå har jeg masse fine rabarbra i hagen og prøver en liten vri fra fjorårets. Denne kan lages ferdig i god tid før steking.

500 gram rabarbra

1 ss sukrinmelis til drysse over rabarbraen

1,5 dl malte mandler 1,5 dl mandelmel

ca 1 dl sukrinmelis ( reager du på sukrinsmak som jeg kan det være lurt med litt mindre )

1 ts bakepulver

1/2 ts vaniljesukker

2 egg

1/2 kopp smeltet smør

Rens rabarbraen, kutt den i stykker og ha den i en smurt form.  Dryss sukrinmelis over rabarbraen og rør det sammen.

Bland mandelmel og malte mandler, sukrinmelis, bakepulver og vaniljesukkersammen i en bolle.  Jeg vil tro det går fint med bare en malte mandler eller bare mandelmel også,  men jeg valgte denne varianten nå.   Bland inn to egg.

Jeg rører eggene inn med en gaffel slik det skal gjøres i orginaloppskriften med mel – der er det viktig ikke bruke mikser eller lignende For å  fordele deigen over rabarbraen klapper jeg den ut mellom to lag plastfolie og hvelver den over rabarbraen.

Det gjør ingenting om den sprekker litt, det skal jo egentlig væe en smuldrepai.  Nå kan paien fint stå før den skal i ovnen, jeg har mange ganger tatt den med meg til andre for steke den der feks.

Før formen settes i ovnen skal 1/2 kopp smeltet smør helles over formen. Stek ved 200 grader i ca 30 min, men følg med, mulig noen må ta den ut før eller gi den noen ekstra minutter.  Ovner er forskjellige

Dette er med på å gjøre iallefall orginalen med mel sprø og fin på toppen.  Jeg er ikke sikker på om smøret kune vært i selve deigen her for den får ikke samme sprø skorpe som den med mel gjør.  Smaker godt gjør den dog .

Jeg har dessverre ikke bilde av ferdige produkt.  Jeg fikk en telefon da kaken var ferdig, fisket den ut og svarte fraværende ja de kunne ta til «gutta»  resten egnet seg ikke for fotografering 😉    Kaken er god med bittelite grann is, eller pisket krem.

Kokostarteletter med mørk sjokolade

I vinter fant jeg en oppskrift i et blad som jeg klippet ut og ville prøve.  Den har blitt liggende uten at jeg har gjort noe med den, men nå hadde jeg plutselig et par eggehviter til overs og fant ut jeg ville prøve oppskriften.  Den kommer vel i kategori dessert / konfektkake.  Byttet ut sukker med sukrin fra orginalen og dermed ble den mye mer  riktig.

2 eggehviter
1/2 dl sukrin
1 dl kokosmasse

1 1/4 dl kremfløte
200 gram mørk sjokolade(minst 70%)

Sett ovnen på 200 grader.

Pisk sammen eggehvite sukrin og kokos – JEg valgte piske eggehvite og sukrin litt sammen før jeg hadde kokos i – Fordel det hele i 8 muffinsformer av aluminium smør de lett i bunn.  Jeg brukte det denne gangen men neste gang vil jeg prøve med sikikonformene vil tro de er lettere å få ut av formen da.
Sett de midt i ovnen og stek i 8 min La de hvile noen minutter etter steking.

 

 

 

Mens de steker kok opp fløte -ta av varmen og ha i sjokoladen som er brukket i biter.  Rør den inn til den er helt smeltet.
Fordel sjokoladen i formene og sett de i frysen i 10 -15 min

 

 

Server evt med et lite dryss kakao over, noen bringebær og blåbær -eller bare som de er.

 

Sjokolade dessert med rom

 

Dessert er ikke noe vi har mye her i huset.  Det blir som regel rundt juletider jeg glimter til på den fronten.

I boken «Deilig sjokolade»  fra spektrum forlag fant jeg denne desserten:

225 gr mørk sjokolade (75 %)
4 egg  skilles
ca 1 dl sukrin  ( vel det sto sukker, men slikt bruker jo ikke vi 😉
4 ss brum rom
4 ss kremfløte

Smelt sjokoladen i vannbad – avkjøl
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukrin.  Ha den avkjølte sjokoladen i eggedosisen og vend den inn med romen og kremfløtren.  Når jeg skal ha veske i slike oppskrifter bruker jeg altid måleskje.  Vanlige spiseskjeer en som regel mye mindre en en måleskje i spiseskjeformat så det kan fort bli feil veskemende.

