Kyllingsalat

I en link på VG (tror jeg ) fant jeg en  artikkel fra Vektklubben om mat som metter.  Ene bilde av en salat så utrolig fristende ut, så jeg kopierte retten og fant ut at jeg kunne dele den her.

Jeg brukte :

  •  babyleaf salat
  • cherrytomater
  • agurk
  • paprika
  • rød løk
  • kik-erter
  • avokado
  • og kyllingfilet

Jeg har ikke skrevet mengde på ingrediensene . Det tilpasser en etter hvor mange som skal spise, hvor glad en er i de forskjellige ting og hva en har tilgjengelig og .  Jeg brukte kyllingfilet som jeg stekte i strimler, de fikk dessverre litt for god farge…….som fremgår av bildet.  Jeg tenker at en kan bruke det kjøtt en har tilgjengelig -feks rester fra middag. Jeg vil tro at reker og kan være godt i denne salaten. Bland bare alt sammen i en skål eller på en tallerken drypp noen dråper sitron/lime og god olivenolje over og nyt .

_DSC2997

 

Hamburger uten brød

Som regel når en skal lage seg en hamburger tenker en at det må være brød med, men det er også andre løsninger.  Her har jeg laget en fin og god hamburger der brødet er erstattet av noen blader med hjertesalat

DSC_0792

På salatbladene legger man så et par skiver tomat pluss  agurk (om man har )

DSC_0793-001

til slutt karbonaden  en osteskive og noen salatblader på toppen igjen.

DSC_0795

Krydderkake med tyttebær

Da jeg laget krydderkaken til Marthe Garmann i «Lettere lavkarbo» fikk jeg og veldig lyst å prøve meg på min egen krydderkake i en litt mer lavkarbo vennlig drakt.  Jeg har i mange år bakt en krydderkake som er fantastisk saftig og god.  Da jeg nå prøvde endre den brukte jeg oppskriften som den står i boken men byttet ut sukker med tagatesse (jeg sliter med sukrin smaken og kjenner den gjennom de utroligste andre smaker) Melet byttet jeg ut med noenlunde samme forhold som i den andre krydderkaken.

Denne kaken inneholder både tyttebær(syltetøy ) og kefir, Det betyr jo at karbohydratinnholdet i hele kaken øker.Det er likevel lavere enn i original oppskriften og samtidig er det viktig å huske at kaker og godteri ikke er hverdagskost uansett hvor lavkarbo vennlig vi gjør det.

Til en kake brukte jeg                                                                                                                                                                                                                                  (har rettet opp feil i oppskriften )

  • 150 gr smør
  • 3 egg
  • 1 1/2 dl tagatesse (knapt)
  • 1/2 – 1 ss ingefær
  • 1/2 – 1 ss nellik
  • 1 ss kanel
  • 1 1/2 dl fast tyttebærsyltetøy (evt bare knuste tyttebær)
  • 1 1/2 dl kefir
  • 1 ts natron
  • 1 dl kokosmel
  • 1 dl mandelmel
  • 2 ss fiberhusk

Smelt smøret. Piske tykk eggedosis av egg og tagatesse, tilsett smeltet smør, kefir, syltetøy og mel og krydder.  Rør alt godt sammen.

Hell i form.  Jeg brukte en mellomstor brødform (ca 12 x 24 cm ) Stek midt i ovnen ved 160 ° 45 -60 min Sjekk etter 40-45 min med stikke en pinne i kaken.  stek til det ikke henger noe på pinnen.  Øk litt og litt og sjekk ofte så den ikke steker for lenge og blir tørr.

_DSC0616

Avkjøl kaken HELT før du skjærer i den.  Jeg var litt for kjapp med dele den og den falt litt sammen, ser ut som det er rårand i den, men det var ikke noe som hang på pinnen da jeg sjekket kaken i ovnen …….. men smaken er det ikke noe i veien med – saftig og god.

_DSC0627

 

Denne kaken følte jeg var litt saftige enn den andre krydderkaken. ( kan og være jeg stekte den andre litt lenger)   Den har og en litt mildere kryddersmak for de som  ikke er så glad i masse og markert kryddersmak.

Egg og bacon vri

Det er lett å kjøre seg litt fast i matvaner, en periode har jeg tenkt innviklet og slurvet litt med maten, så jeg har vært nødt til å gå noen runder og prøve og komme tilbake til det enkle og greie når  det gjelder lavkarbo.  Rett og slett back to basic ….. bla ved å droppe en del av de mange «look alike produktene » og vende tilbake til det enkle med minimale tilsettingsstoffer ogsom egentlig er raskt å sette sammen -så lenge en bare husker på det……..

Et slikt enkelt og greit lavkarbomåltid er da

2-3 baconskiver

1-2 egg eller som her et par eggmuffins *

noen ostechips

1 t-skje salsa og rømme

Enkelt mettende og godt :

DSC_0788

Her har jeg laget helt enkle eggmuffins -kun egg og cottage cheese.  Evt bittelitt revet ost i hver muffinsform.

Sjokoladecookies

Det er en stund siden jeg har drevet og laget blogg innlegg nå, men jeg håper jeg får litt mer tid og lyst til å jobbe med bloggen igjen. Forleden satt jeg og bladde i kokebøker jeg har og kom over en fristende oppskrift i boken Lettere lavkarbo  skrevet av Marte Garmann. Det som fristet denne gangen var sjokoladecookisene.  Disse kan være et flott alternativ i julebaksten også så jeg satte i gang å bake.

 

  • 1 dl mandelmel
  • 1 dl kokosmel
  • 1 ss fiberfin
  • 1/2 – 1 dl sukrinmelis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 150 gr smør. romtemperert
  • 3 egg
  • 60 gr valnøtter
  • 100 gr mørk sjokolade minst 70 %
  • 1 stor ss crème fraiche

Bland alt det tørre(unntatt nøtter og sjokolade  ) i en bolle Rør inn de myke smøret.  Rør inn egg og crème fraiche  til en tykk røre . Hakk nøtter (spar noen til pynt ) og sjokolade og bland dem i deigen .  Rull deigen til kuler på størrelse med en liten golfball.  Fordel dem med god avstand på en stekeplate dekket med bakepapir klem dem til flate, ca 1 cm tykke kaker.  Dryss på hakket valnøtt som klemmes forsiktig inn i deigen Stekes midt i ovnen ved 150 °i ca 15 min. Avkjøles på rist.  Jeg fikk ikke kjeksene sprø, men det er ikke noe å si på smaken,  og de ser ut til holde seg greit i tett boks og.

_DSC0501

Greit porsjon med kjeks

_DSC0497

Dette bildet er knipset i  fra boken til Marte Garmann

Oppskriftenog bilde  er gjengitt med tillatelse fra Marte Garmann

Tacolefse

Jeg har en stund vært på jakt etter en måte å lage egne tacolefser, og jeg har prøvd ut en oppskrift jeg fant i bloggen  Mat for sjelen

  • 80 gram mandlemel (eller 30 gam kokosmel)
  • 4-5 ss fiberhusk
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 2 egg ( 4 om du bruker koksmel)
  • 1 1/2 dl kokende vann

Bland alt det tørre sammen, og ha i eggene bland  i kjøkkenmaskin eller mikser.  Ha i vannet, deigen vil i starten være ganske løs men blir smidig og fin ved litt røring

Del deigen i ti biter.  Kjevle de ut mellom bakepapir eller plastik.  Kjevle så tynt som du får de.  Legg de så over på takke eller i stekepanne som jeg brukte.  Lefsene kan rulles på en lefsepinne evt. Jeg vippa dde i pannen fra plasten jeg kjevlet de på.  Stek i tørr panne på middels varme.

DSC_0750

Lefsene er fine å fryse.  Legg et matpapir mellom hver lefse så er det lett å ta ut det antall du trenger.

Jeg syns nok ikke se smakte helt som orginalen da jeg bare smakte på en bit av lefsen men da fyllet kom i var det absolutt noe helt annet.  Smakene blander seg fint sammen så disse er en absolutt brukbar lefse til taco og burritos.

DSC_0753

Kommer til å lage denne flere ganger det er helt sikkert, men skal da være litt flinkere med kjevlingen neste gang  😉

Minibuffet

Jeg må av og til minne meg selv på hvor enkel lavkarbo egentlig er.   Her har jeg satt sammen et enkelt og greit måltid med noen skinkeskiver, kokt egg, reker, tomat og agurk samt en skive med chevre som har fått en liten omgang i stekepannen.  En liten rest med brie lurte seg også med på festen.  Et frokostrundstykke var og med på tallerkenen, men dette kan en fint klare seg uten til såpass med mat 🙂

DSC_0782

Sellerirot og blomkål mos med pølser

Jeg har vokst opp med pølsestappe som en jevnlig middagsrett.  Det var en variant av pølse og potetstappe men der pølsene var kutta opp og blandet i stappen.  Jeg har laget det før og skrevet om det, men da hadde jeg bare blomkål i mosen og kokte blomkålen godt i fløte.  Etterhvert som tiden på lavkarbo går endrer en litt på rutiner og fremgangsmåter.  Nå koker jeg grønsaker til mos møre i vann, ofte moser jeg de bare sammen med litt smør og dropper fløten helt.  Jeg har kommet frem til at en fin erstatning for potetmos er en mos med like mengder sellerirot og blomkål.

Blomkål

sellerirot

1 – 1 1/2  dl fløte

smør

muskatnøtt

pepper

salt

Del blomkål og sellerirot i mindre stykker.

Kok  de godt møre i vann og sil av vannet.  Tilsett ca 1 dl fløte, en god ss smør og gi et oppkok.

Mos sammen med stavmikser og smak til med krydder.

Varm pølse og del i biter fø pølsen blandes i mosen.

Mosen kan selvsagt brukes som tilbehør uten pølse i.

Indisk inspirert kyllingrett

Av The Shrinking Line fikk jeg følgende oppskrift, samt lov til legge den ut her.

Kyllingfilet har en tendens til å gå igjen og det kan i perioder bli litt kjedelig.  Her er kyllingen marinert i yoghurt med indisk krydder. Line hadde to forskjellige varianter og jeg lagde likegodt begge variantene på en gang.  Krydderne jeg brukte var  Indian curry og Garam masala.  Jeg har kjøpt krydderet via iherb , men det er nok av indisk krydder å få kjøpt i vanlige butikker også.

Jeg brukte 3 kyllingfileter til hver type marinade.   Marinaden ble lagd av 1,5 dl tyrkisk yoghurt og 1 ss krydder rør godt sammen.

Legg kyllingfilet bitene i en plastpose og hell marinaden over.  Sørg for at alle bitene blir godt smurt inn med marinaden og  lukk posen tett rundt kjøttet.  La det hele ligge i kjøleskapet i 1 døgn.

Ferdig marinert kjøtt legges over i en ildfast form og stekes i ovn v 200 grader i 20-30 minutter.  til kjøttet er gjennomstekt

med indian curry

Garam masala

Sammen med kjøttet hadde jeg en stekt  grønnsaksblanding av sopp squash paprika løk.

Jeg hadde trodd og håpet at yoghurten skulle bli litt kremet, men det ble den ikke, den ble mer hard og klumpet så det er ikke nødvendig ha for mye ekstra marinade med tanke på saus f.eks.

Kjøttet smaker skikkelig godt.  Faktisk kunne det gjerne hatt enda mer smak av krydderet så mulig jeg deler kyllingfileten i 4 neste gang.

Tomatsaus

Tomater er ikke det som er typsik lavkarbokost.  For noen er tomat en «partystopper» mens andre kan kose seg med litt tomat innimellom.

Tomatsaus er jo og brukt en del både i pizza, pastaretter  og en del andre retter og hvorfor ikke lage sin egen tomatsaus de gangene en skal ha det, som bruke ferdige glass med diverse tilsettinger som bla sukker.  Lager du en stor porsjon kan det fryses ned og ha lett tilgjengelig til neste gangs bruk.

Jeg har brukt en  blanding av ferske tomater og hermetiske denne gangen, rett og slett fordi jeg ikke hadde nok ferske tomater.  Bruker du hermetiske sjekk karboinnholder, det er store forskjeller her.

Du trenger

  • 1 stor løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 boks tomat og  6 ferske tomater delt i båter (uten boksen øk til 10-11 tomater)
  • oregano
  • 1-2 laurbærblad
  • kyllingfond eller terning
  • en knivsodd paprika, cajennepeper og chili
  • 1/2 ts tagatesse eller sukrin
  • 1 ts hvitvinseddik

Begynn med surre hakket løk i smør til den er blank og myk.  Tilsett hvitløk og la den surre i 30 sekunder -viktig at denne ikke svir seg

Deretter tilsettes tomater laurbærblad, sukker, hvitvinseddik og oregano og la det hele småkoke i ca  30 minutter.

Smak til med resten av krydderet etter hvor sterk smak du ønsker å tomatsausen.   Til slutt kjør det hele sammen med en stavmikser.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Next Page →