Sellerirot-mos

Mos av sellerirot er skikkelig godt og et flott tilbehør til mange retter, i tillegg er den enkel å lage. Jeg har skrevet om den før men da inni innlegg med andre oppskrifter .  Den fortjener et eget innlegg så her kommer det.

  • Sellerirot
  • vann
  • salt /pepper
  • smør
  • fløte

Rens sellerien og kutt den i terninger.

Kok den mør i vann.

DSCF0107

Hell av vannet og tilsett 1/2 -1 dl fløte etter som hvor stor porsjon du lager.  la dette koke noen minutter sammen med en god smørklatt for du moser det hele sammen med stavmikser. Smak til med salt og pepper og det er klart til servering.

DSCF0111

 Her er sellerirotmosen servert sammen med klippfisk og baconfett

Grønnsaks tian (ovnsbakt grønnsaker )

Tilbehør er ofte vanskelig å finne på lavkarbo.. Man går fort i brokkoli- og blomkålfellen.  Dette blir tilbehør til det meste og variasjonen på maten blir liten.  Denne gangen har jeg prøvd meg på en grønsak tian.  Tian er mye brukt i Provence   Det er enkelt forklart grønsaker stekt i form og lagt i fint mønster.  Mønsteret her er ikke så fint at det gjør noe på min form, jeg skulle bare lage til et par stykker og de runde formene jeg hadde ble for stor.  Det blir lekkert i en rund pai form der en legger det hele i spiralform rundt langs kantene.

1 squash

1 aubergine

1/2 løk

3-4 tomater

salt pepper olivenolje

1 ts urter (timian eller oregano)

fersk revet parmesan

Surr løken til den er myk i en panne med litt smør.

Ha denne i bunnen av en form og sett skiver med tomat squash og aubergine i på høykant  over løken.   Det skal bare være et lag.  Dryss salt, pepper urter og 1 ss olje over før det hele dekkes med folie og settes i ovnen ved 200 grader.  Stek i 35 min.  Ta ut formen fjern folien og dryss parmesan over grønsakene -Sett det tilbake i ovnen, jeg hevet temperaturen til 225 og la står til osten har en gylden og fin farge, ca 15-20 min

Brukes som tilbehør til kjøtt fisk eller bare som en egen grønnsaksrett.

Aioli

Aioli er godt tilbehør til sommermaten, både til grillmat og skalldyr er det et supert og smakrikt suplement.  Det er mange ferdige typter å få kjøpt, noen bedre enn andre.

Å lage aiolien selsies å være enkelt, jeg har likevel hatt noen forsøk før jeg ble fornøyd med resultatet.  Mange mener ailoi kun er olje og hvitløk, mens andre har med eggeplomme i oppskriften.  Jeg pleier bruke siste.

Til en liten porsjon trengs

  • 1 eggeplomme  (romtemperert)
  • 1-2 fedd hvitløk
  • saft av 1/2 sitron
  • 1- 2 dl olje

Knus hvitløken i morter eller med hvitløkspresse. Visp sammen eggeplomme, hvitløk, sitronsaft og litt salt.

Bruk en ballongvisp.

Tilsett litt og litt olje mens du visper kraftig. kor  Det vil gradvis blir tykkere.

Jeg lager som regel små porsjoner og visper for hånd men jeg tror både stavmikser og kjøkkenmaskin kan brukes.  Visp til den har fått en tykk konsistens.

 

Lun asparges salat

Asparges er en stor favoritt hos meg og jeg er stadig på jakt etter nye måter å bruke den.  Denne gangen har jeg puttet biter av asparges i en liten aluminiumsform sammen med cherrytomater, samt et lite dryss med pepper.

Lokk på formen og deretter på grillen sammen med sommerkotelettene som også sto på menyen.  La formen med grønnsakene ligge der varmen ikke er så sterk.

Når kjøttet er ferdig er også grønsakene ferdig.  Tomatene har falt godt sammen og aspargesen er mør og fin.

Legg et par skjeer med asparges og tomat oppå valgfri grønn salat, jeg har brukt babyleaf salat,  og server det sammen  med kjøttet.  En skje med creme fraiche og en rask og god middag er klar.

Fetakrem

Jeg har brukt fetakrem som tilbehør til både grillmat, tapas og andre småretter.  Jeg ser at jeg aldri har lagt det ut som en egen oppskrift så det kommer her.

  • 100 gram Fetaost (naturell)
  • 2-3 ss cremefraiche
  • chili / sambal oelek
  • evt friske urter

Del stykket med fetaost og mos det sammen med creme fraiche til det er en smidig og klumfri kremet masse.

Smak det til med sambal oelek eller de krydderurtene du måtte ønske å bruke.

Kremen skal være litt fast, men ønsker en den mer flytende kan litt mer creme fraiche tilsettes .  Supert  tilbehør nå i grillsesongen.

Hjemmelaget tomatsalsa

Jeg har vel strengt tatt skrevet om tomatsalsa tidligere, men en god ting kan ikke sies for ofte.  Hjemmelaget tomatsalsa er utrolig godt som et tilbehør til grillmat og jeg gjentar meg derfor gjerne.

Det som trengs er

  • Cherrytomat
  • rød løk
  • hvitløk
  • vår løk eller purre
  • evt litt gressløk
  • god olivenolje
  • basilikum
  • salt og pepper
Del tomatene i fire båter.  Finhakk løk og hvitløk, purren og urtene.  bland det hele sammen.  Ha i litt salt og pepper og ha det hele i skål eller glass.
 Hell på god olivenolje og la det hele få trekke sammen en times tid  før servering.  Er absolutt best samme dag som den er laget men tåler en dag eller to i kjøleskapet.

 

Blomkål carbonara

 

Jeg har vært veldig glad i pasta  gjennom årene og da særlig med carbonara saus.  Den har jeg og brukt til squash varianten av pasta og det funker helt utmerket.  Det er likevel aldri dumt med nye ideer til måter en kan bruke og variere gode smaker og også å få endret på det tradisjonelle tilbehøret en bruker.  En slik kjempeide fant jeg hos Frida i Lchf bloggen.    Jeg serverte blomkålen til grillmat, utrolig godt sammen og langt fra siste gang jeg tyr til denne varianten.

Jeg brukte de samme mengdene som Frida for å lage sausen :

  • 1 blomkål
  • 3 eggeplommer
  • 1,5 dl fløte
  • 5 -6 store  ss revet parmesan
  • salt & pepper
  • evt urter

Rens og del blomkålen i mindre biter.  Kok den til den er passe mør, jeg syns det er greit med litt tyggemotstand.  Sil av vannet, men la blomkålen bli i gryten -damp den gjerne litt så alt vannet forsvinner Bland sammen eggeplommer, fløte og parmesan.

Jeg valgte bare helle det over den avrendte blomkålen og røre det hele forsiktig sammen på svak varme til sausen tyknet.  En kan og røre sammen sausen i en egen liten gryte og deretter blande det sammen med blomkålen.  Smak til med krydder og urter.

Fløtegratinert sellerirot

Våren er kommet tidlig i år – noe jeg absolutt ikke har noe i mot.  Vi er godt i gang med forberedelser utvendig til sommeren, og det aller første som ble klargjort var «ute stuen», og under det kommer også grillen frem igjen.  Må si det er herlig å komme i gang med den sesongen igjen.  Årets første grillmåltid er fortært, en fantastisk lammebiff med fløtegratinert sellerirot og en grønnsaks miks.  Ingen dum start på grillsesongen.

Sellerirot er en grønnsak jeg har blitt utrolig glad i og bruker mer og mer.  Fløtegratinert selleri rot så jeg første gang i bloggen til Frida og jeg har brukt den jevnlig siden den gang.  Oppskriften har jeg ikke postet her før så jeg fant ut at nå er det på tide å få den på plass i arkivet. Til to personer pleier jeg bruke en liten form på ca 14 x14 cm

  • sellerirot
  • løk
  • hvitløk
  • fløte
  • revet ost
  • salt og pepper

Rens og del sellerirot i tynne skiver.  Hakk løk og hvitløk.  Legg sellerirot og løk lag vis i en smurt form.

Hell fløte over.  Jeg pleier ha fløte godt over halvveis bortimot 3/4 opp på selleriroten.

Sett formen i ovnen på 200 grader.  Første halvtimen lar jeg den være dekket av folie.  Etter 30 min fjerner jeg folien og dekker formen med revet ost.

La  steke i 30 min til.  La formen hvile et par tre minutter før servering da får det satt seg skikkelig sammen.

Om det ser ut til være for mye fløte vil denne også trekke seg tilbake i selleriroten på en måte.  Smaker fantastisk og kan brukes til alt en ellers ville brukt fløtegratinert potet til.

Her servert med grillet kjøtt og grønnsaksmiks

 

Høstlig soppstuing

Soppstuing er altid godt syns jeg, og som regel lager jeg den ganske så tradisjonelt med sopp og fløte.  

Denne ganger blander jeg også bacon sammen med soppen.

Surre bacon og sopp til det er fint brunet før det hele jevnes med fløte.

La det hele koke inn, smak til med salt og pepper og tilsett tilslutt et par skjeer med  rørte tyttebær .  Friskt, raskt og godt.

Her servert sammen med reinsdyrkaker og mos av knutekål.

 

Enkel blomkålmos

Blomkålmos er et hyppig brukt tilbehør for de fleste på lavkarbo

Tidliger har jeg laget den hovedsakelig med koke blomkålen mør i fløte før jeg har most den sammen med stavmikser.

For en tid siden hadde Frida et innlegg om blomkålmos. I en av kommentarene der ble det nevnt at den var ok bare mose sammen med litt smør, og jeg tenkte det virket enkelt og greit og satte det på prøve listen min.   Og prøvd det fikk jeg fortere enn planlagt, en dag jeg drev med litt for mye på en gang – noe som resulterte i at jeg  glemte bort blomkålen som bare  skulle trekke litt.

Den overkokte blomkålen fikk følge av en klatt smør, litt pepper og en runde med stavmikseren.

Utrolig hurtig og grei løsning og en blomkålmos som har mye mer smak av blomkål enn den som har godt med fløte i seg.

Så enkelt som dette altså :

Blomkålen kokes mør, hell av vannet og tilsett smør, og ønsket krydder -jeg brukte kun litt pepper.  La smøret smelte litt før det hele moses sammen med stavmikseren.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →