Julens godteri

Selv om  en går på lavkarbo vil en gjerne ha noe å kose seg med i julen.   Jeg har samlet noen av oppskriftene  på godteriene jeg har laget tidligere i bloggen. Jeg har langt fra tatt med alle, resten finner du undre oppskrifter /snacks.                                                                   Fritt frem å prøve seg men husk selv om det er mer tilrettelagt til et lavkarbo kosthold er det fortsatt en del kalorier så en skal ha det litt i bakhodet.  Å kose seg litt i jula er lov men det bør ikke dras med videre ut i det nye året som lovlig, helt ok siden det er lavkarbo tilpasset 🙂

 
salte mandler

kokosboller

Sjokolade med chili og mandler 

Fløtekarameller 

Sjokoladebar med vanøtter

Lavkarbo bounty

Nøttesjokolade 

Julekonfekt 

Pannacotta

Jeg driver og testlager et par desserter til julens selskaper.  Panacotta er en dessert som lett kan gjøres mer lavkarbo vennlig med å bytte ut sukkeret med sukrin,  tagatesse eller stevia.  Jeg bruker tagatesse siden jeg reagerer med kvalme på sukrin, og enda ikke har testet ut stevia. Panna cotta er en nydelig lett dessert som de fleste liker.

Bildene tok jeg i full fart og sjekket ikke om de var ok.  De er langt fra beste kvalitet men jeg legger ut nå likevel før jeg har perfekte bilder slik at flere kan ha tilgang til oppskriften og sjekke om det er noe å bruke.

Da jeg lagde testen min og tok bilder hadde jeg ikke vaniljestang og brukte vanilje i pulverform.  Dette gir mye mer svarte prikker av vaniljen i panna cotta-en.  Jeg lagde heller ikke bringebærsaus, men brukte bare bittelitt bringebær syltetøy på toppen.  Greit nok til en rask prøve til husbruk men til selskap må de rette ingredienser og tilbehør frem.

til 6 porsjoner trengs :

5 plater gelatin

7 1/2  dl fløte

2-3 ss tagatesse eller sukrin

1 vaniljestang

Bløt opp gelatinen i kaldt vann. Kutt opp vaniljestangen og skrap ut frøene.

Varm  forsiktig opp fløte, tagatesse, vaniljestangen og frøene fra den.  La det komme opp til kokepunktet, men pass på at det ikke koker.

Ta pannen fra varmen, fjern vaniljestangen og  rør inn  den oppbløtte gelatinen (press ut vannet av den først). Hell blandingen i porsjonsformer og sett i kjøleskapet for at det kan stivne.

 

Sammen med panna cotta serverer man gjerne en bringebærsaus.

200 gram bringebær

1dl vann

1-2 ss tagatesse (etter hvor søt du vil ha den)

litt lime saft

Kok opp vann og sukker, la sukkeret bli helt oppløst for du har i bær og litt limesaft (1/2 -1 ts)  kjør det hele glatt med en stavmikser.

Når panna cotta-en er stivnet og klar til servering helles litt saus på toppen av glasset.

 

Friske bær med eggedosis krem

Inspirert av alle bærene som er å få kjøpt om dagen oppsto denne lille desserten. Utrolig enkel og  skikelig  gode smaker av sommer og sol.

  • Bringebær
  • jordbær
  • blåbær
  • 2 egg
  • 1 ss tagatesse
  • 1 boks kremfløte
  • vanilje (jeg bruker rent vanilje pulver)

Del de største bærene og bland alle sammen

Pisk eggedosis av egg og tagatesse

Pisk fløten og vaniljen til krem.  Bland sammen eggedosis og kremen og server sammen med bærene.

Enkelt og utrolig godt.

 

 

 

Påske godt

For et par uker siden fikk jeg noen herlige silikonformer til konfekt. Disse er kjøpt i utlandet så jeg tror  ikke  det er mulig å få tak i akkurat disse de her, men både på jernia og helsekostbutikker har jeg sett små konfektformer.

Ene av disse brettene jeg fikk  er små påskefigurer andre to kan det og lages kjærligheter av, er et lite spor til en pinne i enden av hver utstansing. Og pinner til  fulgte med formene.

I går  kveld fikk jeg ånden over meg til lage noe å ha i disse formene .  Jeg tok utgangspunkt i oppskriften til sjokolade med chili og mandler   med noen små endringer ettersom jeg ikke hadde alt jeg trengte.

  •  100 gram cocosa
  • 200 gram mørk sjokolade
  • 100 gram hakkete mandler
  • 1/4 – 1/2 ts sambal oelek
  • en klype flaksalt (f.eks maldon)

Finhakk mandlene og bland i smeltet sjokolade og cocosa.  Ha i krydder

Disse formene er ikke så store så jeg måtte finhakke mandlene veldig.

Morsomme fasonger på konfektbitene når de er stivnet.

Jeg velger oppbevare de i en boks i frysen, gir de bare noen minutter på kjøkkenet før servering.

 

Sjokolade med chili & mandler

Denne oppskriften har blitt liggende som kladd siden før jul, kanskje på tide å få den publisert.

Igjen har jeg tatt utgangspunkt i et oppskriftheftet som var med i Allers i oktober 2011.   Jeg har brukt oppskriften nesten som den sto i bladet. Jeg hadde ikke frisk chili som opprinnelig var  hakket og strødd på konfektene, jeg prøvde meg med sambal oelek og blandet i selve konfektmassen

200 gram cocosa

200 gram mørk sjokolade

300 gram hakkete mandler

1 medium sterk chili (eller 1 ts samnal oelek)

en klype flaksalt (feks maldon)

knekkformer

legg hakkete mandler og litt salt  i hver form

Smelt sjokolade og cocosa bland det ordentlig sammen og hell litt i hverform -bruker du sambal oelek blander du også dette i massen . hell i formene.  dersom du bruker frisk chili strø litt på toppen av hver form.

La det stivne i kjøleskap eller fryser. Oppbevar kaldt og la få noen minutter i romtemperatur før servering.  Sjokolade med litt ekstra smak – neste gang tror jeg at jeg vil øke chilimengden litt, den kan være enda mer fremtredende enn den var på disse konfektbitene.

 

Lavkarbo kokosboller

I mange år har jeg laget kokosboller til jul.  De siste to årene har jeg unngått disse til ennladri så liten protest fra familen.   I hele høst har jeg gått med planer om teste ut å gjøre om oppskriften til lavkarbo og jeg har sett flere andre også har laget koksboller.  Så her kommer min versjon. Eneste endring fra den vanlige er at sukker er byttet med tagatesse og vaniljesukker er erstattet med ren vanilje (fås i pulverform på helsekosten )

4 eggehviter

2 ss tagatesse

6 plater gelantin

1/2-1 ts vanilje

1/2 dl kokende vann

Når kokosbollene er stive

1 1 1/2 plate 70 % sjokolade

1 god ss delfiafett. *

kokos

Gelantin legges i kaldt vann til oppbløting i ti minutter

Pisk eggehvite og tagatesse helt stiv, noen få saltkorn er med på gjøre eggehvitene stivere.  løs den oppbløtte gelantinen opp i 1/2 dl vann la avkjøle.  Når gelantinblandingen er kald hell det i en tynn stråle i eggehviteblandingen mens maskinen går på høy hastighet . Tilsett og vaniljen.  Pisk til massen er stiv og fluffy.   Kan ta opptil 10-15 minutter.

Sett den stive massen med to skjeer på en bakepapirkledd plate, eller bruk sprøytepose som jeg prøve denne gang..  Matpapri kan og brukes , men de ferdige bollene løsner lettere på bakepapir.  Jeg velger ikke lage de så store.  det blir flere boller av det, men man reduserer inntaket av søtt.  Kan jo være greit selv om det er lavkarbo.

Sett brettet med boller i kjølekap og la de stivne minst 3-4 timer før de dekkes med sjokolade og kokos.   Vend da kokosbollene forsiktig i smeltet sjokolade la renne litt av før de dyppes i kokos og settes tilbake på brettet. Dette blir fort litt klinete…………

 

La de stå i kjøleskap til sjokoladen er helt stiv.  Oppbevares kaldt i tett boks.  Kokosboller med vanlig sukker kan oppbevares i et par uker i hvertfall (om en gjemmer de godt ) Hvor dan holdbarheten er med tagatesse vet jeg ikke .   Jeg har lest at det fint går å fryse de, så det har jeg prøvd i år. De er forte å tine og en kan ta opp det antall en trenger hver gang.

Av denne porsjonen får jeg  ca 30 kokosboller – det er vanskelig å måle hvor mye kokos som kommer på, men jeg vil si det er ca 1,3- 1,5 gram karbohydrat pr kokosbolle.

 

*Jeg velger bruke delfiafett  for å få sjokoladen til holde seg mer stivnet -cocosa kan og brukes men da smelter sjokoladen fortere.  Har letet litt på lavkarbo.no og det er ikke noe der som sier en bør holde seg helt unna delfiafett -det er og veldig små mengde på et produkt som ikke er daglikost.

Kokoskos

Nok en ukebladoppskrift skulle prøves ut.  Da jeg var i gang fant jeg ut at det var for mye kokos for min smak så jeg endret den underveis. ¨Jeg byttet ut en dl kokos med 1 dl finmalt paranøtter – ble rimelig finmalte nøtter -litt mer grovhakket hadde sikkert ikke vært dumt heller men det fungerer helt fint med nøttene finmalt, smaken er like god.  Jeg endte opp med følgende opprinnelige mål i parentes der jeg endret.

200 gram cocosa

50 gram sjokolade minst 70 %

3 dl kokos (opprinnelig 4 dl )

100 paranøtter (erstatter 1 dl kokos og noe valnøtter )

50 gram valnøtter, (opprinnelig 100 gram -hadde ikke nok så tok ekstra paranøtter )

1 ts tagatesse (i orginalen sto 2 ts flytende stevia )

 

Smelte sjokolade og cocosa.  Bland inn det tørre.  Dette ble en ganske stor porsjion så jeg helte det i en form kledd med plastfolie og satte det i frysen.

Kuttet opp i terninger etter det er helt stivnet . Oppbevar i boks enten i kjøleskap eller fryser.  Jeg foretrekker fryser.  Trenger ikke mange minuttene på benken for de er klar til servering.

 

 

Peanøttstenger/ mandelstenger

Denne, som noen andre oppskrifter jeg har testet nylig, er fra Allers i oktober.  Jeg gjorde en liten endring på orginaloppskriften.  Den hadde en kommentar om tilsette litt vann om det var tørt, deigen var veldig tørr så jeg tok sjansen på å tilsette et egg. Jeg har og halvert sukrinmengden.(opprinnelig 1dl )Da ble oppskriften slik:

100 gram mandel- eller peanøttsmør

1/2 dl sukrin

1/4 ts salt

2 dl mandelmel *

1 egg

(sesamfrø)

Bland peanøtt/mandelsmøret og sukrin godt. Bland mel og salt og bland dette i smøret.  Tilsett et egg og rør det hele sammen.  Trill en «pølse» av deigen oig trykk den litt flat før den kuttes i skiver . 16 skiver fikk jeg.  I orginalen skulle denne rulles i sesamfrø, noe jeg droppet da jeg oppdaget at jeg  var tom for sesamfrø.

Stekes ved 175 grader i 10-15 min.  Avkjøes på rist og oppbevares i tett boks.  Smaker godt til en kopp  te.  Kakene blir litt fastere når de avkjøles.   De er ganske myek inni dog.  God smak men jeg tror jeg vil kutte de tynnere neste gang.  Kommer da å prøve halve tykkelsen tror jeg.

Endrer seg ikke så mye under steking . Er litt myke mens de enda er varme

I følge diett.no har disse 0.9 gram karbo pr stk forutsatt at det er 16 biter Hele porsjonen har 14,4 gram karbohydrat.

 

* I denne porsjonen er det brukt mandelmel  Jeg vil tro det og er mulig å bruke finmalte mandler .  Malte mandler trekker nok til seg mindre veske enn mandelmelet så mengden må nok endres noe da.  Karbohydratinnholdet vil og endre seg noe.

Konfekt med mandel- eller peanøttsmak

Denne oppskriften var også i Alles i oktober.  Opprinnelig laget med peanøttsmør.  Dette hadde ikke jeg i hus, men jeg fant det var en god anledning til kvitte meg med mandelsmør jeg har hatt stående og ikke helt visst hva jeg skulle bruke det til.  Sukrinmengden som var i opsskriften har jeg og redusert.

75 g smør

2 ss mandelsmør (eller peanøttsmør)

knapt 1/2 dl sukrin

1 1/2 dl kokos

4 ts kakao

Smelt smør og mandlesmøret (peanøttsmør) sammen.  Bland inn melisen, kokosen og kakaoen.  Hell det i en flat form dekket med bakepapir. (jeg har en form som er ca 22x 14 cm i bunnen )

Sett formen i kjøleskap et par timer før det deles i biter.  Jeg deler i 34 biter. Disse må oppbevares kaldt.  Jeg foretrekker å oppbevare de i frysen.  Det er litt lettere å bare ta en bit om boksen står i kjøleskapet, pluss jeg syns de er gode når de er skikkelig harde .

I følge diett.no gir dette 0,2 gram karbo pr bit eller 7 gram for hele porsjonen. Med peanøttsmør kan karboinnholdet bli litt anderledes.

Sjokoladebar med valnøtter

Ukeblader og aviser flommer over med lavkarbo om dagen.  Jeg har falt for fristelsen til kjøpe noen av bladene som har oppskrifter.  Mange av oppskriftene som påberoper seg å være lavkarbo har flere karbohydrater og ingredienser enn de jeg liker, men der er og noe som faller i smak og ser fristende ut.    Allers hadde for noen uker siden oppskrifter på søtsaker og jeg har hatt en kjøkkendag og testet ut noen av de.  Jeg legger de ut her fremover.  Det nærmer seg jul, og det kan da være greit å ha noen alternativer til de vanlige julegodtene.

Første oppskrift ut er Sjokoladebarer, disse var laget som bar baergegnet på mellommåltid.  Nå er det jo slik at med spise riktig til måltidene skal vi ikke ha behov for mellommåltid, så jeg vil bruke disse som konfektbiter.

Du trenger :

2 1/2 dl hakkede valnøtter

50 gr cocosa (jeg brukte extra virgin)

50 gram smør

1/2 dl kokosmasse

50 gram kokesjokolade 50%

Smelt sjokolade, smør og cocosa forsiktig.  Tilsett alt det tørre

Hell massen i en bakepapirkledd brødform.  Jeg brukte en 2 liters form, men måtte brette opp papiret litt slik at formen ble litt mindre og massen ble ca 1cm tykk

La stivne i kjøleskap et par timer før deling.  Ta da et hele ut av formen og del tynne skiver med en skarp kniv.

Jeg fikk 12 biter av porsjon.  Disse må oppbevares kaldt.  Jeg foretrekker frysen og så la de få noen minutter i romtemperatur evt før biten nytes.

Jeg har brukt diett.no til regne ut karbohydratene og der kom der frem 2,4 gram karbohydrat pr stk eller  28,8 gram karbo for hele porsjonen. )  Jeg synes vel mulig det ble litt store biter og vil nok dele de i to igjen  litt mer når jeg skal servere de. mindre karbohydrat pr bit og.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →