Scones med sesam mel

Funksjonell mat har lagt ut en del oppskrifter som er verdt ta en titt på.  Selv er jeg i ferd med å teste ut en del av de og først ut var sconsene de har.  Kjempegode og absolutt verdt et forsøk.  Sconsene er bakt med sesam mel, et relativt nytt mel som selges fra funksjonell mat eller i helsekost forretninger.

Til en porsjon trenger du

  • 100 gram sesam mel
  • 35 gram fiberhusk
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 50 gr linfrø/sesamfrø
  • 50 gr smeltet smør
  • 150 gr cottage cheese
  • 2 egg
  • 1-1,5 dl vann
  • Eventuelt 1 ts sukrin for å balansere smaken

Stekes i 20 -25 minutter ved 200 °

Bland alle ingrediensene sammen,  dette blir en relativt tung deig så kan være greit bruke kjøkkenmaskin dersom man har problem med armer eller skuldre.  Jeg pleier vanligvis kjøre cottage cheese glatt i en stavmikser, denne gangen brukte jeg den som den er. Før steking var det store hvite kuler av den men de smelter fint sammen med de andre ingrediensen under steking.

_DSC0464

Kjempegode scones/ rundstykker som og fint kan fryses.  Anbefales

_DSC0485

Grove frokost-ruter

Før jeg begynte på lavkarbo spiste jeg mye Ingers rugbrød -det første skikkelig grove brødet hun kom med, og som kun er i salg hos bakeren.  Ene bakeriet i byen her solgte også det som «rug-biter» – og de var utrolig gode med sprø skorpe over det hele.

I dag har jeg fylt opp lageret med brød og  fant jeg ut at jeg ville prøve en runde med lage det i langpanne.  Jeg har og fått en kommetar på innlegget om brødet fra en som prøvde steke det på denne måten så da MÅ jo jeg og prøve.  Gjentar oppskrift og fremgangsmåte her :

  • 1 beger Cottage cheese
  • 7 egg
  • ½ ss salt
  • 80 gr kruska kli
  • 120 gr linfrø
  • 200 gr solsikkefrø

Cottage cheese, egg og salt blandes godt i hurtigmikser eller med stavmikser slik at cottage cheese ‘n blir glatt . Ha i resten av ingrediensene.

Hell deigen i en langpanne med bakepapir og bre den jevnt utover.

Stek i ovn på 190 grader i ca 1 time, men følg med alle ovner steker forskjellig.

La brødet avkjøle på rist  før det deles i ruter.

Rutene kan fint fryses ned.  Tines raskt i mikro og deles i to før servering.  Disse blir definitivt en ny favoritt her.

Møllerens brød

Det er ikke lenge en skal ha på tv om dagen før en får reklamen for møllerens lavkarbo brød inn i stuen.  I dag bestemte jeg meg for å prøve dette brødet.  En pose ble kjøpt inn og jeg satte i gang.

Utrolig lett å fort å røre sammen deigen.  Rett i form -her passet min silikonform godt med målene som sto på pakken 12x 22 cm, min form er 10×22.

Så skal brødet rett i ovn og steke i 60 minutter ved 180 grader og det sies at brødet gjerne kan oppbevares i kjøleskap.   Jeg liker ikke ha brød i kjøleskap så her blir det delt og pakket med mellomlagspapir og i frysen.

Dette  er et  godt brød, kanskje litt for godt…..  for det trigger  «mmm jeg vil ha mer» følelsen hos meg, så noe hverdagsbrød blir det ikke her hos meg.   Jeg kjenner at to skiver ikke gjør meg så mett som mitt vanlige brød gjør.

Brødet består både av rug, hvetekli, bokhvete havregryn, solsikkefrø og linsfrø, så et blir litt karber i det totalt.  Pakken sier det er 12,9 gram karbo pr 100 gram ferdig brød.  Mitt ferdige brød veier 610 gram når det er kaldt (40 gram mer som varmt )  Jeg liker ikke så godt tykke brødskiver så jeg får 27 skiver ut av dette brødet   noe som gir 2,4 gram karbohydrat pr skive. Greit alternativ en gang i blant.

Dette innlegget er ikke skrevet  som reklame, Jeg er ikke blitt sponset av møllerens eller får noen form av betaling derfra.

En deig, mange muligheter

Jeg har lenge tenkt at jeg skulle samle alle de forskjellige variantene jeg har hatt av Nannas solsikkebrød, Nannah er fra lavkarbo.no og har også nå egen blogg   Denne brødoppskriften har vært basen for mange forskjellige varianter hos både meg og andre, noe Frida skrev et artig innlegg om i vinter. (linken i hennes innlegg til min variant er til min gamle nedlagte blogg- oppskriften er overført til denne bloggen og er gjengitt  i dette  innlegget.)

Selv har jeg brukt basisoppskriften til mange forskjellige varianter.  Jeg bruker ikke lenger dette brødet som dagligdags frokostbrød om jeg kan si det slik -der har jeg funnet grovere brød som er mer som et vanlig dansk  rugbrød . Skal jeg ha noe ekstra, brød til noe middag eller rundstykker el lignende er denne grunnnopskriften  en høyaktuell kandidat.

Men la meg begynne med den orginale oppskriften som er slik:

3egg
75 gram smørost
1/2 dl fløte
110 gram malte solsikkekjerner
1 ss fiberhusk
1 ts bakepulver
litt salt

Bland sammen og bre det utover en bakepapir – Stek v 175 grader i varmluft i ca 20 min.Jeg bruker ofte en liten ildfast form.  Brødet blir ikke stort -og ikke høyt men jeg deler det i ruter og deretter  som rundstykker og får dermed skorpe på hver skive.

Dette er en grunnoppskrift – til loff maler jeg sesamfrø og lager av det. Jeg syns og deigen blir litt løs,så jeg har gjerne litt mer mel i og slik at den er fastere.

Grunn ideen i denne oppskriften har også blitt til :

Foccasia

foccasia med ost

Hvitløksbaguett

Hamburgerbrød

Olivenbrød

Brødet har og blitt brukt til

Pizza

Bruchetta

Kyllingsandwich

 

Fremdeles dukker det opp ideer som egentlig har utspring i denne grunnoppskriften men som får litt andre tilsetninger og ingredienser

Nannah gjorde litt av en jobb da hun satt sammen brødet sitt.  Det er virkelig et brød som har vokst og endret seg, og inspirert mange av oss til lage vår egen variant av brødet.

Gry’s polarbrød

I bloggen til Gry fant jeg en brødoppskrift jeg ville prøve. Jeg har prøvd mange lignende og har flere av de her i bloggen, men forandring fryder så hvorfor ikke en til.

Denne gangen klarte jeg følge oppskriften helt, iallefall til jeg kom til utformingen av brødet.

Oppskriften på brødet finner du her

Gry har hatt hele deigen i en langpanne eller form og klappet den flat, mens jeg satt de på plate som rundstykker. Klapp de litt flate med en gaffel dyppet i kaldt vann.

Mine ble litt høyere enn de Gry hadde så jeg delte de.  Smaker godt med smør og pålegg på.  Jeg har aldri før prøvd fryse brød av denne typen.  Det gjorde jeg denne gangenog det gikk helt fint.  Merket ingen forskjell på de fersk eller frosset.

 

Grov brød med cocosa

I det nye heftet med cocosa oppskrifter fant jeg et brød jeg gjerne villle teste ut.  Jeg er storfornøyd med det  grovbrødet jeg vanligvis spiser, men forandring fryder.  Jeg gjorde en liten endring i oppskriften, jeg bytte kesam med creme fraiche da den har litt mindre karbohydrater.

4 egg

1/2 boks creme fraiche

3 ss cocosa

2 ts bakepulver

45 gram (ca 1/2 dl ) sesanfrø

60 gram (ca 2 dl) kruskakli

50 gram (ca 1 dl) solsikkefrø

4 ss linfrø

1/2 ts salt

Pisk eggene lett, rør inn creme fraiche ig cocosa og bland inn det tørre.  Hell deigen i en form med bakepapir.  Jeg brukte en 1 1/2 lites form og måtte korte inn litt på den for å få ønket høyde på brødet.

Stek midt i ovn på 160 grader i 60 min (her brukte jeg 180 og 50 min ) Dekk brødet med litt bakepapir mot slutten av steketiden om det ser ut til å få for mye farge .  Avkjøl på rist.

ikke beste bilder jeg har tatt i disse, men hadde bare disse to

Det avkjølte brødet deler jeg i skiver og fryser ned med mellomlagspapir mellom hver skive for lett kunne ta ut det antall skiver jeg ønsker.  Brødet er ganske fettet og glatt når jeg deler det, men det er jo og ganske så ferskt. Jeg er litt usikker på om jeg har hatt for mye cocosa i deigen, jeg tok bare litt gode spiseskjeer med veldig myk cocosa.  De to skivene som jeg lar ligge til frokost neste dag er helt fine og ikke så «glatte» neste morgen, blir spennede se hvordan de som er fryst vil være.   Smaksmessig er det helt topp. Et brød jeg absolutt kommer til å variere med.

Nytt olivenbrød /foccasia

Jeg fikk en kommentar på olivenbrødet jeg har pleid lage at det var en veldig bitter smak og hun som kommenterte lurte på om det kom fra sesamfrøene .  Jeg har og noen ganger tenkt at -oi idag har jeg ikke vært så heldig med blandingen og med denne kommetaren begynte tankene svirre -kan jeg klare lage det på en annen måte.

Bladde litt bakover i bloggen og landet på lappene jeg lagde i sommer.  Fiberhusk er fiber og binder sammen om jeg lar det være hovedmel…… evt tilsetter noe mer …. og valget falt på bakepro -denne pakken som stadig står i hylla og som jeg egentlig bare har noe i mot fordi den må kjøpes på helsekost og ikke er en vanlig dagligdags vare fra butikken ….. (noen prinsipper er vist i ferd med å falle etter 2 år )

Søtningstoffene fra lappene måtte selvfølgelig vike når det skulle brukes som brød, oppskriften jeg kom frem til ble otrent slik:

4 egg

1 dl fløte

1/2 dl smeltet smør

2 ss fiberhusk(god skje med topp på)

2 ss bakepro

litt salt

Pisk sammen egg, fløte og smeltet smør.  Tilsett litt salt og fiberhusken.  Rør det sammen litt og la det svelle litt før bakepro tilsettes.  Begynn med en skje og se på konsisntensen før neste skje tilsettes.  Eggenes størrelse kan noen ganger gjøre at mengdene «mel» må endres litt.  Deigen skal være litt løs men ikke slik at den flyter utover.  Desom det er for flytende kan mer fiberhusk og /eller bakepro tilsettes

Ha så deigen ut på bakepapirkledd plate -mitt brød er ikke så høyt -jeg liker ha slike brød tynne, og det er ca 20×20 cm

Dryss litt grovt salt over , dytt noen oliven nedi, evt tomater og urter.  Jeg har forskjellig smak på hver halvdel av brødet, tross alt skal man eksperimentere så kan man gjøre det på flere måter 🙂

Stek ved 200 grader i ca 20 minutter, men følg med, tykkelse og ovn har litt å si for om det trenger kortere eller lengre tid.

Brødet oppbeveres i et kjøkkenhåndkle, ikke i plast

 

Favoritter fra bloggen

Jeg har brukt litt tid i sommer til å kikke gjennom bloggen og hente frem «gamle » oppskrifter.  Noen av oppskriftene mine bruker jeg oftere enn andre.   Når jeg satt slik og bladde fant jeg ut at jeg skulle lage en liste med mine ti favoritter …… men mens jeg holdt på med dette dukket nye ideer og innlegg opp så det endte med 12 favoritter.

Listen finner dere under her med link til innleggene.  En oppskrift legger jeg imidlertid ut her. Grovbrødet som jeg opprinnelig fant hos Lilalife.   Jeg tror det må være en av mine absolutt favoritter.

Mange klager på at brød bare smaker egg – det syns jeg ikke er tilfellet med dette brødet – det er mange egg i det, men jeg tenker dansk solsikkerugbrød når jeg spiser det.   Jeg har prøvd mange forskjellige brødoppskrifter, flere som har vært gode, men når de samtidig trigger» jeg vil ha mer » og jeg fort blir sulten igjen fungerer det ikke for meg.

Her er først brødoppskriften -deretter kommer favorittliseten -i allefall så langt i blogg – tilværelsen min, flere kan komme til etterhvert som tiden går

Grovt brød. 

1 beger cottage cheese

7 egg

½ ss salt

80 gr kruska kli

120 g linfrø

200 g solsikkefrø

Cottage cheese, egg og salt blandes godt i hurtigmikser eller med stavmikser slik at cottage cheese ‘n blir glatt . Ha i resten av ingrediensene.

Røren helles i form, 1, 5 liter, og dekk formen med bakepapir.

Stekes i 2 timer på 190 grader på nederste rille

Når brødet er avkjølt pleier jeg dele det i tynne skiver, og fryse det ned med mellomlagspair mellom skivene.  Da er det lett å ta opp det antall skiver en trenger.

 

Har man ikke tatt ut brødskiver tidlig nok så de rekker tine er følgende måte super :  To skiver  på dobbelt tørkerull papir i 30 sekunder på hver side i mikroen.

FAVORITTER:

Grovbrød -rugbrødlignende 

Kokostarteletter

foccasia /olivenbrød

Ostekjeks

Meatza

Fylt kyllingfilet  med Brie eller mozarella

Fiskesuppe

Fiskepakke

Tapas

Scuash  pasta

parmesangratinerte asparges

gorgonzolasaus

Olivenbrød

På handleturen min i går  drev de og la frem nystekte oliven baguetter ved kjøttdisken, helt feil sted, prøver jo unngå brødavdelingen -skikkelig dårlig gjort !!

Men man vet da råd -så jeg gikk hjem og laget et selv jeg.  Brukte solsikkebrødoppskriften med små endringer

Denne gang brukte jeg

3 egg

75 gram philadelphiaost (eller annen smørost )

1/2 dl fløte

1/2 dl olje

1 ss mykt smør

130 gram malte sesamfrø

1 ss fiberhusk

1 ts bakepulver

litt salt

Bland alt sammen og ha i form.  jeg brukte den runde silikonformen fra tupper ware.   La ikke deigen helt ut i kantene da jeg ville ha litt mer høyde enn det da ville fått -brødet blir likevel ganske tynt

Deretter putter jeg halve oliven ned i brødet, har litt grovt salt over samt basilikum og oregano.  Til slutt drypper jeg olje over

Stekes ved 175 grader 20 -25 min

Oppbevares i kjøkkenhåndkle siden det er mye fukt i et slikt brød.

Så nå gleder jeg med bare til grillmaten i dag med olivenbrød til 🙂

 

Loff -oppdatering fra frokostmuffins.

Da jeg postet oppskriften på frokostmuffins fikk jeg bla spørsmål på facebook om noe annet enn mandlemel kunne brukes. Som vanlig når jeg bruker en oppskrift kverner forandring i hodet mitt. Jeg syns jo denne oppskriften var fort og grei å bruke så jeg tenkte både foccasia og loff med en gang. Og i går ettermiddag måtte jeg bare prøve.
Gikk frem på samme måte

3 egg
50 gr smeltet smør
100 gram revet ost
1 ts bakepulver
og så endringen:
100 gram sesamfrø

Rørte det sammen og hadde det i en liten ildfast form med bakepapir i.

Jeg drysset på salt og stakk noen rosmarinkvister nedi på enen enden (noen studdlige små kvister ) resten av brødet lot jeg være naturelt

Stekte ca 25-30 min v 180 grader

Brødet ble helt greit, veldig lyst, som loff. Den krydrete delen var god sammen den naturelle delen. Hadde planer om reker å ha til, men var for seint ut på dagen til få tak i det. Dermed har jeg flottet meg (føles slik ) med spise loff med smør og pølegg på til frokost i dag. Kommer nok til bruke denne i forskjellige varianter. Litt mer smak i vil jeg ha om det er foccacia- mer urter og krydder.

Husk også å oppbevare i kjøkken håndkle , ikke plast pga mye fukt i brødet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →