Grillet haloumi

I fjor sommer prøvde jeg grille fetaost, og med stor suksess.  I en kommentar fikk jeg tips om prøve med haloumi ost.  Jeg slet lenge med få tak i den, men fant den nå i vår i en innvandrer butikk.

Jeg testen den først på samme måte som med fetaosten, pakket i folie.  Smaken var for så videt grei, men osten ble fort litt tyggegummikonsistens …….

Fant så ut at jeg kanskje skulle lese kommetaren på fremgangsmåten,   litt etter prinsippet når alt annet slår feil, les bruksanvisningen ……. og der sto det da at osten bare skulle legges direkte på grillristen.  Dermed måtte det og prøves og.

God varm grill og osten rett på risten.  Den skal ligge til den har striper av risten og er varm tvers gjennom.  Osten er «fast i fisken» og vil ikke smelte.  Garantert godt til grillmat.  Hos oss ble den forrett til en middag med moussaka. Rask liten rett som jeg skal prøve igjen.  Litt urter og et par dråper olje på -skikkelig snadder.

Gresk moussaka (på lavkrabovis)

Moussaka er grekernes svar på lasagne.  Pastaen er byttet ut med squash, noe som passer oss pån lavkarbo rimelig greit.  Det er en tradisjonell  gresk rett med lammekjøtt og aubergin.  Kanel er også en viktig ingrediens. Det sies at det er like mange måter å lage den på som det er kjøkken i Hellas……. noe som vel er tilfelle med de fleste retter, uansett opprinnelse 😉

Til 4 porsjoner :

  • 3 store  aubergine

Kjøttsaus

  • 400 g malt lammekjøtt (lammekjøttdeig)
  • 2 ss smør eller olje
  • 2 stk løk
  • 2 båt hvitløk
  • 1 bunt bladpersille
  • 2 dl kjøttbuljong
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 ts frisk basilikum
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper

Saus

  • 3 dl fløte
  • 3 ss tyrkisk/ gresk youghurt
  • muskatnøtt
  • 3-4 ss revet parmesan (jeg bruker altid fersk parmesan )
  • 2 dl revet ost
  • 2 egg

Litt ost og parmesan til topping i formen.

Skjær aubergine i 1/2 cm tykke skiver.

Stek de på begge sider  i smør eller olje i en varm stekepanne til de har god farge.  Legg de deretter over på et tørkepapir.

Finhakk løk, hvitløk og bladpersille.  La det steke i godt med smør litt før lammekjøttdeigen tilsettes.

Stek til den har fin farge.  hell på kraften, tomatene, kanel og frisk basilikum.  Bland det hele sammen og la det surre på svak varme i 35-40 minutter.

Lag saus av føte og youghurt.  Varm det opp under omrøring.  Ha i revet ost, parmesan og krydder.

Pisk sammen eggene og hell det forsiktig i sausen under omrøring.

Legg aubergine og kjøttsaus lagvis i en ildfast form.

Hell sausen over det hele tilslutt og legg et lag med ost over.

Stek på 225 grader i ca 30 minutter.

Server med en enkelt salat.  Jeg valgte en tomat salat med rødløk, oliven og fetaost.

Skikkelig god rett. Dufter fantastisk under stekingen.  Knallsuksess her og absolutt noe som kommer til lages igjen.

Fårikål

Høst  er fårikåltid og jeg må ha en fårikålmiddag i september ellers er det ikke riktig høst !! Enkel grei middag som nærmest gjør seg selv og de ferreste trenger oppskrift på .

For de få som må minnes på fremgangsmåten:

Legg kjøtt og kål er lagt lagvis i gryta.  Drysse salt og pepper og hele pepperkorn mellom lagene.  Noen bruker ha mel mellom lagene også for å jevne kraften litt, men det er helt unødvendig.  Det er nok karbohydrater i kålen.  Hell på vann 3-4 dl alt etter størelsen på gryta og la det hele småkoke i 3 timer ca til kjøttet er mørt og løsner fra beina.  Ikke rør rundt i gryten det vli bare ødelegge kåle,  Server rykende varm og nyt !

Potet klarer jeg meg fint uten også til fårikål

 

Påskegrill

I helgen har grillen vært fremme igjen. På rema fant jeg en pakke med hvitløksmarinert fårefilet,  Denne fikk en omgang på grillen – brunet først og så stekt videre på lavere temperatur. Utrolig smak på kjøttet -ikke helt hverdagskost, men det er jo påske ……

Som tilbehør til denne hadde jeg frisk asparges og fløtegratinert sellerirot -oppskrift finner du her på LCHF-  bloggen. Skikkelig snadder -samme konsistens som fløtegratinerte poteter men med en mye sprekere smak.  I tillegg hadde jeg også  fetakrem.  fant ut jeg ville teste ut oppskrift jeg så i Trines matblogg fremgangsmåte her – greit å vite hvordan ting er før jeg evt lager det til gjester 😉  Slett ikke dum den heller og blir garantert brukt utover sommeren.

Fløtegratinert sellerirot – anbefales !

 

god start på påsken 🙂

 

Salt lammelår

Salt lammelår er noe jeg bare MÅ ha i jula.
Mange bruker det som middag men her i huset er det pålegg.

Jeg liker best å salte selv -gjerne en lammestek slik at jeg får store skiver og slipper benet.  Det krever litt planlegging og noen flere dager enn det er igjen nå, så i år har jeg endt opp med et ferdig saltet lår.  Fremgangsmåten for selvsalting kan dere likevel få her.  Prosessen tar åtte – ti dager.

5 liter vann
1kg salt
1,5 ss sukrin

Dette kokes opp og avkjøles.
Tørk av låret legg det i et passe kar (av plast ) hell på laken. Hele kjøttstykket må dekkes -gjerne lett press.  Bare pass på ikke bruke noe i metall. La stå kjølig i 5-6 døgn.  Ta det da opp av laken og vann ut i 12 timer. Pakk så låret i plast og la det hvile i et døgn i kjøleskapet.

Koking:
Jeg koker ikke lammelåret i  vann, men  i ovnen på 125 grader.  Kjøttet pakkes i  folie.  Et steketermometer settes i den tykkeste delen. Legg det på rist over langpanne på nederste rille.

 

 

 

La det hele ligge til steketermometeret viser 72 grader.  Det står i oppskriften at det tar 3-4 timer, men jeg syns fort det kan gå mer tid enn det.  La termometeret bestemme ikke klokka.  Låret avkjøles og oppbevares kjølig.

 

Ferdig stekt

 

Utrolig saftig og godt kjøtt -passe salt smak -godt til pålegg og middag

 

Oppbevaring av julepålegg
En fin måte å oppbevare store stykker med  julepålegg er å vri opp et kjøkkenhåndkle i saltlake.
Pakk kjøttet inn i håndkle og deretter i kjøleskapet.  Dermed får det luftet seg, men tørker ikke inn.  En metode jeg har lært av svigermor, og som har fungert i alle år 🙂

 

Grillsesong

Deilig med påskeferie – har ikke store planer, annet enn slappe av og kose meg.  

Palmelørdag innledet vi påsken med gjester til årets første grilling – deilig å komme tilbake til det livet -og på menyen sto hjemmelagde grillspyd. Tilbehør var ovnsstekte tomater med olivenolje, grovt salt og lime -pluss couscous (iblandet rød gul og orange paprika pluss vårløk) samt gorgonzola saus.  Selvfølgelig  klarte jeg ikke å få med kameraet da jeg fikk maten på grillen -men fikk da knipset de rå spydene – bruker litt forskjellig kjøtt på de -masse gode smaker 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...