 

 

 

Pisk eggehvitene stive og vend det inn i sjokoladeblandingen i to omganger.

 

 

Hell i 6 porsjonsglass og sett det i kjøleskap i minst to timer.  Pynt med krem før servering.

 

 

Vi som spiste denne desserten hadde litt forskjellige oppfatninger av den.

Noen syns den var for mye sjokoladesmak og  mente den var for kraftig.  Dette er de som er lite glad i sjokolade og klarer fint å dekke behovet med en rute melkesjokolade.  Sjokolade elskerne i familien hadde null problem med få den i seg.  Jeg elsker sjokolade og syns den var god, men var innom tanken at litt mindre sjokolade -evt litt mer fløte eller faktisk droppe hele rom-en …… men så har jeg og en innebygget mening at oppskrifter er til for å endres 😉

 

Fondant lignende dessert

 

Plutselig kom det fyklende et skikkelig uvær og jeg fikk en sånn følelse av det er fredag og jeg har lyst på noe …… Ikke enlkelt når man knapt har noe som kan dekke slike lyster, men eksperimentere med det man har kan en jo.  Jeg tenkte pannekaker men så fort at det var sørgelig lite philadelphia ost igjen.   Og det var da jeg fikk ideen -hva med piske eggedodis av  egg og sukrin melis (tomt for vanlig sukrin ) deretter tilsette smeltet kokesjokolade –  og så  prøve det som kake  og så tilsette osten.

Jeg endte med følgende :

1 egg
1 ss melis
30 gram philadelphia
30 gram kokesjokolade 70%

Smelt sjokoladen mens eggedosis piskes – tilsett ost og sjokolade og bland godt sammen – Kunne nok hatt litt mer sjokolade men det har vært mus (eller rotter ??) i pakken

Fordelte røren i to store muffinsformer – pløvde ut hver sin steketid i mikro

 

 

1 min gir en gjennomstekt kake/pudding

 

ganske fast i formen

 

40 sek en mer fondant lignede konsistens og absolutt best.

 

fondant lignende, men bør ha mer sjokolade

 

Mener jeg har lest i en eller annen blogg at noen har prøvd lignedne, men husker desverre ikke hvilken det var
Konklusjon:
Grei desserteeller kaffekos  om en nøyer seg med 40 sekunder steketid (og har litt mer sjokolade i )
– kansje jeg må prøve ut litt mer ……….

Bringebær og blåbær med med cottagecheese og philadelphiaost

 

På butikken her en dag hadde de bringebær og blåbær til bare 19 kr kurven så jeg klarte ikke stå imot.  Vel hjemme begynte jeg lure på hva jeg skulle gjøre med de.  Løsningen ble enkel -og god etter min smak.

Jeg tok enkelt og greit en spiseskje philadelphia ost og en spisesskje cottage cheese og blandet det godt sammen med en gaffel – litt hardt ettersom det kom rett fra kjøleskapet så gå skålen 30 sek i mikroen.  Deretter blandet jeg  bærene godt inn.  Hadde noen på toppen til slutt.

 

 

 

Ble en enkel grei sommerlig dessert eller bare kveldskos.

Hjemmelaget IS

Jeg lette etter en gammel oppskrift på en iskake for leden da jeg kom på ideen -hva med lage sin egen is – jeg har brukt noen kvelder se på ulvene hive innpå en to-liter og tenkte det kunne jo være greit å ha mulighet for en is jeg og kan ha.  Riktignok er der vel noen lett-iser å få kjøpt, men jeg kan ikke si jeg har prøvd de ut eller sjekket innhold av karbohydrater i noen av de, men hvorfor ikke bare teste ut sin egen variant.  Jeg har brukt to forskjellige metoder og skal komme med min mening om begge.  Jeg har og regnet ut karbohydrat innholdet i isen for være sikker på at jeg ikke lurer meg selv.

IS med hasselnøtter og sjokolade

3 egg
1,5 ss splenda
3 dl kremfløte

2 ruter premium dark 85% – hakket
25 gr hasselnøtter – hakket

 

premium pistasj på bildet , men brukte 85%

Pisk eggedosis av egg og splenda, og pisk krem , bland disse to sammen og tilsett sjokolade og nøtter.

 

Bland inn og ha det i en passende boks, før det settes i frysen.  sjokoladen -og særlig nøttene var litt tunge så dalte en del til bunns . Fikk 9 dl is av denne.

 

Jeg har regnet litt på karbohydratene her hele denne  har 14 gr karbohydrater -og burde holde til noen porsjoner

IS med bringebær

Den andre isen har en litt annen fremgangsmåte, og jeg har brukt frosne bringebær som smakstilsetting

3 egg
1,5 ss splenda
3 dl kremfløte

150 gr frosne bringebær

Pisk krem
Skille eggeplomme og hvite .  Pisk  eggedosis av eggeplommene og splenda og stivpisk eggehvitene.
Bland krem og eggedosis og deretter blandes eggehvitene inn i kremblandingen

 

Krem og eggedosis

Bringebærene løftes forsiktig inn i blandingen.  Jeg hadde frosne bær og bladet de inn frossen. mulig det hadde vært bedre å tine de, men det får isåfall forsøkes en annen gang .

 

Det ble litt mer volum av denne isen så her ble drøye 11 dl is
Karbohydrat innhold i denne er 18,7gr og det er bærene som trekker opp

Begge isene blir veldig harde og krystallisert men når de får tine litt er de ok.  Kunne nok klart meg uten såpass med krystaller men det sies det blir mindre om en  rører litt i isen etter en liten time i frysen -det tenkte ikke jeg på.  Begge isene trenger litt tid på benken før det er mulig å få noe ut av boksen – den med sjokoladen lengre enn isen med bær. litt upraktisk når man bare vil ha en liten porsjon.
Isen med stivpiskete eggehviter  er lettere i smaken og friskere syns jeg – kan være en kombinasjon av bærene og det at den er litt luftigere pga eggehvitene. Litt mye smak av egg – tror jeg vil redusere med et egg neste gang.

Gele og fromasj – andre og endelige forsøk

Når jeg først har satt meg i hodet at jeg skal finne den perfekte oppskrift skjer det enten nesten med en gang eller det blir liksom ikke helt noe av.  Med geleen og fromasjen kom forsøk nummer  to fort.  Jeg oppdaget en ting dagen etter jeg hadde laget de at  både geleen og fromasjen fastere men men kanskje ikke elt perfekt enda -dog geleen bedre enn fromasjen  -kan ha en sammenheng med at jeg hadde puttet de i svaledelen av kjøleskapet ? At de dermed trengte litt lenger tid …………
Uansett hele produksjonen ble spist opp samme dag to av en av de håpefulle -han mente jo det ikke var rare boksen så det ble en liten porsjon -i hans øyne 😉

Utifra dag to erfaringene ble oppskriften endret til

Gele

14 plater gelatin
3 dl fun light (for litt mer smak)
7 dl vann

Bløt gelatin opp i kaldt vann -ferdig oppbløtt gelatin løses opp i 1/2 dl varmt(koke-pkt)  vann -røre godt til alt er oppløst, og blande i saften
Hell alt unntatt  2 dl( til fromasj ) i porsjonskåler eller ønsket skål /boks

Fromasj
Bløt opp 2 gelatinplater og løs de i minst mulig varmt (koke-pkt )
3 dl kremfløte
2 dl av saften fra geleen

Pisk stiv krem – ha oppløst gelatin i saften (disse to platene blir i tillegg til de som ble blandet i til geleen ) og blad det forsiktig i kremen mens det røres godt
Hell i form og la stå over natten i kjøleskap

 

perfekt konsistens

 

Av denne porsjonen fikk jeg en form på 9 dl

Hele porsjonen med fromasj gir 8, 7 karbohydrater, porsjonsformene mine er på 1,5 dl noe jeg syns er en passe porsjon – med det som utgangspunkt blir det ikke mer enn ca 1,5 gr karbohydrat pr porsjon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →